Johnny komt er bekaaid vanaf

Frits Bakker

Ik heb me rot gezocht vandaag in de Belgische kranten, omdat ik had verwacht dat de overwinning van Johnny Hoogerland in de Driedaagse van West-Vlaanderen met grote koppen op de sportpagina’s zou staan. Maar dat valt vies tegen. Het Laatste Nieuws komt na pagina’s vol met voetbalverhalen met een redelijke opening van Parijs-Nice. ,,Ik verbaas mezelf”, luidt de kop, die een citaat is van Alberto Contador.

Wij verbazen onszelf ook, maar dan over die paar regels over Johnny. Veel speuren brengt ons bij een éénkolommertje met de kop: Liever in Parijs-Nice gesprint. Dat blijkt bij nader inzien over de Driedaagse te gaan. Wouter Weylandt, de spurtwinnaar in de laatste etappe, heeft het gezegd, omdat hij liever Parijs-Nice had gewonnen. En helemaal onderaan stat nog net: De eindzege ging naar de Nederlander Johnny Hoogerland. Hij won de openingsrit en hield dankzij de Vacansoleil ploegmakkers stand.

Toegegeven: de Driedaagse van West-Vlaanderen valt in de categorie van de Delta Tour in Zeeland, dus behoort niet tot de grote wedstrijden van de ProTour. Maar in een wielerland als België, waar het publiek rijen dik staat bij de start en aan de finish, zou je toch mogen verwachten dat ook de kranten wat meer aandacht schenken aan een driedaagse koers met ook heel veel Belgische profs in het peloton.

De overwinning van Johnny wordt er niet minder om. Hij vertelde gisteren, na een kort trainingsritje en bezoekjes aan vrienden (van het ene bakje koffie naar het andere, zei hij) hoe hij had genoten van zijn zege. En hoe zeer hij de ploegmaats bedankte, die in de slotetappe als een geoliede machine de koppositie van Johnny hadden verdedigd. ,,Prachtig, zoals ze voor me reden”, vertelde hij.

Het eerste Zeeuwse wielersucces van het jaar is binnen. Morgen rijdt Hoogerland overigens in het Belgische Wanzele, volgende week woensdag in Nokere koerse en misschien drie dagen later zelfs in de topklassieker Milaan-San Remo.

Hans Dekkers reed zondag een Italiaanse koers, die werd gewonnen door Thomas Ljunkvist. De Zeeuws-Vlaming haalde de finish niet.

De Zeeuwse junior Nick van der Lijke had een prachtig weekeinde. Zaterdag won hij een koers in Arendonk, zondag was hij tweede in een wedstrijd in Noord-Frankrijk.

De zeventienjarige Middelburger kan op zijn website prachtig vertellen over zijn wedstrijden. En ook in zijn commentaren na de wedstrijd was hij zondag ontwapenend.

Voorbeeldje: ,,Hij begon de sprint, ik ging erop en erover en won met vier lengtes verschil.” En nog één: ,,Volgende week is er een klassieker in België, die hoop ik ook te winnen.”

En wij hopen vooral dat hij nog lang zo heerlijk zijn gevoelens blootgeeft.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Reportage, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s