Wielersport van het hoogste niveau in Juniorendriedaagse van Axel

 

door Frits Bakker

AXEL – De debuterende Zeeuwse profrenner Johnny Hoogerland kon het tijdens de presentatie van de Juniorendriedaagse van Axel uit eigen ervaring beamen. ,,Wie deze koers wil winnen, moet van alle markten thuis zijn’’, verzekerde de 26-jarige Yersekenaar die zo’n prachtig voorjaar heeft gereden in de klassiekers.

De historie van de inmiddels overal in de wereld befaamde wedstrijd, die vrijdag, zaterdag en zondag wordt gereden, heeft dat voldoende bewezen. Kasseien, wind en waaiers, de hellingen in de Vlaamse Ardennen, een korte, explosieve race tegen de klok: ze krijgen het allemaal voor de wielen in de enige internationale juniorenkoers die Nederland rijk is.

Het peloton van de Driedaagse dendert over de kasseien van de Plattedijk in Axel.

Het peloton van de Driedaagse dendert over de kasseien van de Plattedijk in Axel.

De winnaar van vorig jaar, Jasper Bovenhuis van de Peddelaars, is terecht gekomen in een rijtje illustere namen, wat voor hemzelf hoge verwachtingen oplegt voor de toekomst. Hij zal altijd, als hij ergens een koers wint bij de profs, een zekere trots oproepen bij de volgers van de Driedaagse in Axel, zoals dat al jaren gebeurt met al zijn voorgangers van naam en faam.

Het is ook af en toe even slikken, bijvoorbeeld toen Davide Rebellin, ooit winnaar in Axel en tot voor kort van onbesproken gedrag en winnaar van de Waalse Pijl dit jaar, opeens met doping in verband werd gebracht. Het hoort nu eenmaal bij de wielersport (en veel andere sporten) dat er af en toe eens een valsspeler opduikt.

Veel mooier is de gedachte aan Karsten Kroon, de beste Nederlandse renner van dit voorjaar, die prachtige herinneringen bewaart aan de Driedaagse. Hij wilde als eerstejaars dolgraag in Axel komen rijden, maar verbond er de voorwaarde aan dat hij op de vrijdag voor de start van de eerste etappe in Terneuzen zijn examen havo mocht doen. De organisatie ging onmiddellijk aan de slag en zorgde ervoor dat de huidige Saxo-renner voor even in de schoolbanken kon.

Zo willen ze er allemaal bij zijn in de Driedaagse, de junioren die de internationale confrontatie opzoeken. De Belgen, de Kazakken, de Polen, de Amerikanen, de Serviërs, de Duitsers, de Britten, om maar eens een paar buitenlandse ploegen te noemen. En de Nederlanders natuurlijk, die bijna op volle sterkte komen. Jammer dat alleen de Zeeuwse belofte Nick van der Lijke voor een eigen, buitenlands programma kiest en dus niet in Axel rijdt.

De rondemissen poseren met een Amerikaanse renner.

De rondemissen poseren met een Amerikaanse renner.

Het tast de kwaliteit van de Driedaagse nauwelijks aan, want zoals altijd kon Jan van de Broeke op de persconferentie weer een keur aan toprenners presenteren. De meest in het oog springende renners zijn Barry Markus, vorig jaar winnaar van de tweede etappe, Guillaume van Keirsbulck, kleinzoon van oud-wereldkampioen Benoni Beheyt, dit jaar winnaar van Parijs-Roubaix, Armen Kamiynshev, winnaar van de etappe Hulst-Axel vorig jaar, Brian van Goethem, de plaatselijke favoriet, Jasper Bovenhuis, de eindwinnaar van vorig jaar, Wouter Haan en Oscar Riesebeek, ploeggenoten van Nick van der Lijke, Dan McLay, vorig jaar winnaar van de Wim Hendrikstrofee en Moreno Hofland, die in het voorjaar de meeste zeges boekte, onder meer in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Het is een slag in de lucht, want meestal zorgt de Driedaagse van Axel ook voor verrassingen en jonge renners die zich plotseling in de kijker rijden.

Bestuurlijk gezien wordt het een jaar met een afscheid. Mark Heijens zwaait af als voorzitter, na een kort tijdperk, waarin hij zich razendsnel heeft ingewerkt in de wielersport. Hij blijft gelukkig betrokken bij de Driedaagse.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s