Toerseizoen van start met Erpelkapperstocht

Frits Bakker

AXEL De geuzennaam van de Axelaar is verweven in de naam die is gegeven aan de eerste tocht van het Zeeuwse toerfietsseizoen. Zaterdag wordt met start en finish in Axel de Erpelkapperstocht van de TC Axel gehouden, een toerrit over zestig kilometer die achter voorrijders wordt gereden. Het tempo ligt zo rond de 25/26 kilometer per uur, om de toerrijders die in de winter niet veel getraind hebben in hun ritme te laten komen.

De TC Axel, opgericht op 5 december 1980, heeft de traditie om het seizoen te openen. De veertig leden tellende club organiseert daarnaast per jaar nog een viertal tochten, waaronder één veldtoertocht en verder de Diekentocht, de Grenstocht en de Opa de Koningtocht.

De veertien leden van de TC Axel met begeleiding die vorig jaar de Ronde van Nederland reden.

De 14 leden van de TC Axel met begeleiding die vorig jaar de Rondde van Nederland reden.

De naam Erpelkappers (Aardappelkappers) hebben de Axelaars uit vroegere jaren overgehouden. De historie vertelt dat de Axelaars de aardappeloogst met de kapper (schoffer) naar het veld trokken, in de hoop nog wat aardappels te vinden. Het beeld De Erpelkapper heeft een prominente plaats gekregen in Axel.

De activiteiten bij de club beperken zich niet alleen tot de vier eigen tochten. Op zondag rijdt de club een rit die meestal onder de Zeeuws-Vlaamse sterritcompetitie valt. En als het straks wat langer licht is, wordt ook op woensdagavond een rit gereden. Vaak trekt de Axelse club ook de grens met België over om een stop te maken bij andere bekende toerclubs. Voor een aantal leden wordt er in het voorjaar een zogenaamd trainingskampje georganiseerd. Dit jaar trekt één ploeg naar Mallorca en één naar midden Frankrijk. Vorig jaar reden veertien clubleden de Ronde van Nederland over een kleine duizend kilometer.

 De eerste sterrit is vorige week overigens al gereden, met Graauw als pleisterplaats. De Erpelkapperstocht start zondag om 9 uur op de Markt in Axel en is voor iedereen toegankelijk.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Toeren en trimmen, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s