Sander Vleugel maakt bliksemstart

Frits Bakker

VOLZELE – Hij stond er zelf verbaasd over en zijn omgeving nog meer. Sander Vleugel belde zaterdagavond met zijn ploegleider en riep: ,,Ik heb gewonnen.” Ko Blok was er aan de andere kant van de lijn even stil van: ,,Ik kon het bijna niet geloven.”

De net achttienjarige Middelkamper uit Wemeldinge won zaterdagmiddag niet zo maar een koers. Hij was de snelste in Volzele, niet ver van Brussel, in een juniorenwedstrijd met 177 renners aan de start onder wie heel wat Belgische talenten. Sander Vleugel was de hele koers uiterst actief, sprong eerst mee in een kopgroep van vijftien, reed daarna met vier man naar een kopgroep van drie en won de sprint. ,,Ik had het zo vroeg in het jaar nog niet verwacht”, zei hij koel.

Sander Vleugel wint afgetekend de sprint van de kopgroep in Volzele. foto Youri van Noorden

Sander Vleugel wint afgetekend de sprint van de kopgroep in Volzele. foto Youri van Noorden

Zijn ploegleider Ko Blok: ,,Het kwam als een volslagen verrassing voor me. Als mountainbiker heeft Sander best wat wedstrijden gewonnen, maar op de weg komt hij pas kijken. Hij is vorig jaar pas begonnen en ik had niet gedacht dat hij al zo ver zou staan.”

De ploegleider kon zelf zijn geluk ook niet op. ,,We zijn met Nick van der Lijke dit jaar onze beste renner kwijtgeraakt, dus we hadden niet zo snel op succes gerekend, hoewel we best weer een veelbelovende juniorenploeg hebben.”

Sander Vleugel is tweedejaars, volgt een opleiding aan de Zeevaartschool, begon drie jaar geleden met mountainbiken en stapte twee jaar geleden naar TMZ om op de weg te gaan rijden. ,,Vorig jaar ben ik bij Middelkamp gekomen, maar in dat eerste jaar moest ik natuurlijk vooral leren.”

Zaterdag reed hij vanaf het begin van de koers attent mee. ,,Het was veel chaos onderweg, met voortdurend ontsnappingen, maar uiteindelijk was ik in de goede kopgroep mee. En kon ik het op het einde ook nog goed afmaken.” De Zeeuw klopte in die spurt twee renners van de Balense wielerclub: Frederik Frison en Michiel Janssen.

Sander Vleugel halverwege de koers aan kop van het peloton. foto Youri van Noorden

Sander Vleugel halverwege de koers aan kop van het peloton. foto Youri van Noorden

Veel meer Zeeuws succes was er dit weekeinde niet. Nick van der Lijke reed een klassieker in België, die werd gewonnen door Sjors Roosen. De Zeeuw werd zeventiende. Brian van Goethem werd achtste in Koolskamp waar Jeroen Giesberts won.
Sander Vleugel reed vandaag ,,met zware benen” naar een vijftiende plaats in Woensdrecht, waar Jurrian Bosten won.
Bij de elites en beloften was Jarno Gmelich Meyling veruit de snelste in de sprint. Ferdinand Boogaard uit Vlissingen werd dertiende, Nick Nieuwdorp achttiende.
Voor Nick Nieuwdorp en voor andere Zeeuwen was er zaterdag wel een opvallende rol weggelegd in de Ronde van Oud-Vossemeer. John den Engelsman, oud-inwoner van Stavenisse, reed daar bij de elites in een vlucht met twee die pas één ronde voor de finish werd teruggehaald. Nick Nieuwdorp werd zesde.
Boukje Doedee en Birgit Lavrijssen maakten een sterke indruk bij de vrouwen, Niek Rentmeester, Dennis Raadtgever, Ferdinand Boogaard en Johnny van de Klooster reden zich in de kijker bij de elites en beloften.
De Ronde van Oud-Vossemeer werd gewonnen door eerstejaars belofte Coen Ottespeer.
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s