Twee Zeeuwse winnaars in Het Volk

Frits Bakker

GENT Hoe zit het eigenlijk met die twee Zeeuwse profs, die deze week in de PZC stonden. We konden lezen dat ze zaterdag van start gaan in de Omloop Het Nieuwsblad, die tot vorig jaar de Omloop Het Volk heette en we mogen wel zeggen: eindelijk weer eens twee Zeeuwen in het profpeloton.

Johnny Hoogerland uit Yerseke is van die twee een echte Zeeuw, Hans Dekkers komt eigenlijk uit Brabant, maar de sprinter uit de Amerikaanse ploeg van Garmin Slipstream woont wel al heel lang in IJzendijke. Dat komt zo: hij won een etappe in het Zeeuws-Vlaams wielerweekend, de rondemiss heette Annabel en die ene kus op het podium deed de vonk overslaan. Hans en Annabel zijn een paar jaar later getrouwd en wonen in IJzendijke.

De Omloop Het Volk is in zijn lange historie twee keer gewonnen door een Zeeuw. Jo de Roo won in 1966 na een solo, waarmee hij een jagend kopgroepje met Rik van Looy en Eddy Merckx voorbleef. En Jan Raas won in 1981, in de sprint van een kopgroepje van vier, waarin hij Gilbert Duclos Lasalle, Jean Luc Vandenbroucke en Frank Hoste achter zich liet.

Het is natuurlijk een aardige score voor de Zeeuwen, want op het hoogste schavot van Het Volk stond maar drie keer een Nederlander: behalve Jo de Roo en Jan Raas alleen nog Teun van Vliet.

Toen Jo de Roo won, zatten er nog twee Zeeuwen in de koers. Theo Verschuren, de dernyspecialist wiens vader melkboer was in Sint Jansteen, zat ook in de kopgroep en werd dertiende. Piet Rentmeester werd 43e op bijna tien minuten. Overigens werd Jos van der Vleuten, die tegenwoordig ook in Zeeland is neergestreken, 32e. Nog een aardig detail: Johnny Schleck, de vader van Fränck en Andy, werd 56e.

Toen Jan Raas won, kwamen slechts 26 renners aan de finish. Cees Priem was er één van, hij werd vijftiende. Jos Schipper kwam later ook in Zeeland wonen. Hij werd negende in Het Volk van 1981.

Wat zijn de kansen voor Johnny Hoogerland en Hans Dekkers? Het zou best eens kunnen dat Hoogerland zich aan een lange ontsnapping waagt, zich laat zien aan het publiek en zo lang mogelijk mee is, omdat hij de hellingen wel kan verteren. Hans Dekkers zei eerder deze week dat de Omloop niet direct zijn koers is. Hij wil zich vooral inzetten voor zijn ploegmaats die het gewicht op hun schouders nemen, zoals Martijn Maaskant. ,,Die trekt vaak een sprint voor me aan, dus kan ik nu iets terugdoen´´, zei Dekkers, die zondag in Kuurne/Brussel/Kuurne meer kansen ziet op een sprint.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s