Historische zege Jasper Bovenhuis in Driedaagse Axel

Frits Bakker

ZOTTEGEM – Zo nuchter als hij op het podium stond, zo geëmotioneerd reageerde Jasper Bovenhuis kort na de finish in Zottegem. De achttienjarige renner uit Staphorst was net met klein verschil uitgeroepen tot eindwinnaar in de Internationale Juniorendriedaagse van Axel. ,,Ik heb me hééélemaal kapot gereden”, kreunde hij, terwijl de tranen van emotie langzaam wegvloeiden en plaats maakten voor een gelukzalige lach.

 

 

 

De winnaars van de Juniorendriedaagse op het podium in Strijpen geflankeerd door de twee rondemissen.

De winnaars van de Juniorendriedaagse op het podium in Strijpen geflankeerd door de twee rondemissen.

De inspanningen in de slotkilometers, waarin hij de demarrages van zijn Duitse concurrent Niklas Arndts moest counteren, leverden het mooiste succes uit zijn loopbaan op.

 

 

 

juniokasseien

Jasper Bovenhuis, uit Staphorst, won de Juniorendriedaagse voor de tweede keer. Dat is in de 28-jarige historie van de Driedaagse, die in de cyclus van de wereldbeker is opgenomen, nooit eerder gebeurd. Veel renners, die later zijn uitgegroeid tot bekende profs, staan op het palmares van Axel, maar nooit twee keer op de hoogste tree van het podium. Jasper Bovenhuis schreef historie.

Hij moest er heel diep voor gaan in de slotrit, die over vier ronden in de Vlaamse Ardennen werd gereden. Dylan van Baarle begon die etappe in de gele trui, op korte afstand gevolgd door Jasper Bovenhuis, de Duitsers Niklas Arndt en Michael Koch en Moreno Hofland. ,,We gaan er een mooie, maar faire Duitsland-Nederland van maken”, kondigde Arndt voor de slotetappe aan. ,,En reken er maar op dat wij gaan aanvallen.”

We hadden het al verwacht: de Duitse coup zou in de laatste ronden komen. Jasper Bovenhuis was de eerste aanvaller, toen die was aangesloten bij een kopgroepje van vijf, reed Niklas Arndt er in één ruk naartoe. Dylan van Baarle moest zich onmiddellijk gewonnen geven: ,,Ik heb geen excuus, ik ben niet verrast, ik kon gewoon niet mee toen die jongens wegreden”, vertelde hij na afloop.

Het werd een gevecht tussen Bovenhuis en Arndt, een prachtige finale, met de Duitser als aanvaller en Bovenhuis in de counter. ,,Ik had onderweg een paar seconden bonificatie, dus ik wist dat ik alleen in zijn buurt moest blijven”, verklaarde Bovenhuis zijn tactiek. ,,En ik had me in de laatste tien kilometer een beetje gespaard, omdat ik wist dat hij er nog in zou vliegen. Ik geef er geen donder om wie hier de etappe wint, dacht ik, maar die Duitser gaat niet bij me wegrijden.”

Bovenhuis voerde zijn plan uit en liet zich na afloop kronen tot koning van de Axelse driedaagse. Het was zijn eerste overwinning van dit seizoen, maar een mooiere had hij zich niet kunnen wensen. ,,Ik kwam hier met veel druk naartoe, omdat ik vorig jaar had gewonnen. En omdat ik wist dat het bijna onmogelijk was om dat nog eens te doen.”

Maar op de Zeeuwse kasseien, in de Axelse plensbuien en op de Vlaamse heuvels is een nieuw talent opgestaan. Jasper Bovenhuis uit Staphorst, onthoud die naam, we zullen er nog vaak van horen.

De groene trui voor de beste sprinter was in de Juniorendriedaagse voor de Duitser Michael Koch, Rick Ottema kreeg van de rondemissen de rode trui van het sprintklassement omgehangen, Jasper Stuyven uit België was de beste jongere, de Kazach Kuanysh Kylybajev won de kasseitrofee en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner, de Duitser Alexander Krieger was de beste klimmer.

De Zeeuwen reden niet zo’n beste wedstrijd. Brian van Goethem uit Sluiskil, vooraf als één van de renners voor het klassement getipt, kon geen moment imponeren. Hij had last van een blessure na een val en kon op zondag de wedstrijd niet uitrijden. De Middelkampers hadden zondag nog twee man in de koers van de vijf die vrijdag waren gestart. Niels Voet zat onder de rode vlekken na een val in de brandnetels. Hij gaf zondag ook op, net als zijn ploegmaat Joeri Kasper. Vacansolei-renner Arjen Martens uit Koewacht, die zaterdag nog een prachtige achtervolging reed, kon zondag ook niet finish.

Het was geen schande in dit sterke veld. In de slotetappe gingen nog 171 renners van start, daarvan haalden er 100 de finish niet.

Juniorenpech

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Junioren en nieuwelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s