Karsten Kroon was onze beste man

Frits Bakker

MIDDELBURG – Zouden ze bij Rabobank nou nooit eens spijt hebben gehad dat ze Karsten Kroon hebben laten gaan? Tuurlijk, het was in de tijd dat Michael Boogerd en Erik Dekker nog de dienst uitmaakten. En dat Kroon, een aankomend specialist voor de klassiekers, in dienst van die twee kopmannen moest rijden. Maar toch… Ze hadden met dat ruime budget best een inspanning kunnen doen om de beste van de eendagsrenners in het Nederlandse wielrennen in de ploeg te behouden.

Want daar mag geen twijfel over bestaan: Karsten Kroon was onze beste man in dit voorjaar. Hij reed een fantastische Amstel Gold Race, was eigenlijk de uitgesproken favoriet om als eerste aan te komen op de Cauberg, maar werd verslagen door de geslepen en geroutineerde Rus Sergei Ivanov. Vrijdag werd hij ook weer tweede in de klassieker die hem op het lijf is geschreven, de voormalige Henninger Turm. En hij eindigde als veertiende in de Ronde van Vlaanderen en Milaan-San Remo.

Karsten Kroon (links) wordt tweede in Frankfurt na Fabian Wegmann.

Karsten Kroon (links) wordt tweede in Frankfurt na Fabian Wegmann.

De nu 33-jarige Karsten Kroon heeft zich na zijn dertigste, toen hij de Rabobank de rug toekeerde voor een contract bij CSC (nu Saxo Bank) nog verder ontwikkeld als klassiekerrenner. ,,Ik word nog ieder jaar beter”, vertelde hij na de Waalse Pijl, waarin hij nog eens terugkeek op zijn verloren sprint in de Amstel Gold Race en vaststelde dat hij niets verkeerds had gedaan.

Ik heb ooit in de Ronde van Italië zijn filosofische kant leren kennen, toen we op een balkonnetje van zijn hotel in Genua, met uitzicht over zee, tijdens een interview in de vroege 0chtend keken naar de vissers die hun netten binnenhaalden. Hij droomde zachtjes weg en vroeg zich af hoe zijn verdere leven als profrenner eruit zou zien. Het was op de dag dat hij met de paarse trui van de beste klimmer zou starten, maar die hij dezelfde dag, toen het peloton echt de bergen inging, weer moest inleveren.

Ik bewaar nog een mooie herinnering aan de jonge Karsten Kroon. Hij kwam ooit jaar de Juniorendriedaagse van Axel, maar deed aan de toenmalige voorzitter Ap den Doelder het verzoek of hij in Terneuzen examen voor de havo mocht doen. Zo gebeurde het ook: op de Scholengemeenschap De Rede mocht Kroon op de vrijdagmiddag voor het vertrek zijn examen afleggen. De PZC maakte er een kort sfeerverhaaltje en een foto van, nog niet wetend dat daar een toekomstige toprenner in de schoolbanken zat.

Karsten Kroon heeft nooit spijt gehad van zijn vertrek bij Rabobank. Hij wilde liever zijn eigen kans gaan en heeft van Bjarne Riis die kans ook gekregen. In de voorjaarsklassiekers krijgt de 33-jarige renner meestal een vrije rol, of hij offert zich, net als in Luik-Bastenaken-Luik, op voor de betere klimmers, zoals in dat geval voor Andy Schleck.

Het was nog maar eens een bewijs voor wat hij al laten zien: Karsten Kroon was onze beste man van het voorjaar.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s