Dopingspook waart weer door peloton

Frits Bakker

MIDDELBURG Morgen wordt de Waalse Pijl gereden, zondag Luik-Bastenaken-Luik, twee prachtige Ardense klassiekers, maar toch wordt het wielernieuws in deze dagen beheerst door randzaken. Het dopingspook waart weer eens rond in het peloton. De UCI heeft bekend gemaakt dat er een eerste doorbraak op komst is met het biologisch paspoort van renners en dat nog voor de start van de Ronde van Italië (9 mei) de namen van renners bekend worden gemaakt die een afwijkende waarde hebben in dat paspoort.

Thomas Dekker sprak zondag na de Amstel Gold Race alle geruchten tegen.

Thomas Dekker sprak zondag na de Amstel Gold Race alle geruchten tegen.

Het zou volgens uitgelekte berichten gaan om de namen van 23 renners, onder wie één toprenner. De naam van Thomas Dekker duikt al een paar dagen hardnekkig op, zo viel zondag in en rond de Amstel Gold Race te beluisteren. Eigenlijk was dat geen nieuws, want de jonge Dekker en zijn voormalige maatje Michael Boogerd zijn in het geruchtencircuit al vaker in verband gebracht met de dopingzaak waarvan de Oostenrijker Bernhard Kohl al is geslachtofferd.

We zullen wel zien waar het op uitloopt, maar in plaats van naar de Waalse klassiekers uit te kijken, is de aandacht weer genoeg afgeleid. Het is soms op het belachelijke af, vooral als het gaat om de botte manier van controleren. Maar als het om Lance Armstrong gaat, dan is iedereen natuurlijk nog eens extra op zijn hoede.

Het is nu pas uitgelekt waarom Armstrong zich zou hebben misdragen bij een onaangekondigde controle op 17 maart. Het Wada beschuldigt de Ameriaan ervan dat hij een controleur liet wachten en eerst een douche is genomen. Volgens de experts weet Armstrong, toch de meest gecontroleerde wielrenner, dat hij daarvoor kan worden gestraft. Volgens de regels mag het niet, omdat de renner in de periode dat hij zich aan het oog van de controleur onttrekt met een sonde andere urine kan inbrengen, of zo veel water kan drinken dat de daarna afgeleverde urine te veel verdund is.

Lance Armstrong vertraagde op 17 maart een dopingcontrole door eerst een douche te nemen.

Lance Armstrong vertraagde op 17 maart een dopingcontrole door eerst een douche te nemen.

Het Wada (anti-dopingbureau) stelt dat de test nu wel eens als een positieve controle kan worden gezien. In dat geval riskeert Armstrong een schorsing.

Het is even stil geweest, maar de ellende wordt straks ongetwijfeld weer over ons heen gestort.

Zullen we het nog maar even het fietsen zelf hebben aan de vooravond van een mooie klassieker? In de Waalse Pijl, die morgenochtend om half twaalf start in Charleroi en aankomst op de steile Muur van Hoei, rijden veel renners mee die zondag in de Amstel Gold Race een hoofdrol hebben gespeeld. We denken aan Sergei Ivanov, aan Karsten Kroon, Thomas Dekker, Andy Schleck, Roman Kreuziger en wellicht moeten we uitkijken naar Alessandro Valverde, Davide Rebellin, Samuel Sanchez, Kim Kirchen en Cadel Evans.

Johnny Hoogerland rijdt ook mee, onder het rugnummer 243. De Zeeuw keek in de afgelopen dagen nog even terug op de Amstel Gold Race en stelde vast dat hij lang goed was geweest en op de voorste rijen mee had gestreden. ,,Maar in de finale ging het zo hard, dat ik tekort kwam”, gaf hij toe. Hoogerland eindigde in de zestig op een dikke vier minuten. ,,Toch had ik het gevoel dat ik een goeie Amstel had gereden.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s