Belgen concurreren weer met Driedaagse van Axel

Frits Bakker

AXEL De Axelse juniorendriedaagse, die al zo veel befaamde winnaars heeft voortgebracht, besloot jaren geleden om de wedstrijd selectiever te maken. Voor de buitenlandse ploegen, vooral de landenselecties, werd het daardoor aantrekkelijker gemaakt om naar Axel te komen. Het vlakke parkoers, weliswaar met veel kasseien, werd op zondag verruild voor een rit door de Vlaamse Ardennen met klimmetjes als de Berendries, de Valkenberg en nog wat kleinere hellingen in het parkoers.

De samenwerking met het gemoedelijke wielercomité uit Strijpen, waar de Juniorendriedaagse sinds die tijd op de slotdag zijn onderkomen vindt, verloopt al die jaren vlekkeloos. Van de communicatie met de Belgische bond is dat niet te zeggen. Hoe vaak is het niet gebeurd dat er uitgerekend op de zondag van de Juniorendriedaagse provinciale kampioenschappen worden verreden, zodat de beste Belgische renners verstek moeten laten gaan voor Axel.

 

De wielerkenner Toon Deij, die de laatste jaren weer deel uitmaakt van het comité Axel, heeft al zijn contacten in België aangewend om de kalenders op elkaar af te stemmen. En ook de Belgische ploegen hebben er zelf voor gepleit om in het weekeinde van de Juniorendriedaagse in België geen grote koersen te plannen.

Het bestuur van de Juniorendriedaagse van Axel en het Belgische comité van Strijpen werken al jarenlang samen aan een prachtige internationale koers. foto Edwin van het Westeinde

Het bestuur van de Juniorendriedaagse van Axel en het Belgische comité van Strijpen werken al jarenlang samen aan een prachtige internationale koers. foto Edwin van het Westeinde

Toch is er ook nu weer een wedstrijd voor junioren op de zondag dat de Driedaagse finisht in Strijpen. En sterker nog: de Juniorendriedaagse komt aan in Strijpen, een deelgemeente van Zottegem, en diezelfde middag finisht in Erwetegem, ook een deelgemeente van Zottegem, de Ronde van de Vlaamse Ardennen. Over tegenwerken gesproken.

,,Wij lijken wel de strijd om de beste coureurs te winnen”, zei Jan van de Broeke tijdens de presentatie van de Juniorendriedaagse. Hij somde wat renners op die tot de top van het wielrennen bij de junioren behoren. Guillaume van Keirsbulck, uit dezelfde Avia-ploeg waar Brian van Goethem uit Sluiskil voor rijdt, is één van die toppers. Hij won eerder in het voorjaar Parijs-Roubaix voor junioren voor de Fransman Arnaud Demare en de Nederlander Barry Markus, die ook de Driedaagse rijdt.

De Nederlanders zijn trouwens toch met vrijwel alle sterke renners vertegenwoordigd in Axel. De enige die ontbreekt is Nick van der Lijke uit Middelburg, winnaar van de Omloop van Borsele en vorig weekeinde nog eindwinnaar van een tweedaagse in Groningen. ,,Niet alleen een Zeeuw, maar ook nog één van de grote talenten in Nederland. Wat jammer dat die niet naar Axel komt”, vindt Jan van de Broeke.

De Juniorendriedaagse wordt op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 mei gereden.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Zeeuwse beloften

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s