Ride for the Roses op tv

door René  Schrier

Kees Bal zond ons een bericht over zijn medewerking aan een benefietavond voor het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) voor de kankerbestrijding. Dit jaar bestaat het KWF 60 jaar.  KWF-kankerbestrijding wil in dit jubileumjaar benadrukken dat er nog steeds heel veel acties en donateurs nodig zijn om onderzoeken te kunnen laten uitvoeren. 

Het peloton van de Ride for the Roses van vorig jaar, na het vertrek in Goes op de beklimming van de Zeelandbrug. foto Dirk-Jan Gjeltema

Het peloton van de Ride for the Roses van vorig jaar, na het vertrek in Goes op de beklimming van de Zeelandbrug. foto Dirk-Jan Gjeltema

 Met een grote tv-wervingsactie op 22 april wil het KWF streven het aantal donateurs uit te breiden met 20.000.Tevens wordt er in deze uitzending aandacht geschonken aan de vele evenementen die voor het KWF worden georganiseerd. Daar hoort ook de Ride for the Roses van vorig jaar augustus bij. Omdat er ook aandacht aan de Ride for the Roses in Goes zou worden besteed is aan Kees Bal gevraagd om bij de opnames aanwezig te zijn. De uitzending is woensdag 22 april op Nederland 1 om 21.30 uur. Ivo Niehe presenteert het TROS-programma.

Hieronder een verslag van Kees Bal:

,,Dus op weg naar Amsterdam. De opnames zijn in de Koepelkerk, hartje Amsterdam.
Ruimschoots de tijd genomen, rekening houdend met de vol geslibte Randstad, maar nog maar amper onze mooie provincie uit of de eerste files dienen zich al aan. De informatie op de Tom-Tom geeft aan dat er nog heel wat zullen volgen. Je denkt: gelaten ondergaan en later kunnen we altijd nog een alternatieve route zoeken. Twee uur verder stapvoets richting Schiphol, met de mededeling dat er nog 12 kilometer staat. Toch maar proberen om van de snelweg af te komen en een alternatieve route  kiezen. Dat lukt en we komen nu Amsterdam binnen via de Haarlemmerweg. Bij de molen weet ik dat ik goed zit. Hier vertrok vroeger de beroemde Amsterdamse molenploeg. Een groep Amsterdamse wielrenners die vanaf hier de rust opzochten van de duinen om daar hun kilometers af te leggen. Mijn gedachten dwalen terug naar al die mooie verhalen die ik over deze ploeg van Gerrie Knetemann (mijn slaapje bij Gan-Mercier) had gehoord. Bekende namen passeerden altijd de revue: Ben Janbroers, Klaas Balk, Roy Schuiten, Ben Juriaans, Gerrie Fens, Harrie Jansen en Leijn Loevesteijn. Gerrie kon iedere trainingsrit van begin tot het einde navertellen en alle details van waaier tot sprint opnieuw beleven.

Kees Bal

Kees Bal

 Voor mij, nuchtere Zeeuw, was het onbegrijpelijk dat je je zo kon inleven. Later heeft hij mij verteld dat hij zich bij iedere tijdrit voorstelde op het duinpad tussen Zandvoort en Noordwijk te fietsen en in gedachten van duintop naar duintop reed. Zo kon hij de pijn in de benen beter aan.Terug van deze flashback waren we inmiddels het Centraal Station op een kilometer genaderd. Stapvoets de parkeergarage gevonden en in gehaaste draf naar de Koepelkerk. Daar aangekomen kom je tot de ontdekking dat men al bij voorbaat rekening heeft gehouden met het feit dat mensen te laat komen. We krijgen uitleg wat de bedoeling is. Ivo Niehe praat het programma aaneen en er zijn diverse gasten die te maken hebben met kanker. Beelden van de getoonde evenementen worden ingeleid door een korte zin. Dit is even teleurstellend want je had zoveel meer willen vertellen over je betrokkenheid bij de Ride for the Roses. Maar de teleurstelling verdwijnt snel als je de verhalen van de aanwezigen hoort. Veel leed, maar ook veel dankbaarheid over de manier waarop de artsen en oncologen met de patiënten omgaan. En heel goed te horen dat op dit moment 55% van de kankerpatiënten kans heeft op genezing. Een percentage dat omhoog moet. Het streven is om dit met enkele procenten per decennia te verhogen. Hiervoor is nog heel veel onderzoek en geld nodig. Je weet weer waarom je jezelf inspant om de Deltatoertocht een succes te laten worden. De verhalen grijpen je aan, maar steeds blijkt dat mensen niet alleen willen geven aan het KWF, maar er daadwerkelijk ook zelf iets voor willen doen. Dat is ook de kracht van De Ride for the Roses. Fietsen, zelf iets doen waartoe je je misschien niet eens toe in staat acht, geeft de voldoening dat je daadwerkelijk iets hebt bijgedragen. De Deltatoertocht geeft iedereen de gelegenheid om hier in het Zeeuwse op de fiets te stappen en zo je steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. En mocht u zich nog niet hebben aangemeld dan hoop ik dat de uitzending van 22 april iedereen overtuigd dat alle hulp nog steeds noodzakelijk is. 
Het wordt een stille tocht terug naar Goes. Zowel José als ik zijn onder de indruk van al het leed dat we gezien hebben, maar ook van de inspanningen die mensen leveren om de strijd tegen kanker aan te gaan.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Delta Toertocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s