Nederlanders beginnen sterk in Vredeskoers

Frits Bakker

MIDDELBURG – Het contact verloopt nog wat moeizaam, maar Nick van der Lijke heeft zijn eerste berichtje gestuurd vanuit de Vredeskoers. ,,Ik was zeventiende in de eerste etappe”, stuurde hij. ,,Maar bij het inrijden brak mijn derailleur af, daarom moest ik de etappe op een reservefiets rijden.” De Middelburger maakt deel uit van de nationale selectie in de Vredeskoers, die vroeger de belangrijkste wedstrijd was voor amateurs en bekend stond als de Tour de France van het Oostblok.

nicklijkepzc

De Oostenrijker Marco Haller was de eerste leider in de editie van dit jaar, maar de Nederlanders maakten een voortreffelijke indruk. Zo was Wilco Kelderman de eerste vluchter van de dag, reed Wouter Haan een prima wedstrijd en wonnen de Nederlanders het ploegenklassement op de eerste dag. Nick van der Lijke werd zeventiende, als één van de snelste sprinters van het peloton. Op de tweede dag reed de Zeeuw in het Tsjechische Most naar een zesde plaats in een kopgroep van twaalf man.

Wouter Haan was in de eerste etappe de beste Nederlander op de vijfde plaats, Wilco Kelderman werd zevende. De Vredeskoers krijgt nog een paar interessante etappes, onder meer met de tijdrit op vrijdag.

De historie van deze internationale koers dateert vooral uit de jaren van 1948 tot 1989, toen de voormalige Oostduiters, de Polen, de Tsjechen en de Russen er domineerden en maar af en toe een westerling meedeed voor de overwinning. De Nederlander Piet Damen en de Belg Marcel Maes konden als enige de hegemonie van het oostblok doorbreken.

Het waren bijna altijd de Oostduitsers die de lakens uitdeelden. Steffen Wesemann, later winnaar van de Ronde van Vlaanderen, is recordhouder in de Vredeskoers met vijf overwinningen. Uwe Ampler won vier keer, Olaf Ludwig twee keer en van de huidige lichting kwamen Jens Voigt, Jakob Pill en Michele Scarponi één keer als winnaar aan de aankomst.

De wedstrijd deed meestal Berlijn , Warschau en Praag als hoofdsteden aan. Tegenwoordig mogen ook professionele renners meedoen en is de wedstrijd ingedeeld in het Europese continentale circuit.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Geschiedenis, Reportage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s