Expositie over Rondje om de kerk

door René Schrier

Davy Dubbeldam wint in 1995 in Hulst. Belangstelling was er genoeg. foto Peter Nicolai

Davy Dubbeldam wint in 1995 in Hulst. Belangstelling was er genoeg. foto Peter Nicolai

Het Zeeuws Museum heeft besloten het begrip cultuur eens wat anders te benaderen en kijkt in een tentoonstelling die vanaf 20 juni  wordt gehouden, naar de cultuur die de Zeeuwen bezighoudt. Daarbij zijn de medewerkers van het museum gestuit op een een stukje cultuur waarvan inmiddels al veel is verdwenen; het rondje om de kerk.

In een toelichting op de expositie constateert het museum dat wielrennen tussen 1930 en 1980 de belangrijkste sport van Zeeland was. Die uitspraak zou ik niet voor mijn rekening willen nemen, maar ik geef toe dat veel dorpen eigen koersjes hadden waar veel volk op af kwam. Het museum: ,,Iedereen kwam kijken naar het rondje rondom de kerk: woest trappende mannen met moddervuile gezichten, helden op dunne bandjes in razende vaart rond de kerk voor ze verder langs de winderige dijk op weg naar het volgende dorp moesten. Bij de kerk stond de harmonieband, er werd koffie met bolussen verkocht, meisjes werden versierd, pepermuntjes uitgewisseld. Elke familie leverde wielrenners, en veel dorpen hadden een eigen ronde.” Ik weet nog dat in de tijd van de proefkoers van ’s Heerenhoek zo’n 20.000 belangstellenden naar het wielrennen kwamen kijken. Nu is vooral in ’s Heerenhoek, waar Jan Raas vandaan komt, altijd veel belangstelling voor wielrennen geweest.

Een van de foto's uit de tentoonstelling in het Zeeuwse muzeum, de Ronde van Colijnsplaat.

Een van de foto's uit de tentoonstelling in het Zeeuwse museum, de Ronde van Colijnsplaat.

De geschiedenis van het rondje om de kerk is een kleine geschiedenis van de Zeeuwen, die in deze tentoonstelling onder meer wordt belicht aan de hand van oude filmbeelden en interviews met grote (plaatselijke) coureurs. Daarnaast wordt een fotoboek gepresenteerd ter gelegenheid van de expositie. Daarvoor zijn de Nijmeegse journalist Marcel Rözer en Wilfried de Jong, en de fotografe Marieke Wijntjes benaderd. Wilfried de Jong is bekend van sportprogramma’s op onder meer televisie en zal gedichten in het boek schrijven.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s