Pol en de Blutskies en den Temmen Duvel

Frits Bakker

GENT/AXEL – Wel eens een dansje gedaan op de muziek van Pol en de Blutskies,  in Den Hengst op de Valkenberg, waar zaterdag het peloton voorbijkomt tijdens de Omloop Het Nieuwsblad?

De start van de Omloop Het Volk vorig jaar

De start van de Omloop Het Volk vorig jaar

 
Of wel eens in Den Temmen Duvel naar de tv gekeken in de finale van de koers? Het zou kunnen dat u er zaterdag niet meer binnen kunt komen, want een gezelschap van honderdvijftien Axelaars zal er zaterdag even een tussenstop maken.


De Omloop Het Nieuwsblad (het bekt nog niet, maar het is de nieuwe naam voor de Omloop Het Volk) opent zaterdag voor ons, Nederlanders en Belgen, het nieuwe wielerjaar. Met eindelijk weer eens twee Zeeuwen in koers. Hans Dekkers rijdt voor Garmin Slipstream, Johnny Hoogerland voor Vacansoleil.
Maar ook zonder die renners was er wel weer een heel leger aan Zeeuwse wielersupporters afgereisd. Want niemand wil die opening missen, ook al draait het vaak uit op een Vlaams onderonsje, met Tom Boonen in de hoofdrol, Philip Gilbert, Nick Nuyens, die overigens wel wat buitenlandse tegenstand mogen verwachten. Katusha komt met een sterke ploeg en de sprinters Gert Steegmans, Robbie McEwen en Pozzato,  Columbia Highroad heeft Edvald Boasson Hagen, die wel eens de revelatie van dit seizoen kan worden, en Bernhard Eisel, en Sylvain Chavanel had vorig jaar een ijzersterk voorjaar. De Fransman is overgestapt naar Quick Step, waar hij mogelijk ook in dienst van Tom Boonen kan moeten rijden.

Het is de koers van de Valkenberg, de Berendries, de Muur, de Eikenberg, de Wolvenberg en de Molenberg en dit keer eens niet van de Kwaremont. Maar ook van de Paddestraat, de Haaghoek en de Lippenhovestraat, waar de kasseien de vederlichte racefietsen door elkaar rammelen.
Daar, in die typisch Vlaamse streken, zal het weer wemelen van de wielerfans. De Juniorendriedaagse van Axel heeft zelfs twee bussen vol gekregen met sponsors en mensen van de organisatie van de koers die op de kalender staat van de wereldbeker.
Mark Heijens, voorzitter van de Driedaagse: ,,Het moet een geweldige dag worden, want iedereen is enthousiast. We zijn vorig jaar begonnen met tachtig sponsors, nu zijn het er al honderdvijftien. In Den Hengst, een beroemd, maar klein en gezellig volkscafé, gaan we op de dag voor de koers zelfs twee tenten opbouwen om iedereen te kunnen bergen.’’

006

Toon Deij, één van de organisatoren van de Axelse reis naar de Omloop Het Nieuwsblad, tijdens de Tour de France van twee jaar geleden met Alberto Contador.

Het gezelschap gaat om tien uur van start in café De Karper, dicht bij de start in Gent, reist daarna naar café Den Hengst op de Valkenberg, vervolgens naar Den Temmen Duvel op de Eikenberg en eindigt in het Hof van Oranje.
Toon Deij, de entertainer: ,,Ik kwam Pol en de Blutskies, een plaatselijke muzikant met een accordeon, wel eens tegen in de café’s waar ik kwam. En ik heb hem vorig jaar uitgenodigd in Den Hengst. Dat was een daverend succes, want na een half uur was iedereen al in de dans.’’
Jan Raas slaat er tijdens deze eerste koers ook wel eens zijn tenten op, maar wie de oud-coryfee daar wil zien, moet wel alle geluk van de wereld hebben. Hij won de Omloop Het Volk wel een keer, in 1981. En nog een Zeeuws tintje: Jo de Roo was in 1966 de eerste Nederlander die de koers won.

Voor de volgers nog wat meer gegevens:
Jan Bogaerts was de eerste winnaar in 1945.
Philippe Gilbert was vorig jaar de laatste winnaar.
Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter van Petegem zijn de recordhouders met drie zeges.
De doorkomsten op de hellingen zijn:
Leberg 13.37 uur, Berendries 13.44, Valkenberg 13.52, Ten Bosse 14.01, Muur 14.18, Kruisberg 15.07, Taaienberg 15.21, Eikenberg 15.30, Wolvenberg 15.34, Molenberg 15.47. Aankomst in Gent: 16.34.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s