Hoopvolle berichten over gewonden Parijs-Roubaix

Frits Bakker

TERNEUZEN – Ik heb nog eens een paar keer gekeken naar de beelden van het motorongeluk in Parijs-Roubaix, maar kon niet precies ontdekken wat er nu eigenlijk mis is gegaan. De technische onderzoeken zullen dat moeten uitwijzen. De reacties lopen voorlopig uiteen: de motorrijder zou in een bocht de macht over het stuur zijn kwijtgeraakt, een andere versie is dat een deel van het publiek in het gedrang, toen de kopgroep op komst was, op de weg viel en werd aangereden.

De berichten van vandaag zijn gelukkig hoopvol. Met de gewonden, die naar ziekenhuizen zijn gevoerd, zou het redelijk goed gaan. Bij die gewonden (de ene bron zegt tien, de andere vijftien) zou het vooral gaan om veel leden van één familie, die in het plaatsje Orchie op zestig kilometer van de aankomst naar de voorbijrijdende renners wilden kijken.

Eén van de zwaargewonden, zoals dat gisteren werd gemeld, was een vierjarig meisje. Een vrouw werd door de motor de lucht ingeslingerd en bleef roerloos liggen.

De motor waar het om gaat – en die volgens een reactie van MarkinBeeld op dit weblog zonder passagier reed – was volgens mij één van de volgers die in de Franse koersen met bidons meerijden. Ik ken deze motorrijders in het blauw vooral uit de Tour de France. Ze hebben een rek achter op de motor, waaruit renners, die op dat moment geen ploegleider kunnen bereiken, bidons weg mogen pakken. Meestal gaat het om koplopers die geen grote voorsprong hebben en daardoor alleen een neutrale ploegleider achter zich hebben.

Beelden van de hulpverlening na het motorongeluk in Parijs-Roubaix.

Beelden van de hulpverlening na het motorongeluk in Parijs-Roubaix.

Het zou kunnen dat deze motor net voorbij de kopgroep met Tom Boonen en Filippo Pozzato reed en daardoor een hogere snelheid had dan waarmee hij normaal rijdt.

Ik kreeg, per sms, overigens ook nogal wat reacties van wielervienden, die me erop wezen dat de commentatoren op televisie nogal merkwaardig hebben gereageerd op het ongeval. De één negeerde het zelfs volkomen, of heeft het niet zien gebeuren. Op de Belg riep de verslaggever: ,,Oei, oei, een motor in het publiek, maar gelukkig kunnen de renners erdoor.”

De motor van de Franse organisatie ligt op straat nadat hij op het publiek is ingereden.

De motor van de Franse organisatie ligt op straat nadat hij op het publiek is ingereden.

We zullen maar denken dat de ernst van het ongeluk nog niet doordrong in het heetst van de strijd.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Actueel

2 Reacties op “Hoopvolle berichten over gewonden Parijs-Roubaix

  1. De bidonmotors zijn van Aquarel. Zie linkje naar foto -> http://www.bike-zone.com/photos/2006/tour06/tour062/JD_06TDFstg2007.jpg

    De jury rijdt op motors met AG2R erop. Zie linkje naar foto-> http://www.bike-zone.com/photos/2006/tour06/tour068/7.jpg

    Tevens kan je op de buddysit zien dat er een koffer met verbindingen op staat/stond ipv plek voor bidons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s