Niek Rentmeester, mooie wielrenner, prachtig mens

Frits Bakker

GOES – Het eerste telefoontje kreeg ik vanmorgen van Johnny Hoogerland, die op het punt stond om naar de Ronde van België te vertrekken. ,,Het verschrikkelijke nieuws al gehoord?” De stem sloeg over, de emotie was voelbaar. ,,Niek Rentmeester is vanmorgen dood in zijn bed gevonden.”

Ik kon er even geen woord uitbrengen. Niek Rentmeester, wielrenner, jonge kerel in de bloei van zijn leven, prachtig mens, vooral héél sociaal bewogen. Zo maar ineens dood in zijn bed aangetroffen, door een acute hartstilstand. Wat een schok moet dat teweeg hebben gebracht. Ik ken Bas, zijn vader, een klein beetje, als verzorger en masseur bij Theo Middelkamp. En Ruud, zijn oudere broer, de mountainbiker, zijn moeder, die ook altijd bij de wedstrijden was. Wat een verschrikkelijk nieuws.

Niek Rentmeester (rechts) met zijn maatje Ferdinand Boogaard (links), op handen gedragen door de Zeeuwse damesrensters. foto Willem Mieras

Niek Rentmeester (rechts) met zijn maatje Ferdinand Boogaard (links), op handen gedragen door de Zeeuwse damesrensters. foto Willem Mieras

Eerst even met Ko Blok gebeld, zijn vroegere ploegleider bij de nieuwelingen. Hééélemaal kapot ook. Over Niek: ,,Hij was een geweldige jongen, heel sociaal, stond voor iedereen klaar. Misschien is hij daardoor wel niet de wielrenner geworden die we in hem zagen. Want Niek had heel veel talent. Bij de nieuwelingen was hij nationale top, in de klassiekers zat hij altijd voorin. Maar omdat hij wat te lief was van karakter, heeft hij de echte top niet gehaald.”

Patrick de Grave, nu zijn ploegleider bij de elites, had zo’n zelfde verhaal. ,,Je kon geen betere renner in je ploeg hebben, heel rustig, werkte altijd mee en zorgde voor sfeer in de ploeg.”

Zaterdag reed hij nog in de Omloop van Tholen, zondag in de Ronde van Etten Leur. ,,Ik weet dat hij even een beetje grieperig is geweest rond de Wim Hendrikstrofee, maar verder leek het allemaal goed te gaan”, aldus Ko Blok.

Zijn dood is een raadsel, zoals ooit ook met Arjan de Ridder, nog zo’n groot Zeeuws talent. Volgens de arts is er in elk geval geen enkele relatie tussen Nieks dood en het wielrennen.

Zaterdag wordt hij gecremeerd. Theo Middelkamp rijdt dan niet mee in de Omloop van de Hoekse Waard, een wedstrijd voor de clubcompetitie. En volgende week, 6 juni, rijdt Middelkamp de Omloop van EPZ. Niek was opgesteld voor die koers, maar wordt niet vervangen. Middelkamp rijdt met vijf in plaats van zes renners.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel

Een Reactie op “Niek Rentmeester, mooie wielrenner, prachtig mens

  1. Freire

    Mooi stukje! Niek is een jongen die wij nooit mogen vergeten! Een jongen die voor altijd in je hart blijft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s