Raspaardjes in Delta Tour Zeeland

Frits Bakker

MIDDELBURG – De Delta Tour Zeeland nadert met rasse schreden en werpt zijn schaduw vooruit. De driedaagse wedstrijd voor profs wordt een hoogtepunt op de Zeeuwse wielerkalender, omdat veel grote namen er aan de start verschijnen. De PZC zal er op de sportpagina’s vooraf en tijdens de koers alles aan doen om het publiek te informeren. Daarbij hoort ook een sponsorpagina van Delta, die een paar dagen voor de wedstrijd verschijnt. Wij kunnen u op dit weblog alvast een voorproefje geven. Arnold Parre had een interview met een Zeeuwse wielerlegende: Jo de Roo. Hij laat zijn licht schijnen over de kanshebbers voor de Delta Tour.

door Arnold Parre

Jo de Roo was geen rassprinter. De man uit Schore was meer een renner met veel inhoud, een echte diesel die, als hij eenmaal de cadans te pakken had, kilometers beulswerk kon verrichten. Met deze bagage won hij in 1962 de monstertocht Bordeaux-Parijs. Dat zelfde jaar won hij de Super Prestige Trofee. Dan ben je het raspaardje onder de profs.

Jo de Roo met de raspaardjes in de wei achter zijn huis in Schore. foto Arnold Parre

Jo de Roo met de raspaardjes in de wei achter zijn huis in Schore. foto Arnold Parre

 

Tegenwoordig zijn het in eendaagse wedstrijden de sprinters die de prijzen verdelen. De Roo ziet dan ook een sprinter de driedaagse DELTA Tour Zeeland winnen. Met de voorlopige deelnemerslijst in de hand kruist De Roo de namen Julian Dean, Hans Dekkers, Tyler Farrar, Kenny van Hummel, Theo Bos, Denis Flahaut maar ook Stefan van Dijk als favoriet aan.

De naam Alessandro Petacchi, het uithangbord van het Italiaanse team LPR Brakes-Farnese Vini, wordt eens extra vet onderstreept. Dat zijn, volgens De Roo, de mannen die in de DELTA Tour Zeeland voor het sprintervuurwerk gaan zorgen. Ze zijn de raspaardjes die de toeschouwers in de gaten moeten houden. Interessant is de strijd tussen de geblokte Theo Bos en de fragiele Kenny van Hummel, die dit seizoen als sprinter is doorgebroken, hij zal waarschijnlijk dit jaar voor Skil-Shimano in de Tour debuteren.

Ook de strijd tussen de LPR renner Petacchi en de man van Garmin-Slipstream Tyler Farrar is interessant. De Amerikaan Farrar, die ook uitblinkt als tijdritrijder, wordt een grote toekomst voorspeld. Hij heeft net zoals de Brit Mark Cavendish zijn leeftijd mee. Of zal Tyler Farrar in Zeeland de sprint aantrekken voor ploeggenoot Hans Dekkers, die in IJzendijke woont?

Denis Flahaut en Stefan van Dijk zijn de winnaars van de DELTA Profronde in respectievelijk 2007 en 2003. In 2007 won de Fransman Denis Flahaut ook de eerste en derde etappe van het OZ Wielerweekend. De Zeeuwse grond schijnt de Fransman goed te doen. Theo Bos kent Zeeland alleen van de Omloop van Borsele. Die wedstrijd, het rijden over de vele dijken, beviel hem. Het doet hem denken aan de wegen rond zijn geboortedorp Hierden. Bos zou het mooi vinden als hij in Zeeland Alessandro Petacchi kon verslaan. Dan zou zijn missie voor deze driedaagse meer dan geslaagd zijn.

Jo de Roo ziet dan ook de sprinters als de raspaardjes van deze tweede editie van de DELTA Tour Zeeland. Het zijn de mannen die als ze demarreren van een trage gang binnen enkele seconden op volle snelheid komen. Dat flitsende typeert de sprinter.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s