Premie voor de laatste renner

Frits Bakker

AXEL – De speaker in de Axelse kermiskoers aarzelde al met de aankondiging. Tien ronden voor het einde, met twee renners op kop en een achtervolgend groepje van acht, werd er een premie van honderd euro aangeboden voor de tweede renner die in één van de komende ronden over de streep zou komen. De premie kwam van een herengezelschap dat in Axelse kringen bekendstaat als het Watertorenoverleg.

Het zou wel ludiek zijn, dachten ze, dat die twee renners aan kop in de remmen zouden gaan om die honderd euro te verdienen. Maar volkomen terecht wees de jury het aanbod af. Het zou niet goed zijn geweest voor de sport, maar zeker ook niet voor de toeschouwers, die op zo’n wielerfestijn zijn afgekomen.

Het compromis was dat de speaker twee ronden voor het einde riep: ,,We hebben nog een verassingspremie en zullen na afloop bekend maken wie daarvoor in aanmerking komt.” Toen alle renners over de streep waren, werd Alex Gresnigt, die als laatste finishte, teruggeroepen om de premie in ontvangst te nemen.

Mooi gebaar, goed bestluit van de jury.

Ik sprak vanmorgen toevallig met Willy Nieuwelink, een jurylid dat jarenlang de koersen deed in Zeeuws-Vlaanderen en nu ook al jaren met pensioen is. Hij kon wel lachen om het voorval. ,,Wij hebben ook eens zoiets gedaan, ik geloof in Waterlandkerkje of in Schoondijke, dát weet ik niet precies meer. Maar er werd een behoorlijk hoge premie gegeven voor de laatste renner die over de streep kwam.”

De legendarische Wim Hendriks was speaker toen en die riep het wel gewoon af door de luidsprekers. Willy Nieuwelink: ,,Het gevolg was dat er wel voor de overwinning werd gesprint, maar dat het peloton stopte voor de streep. Daar bleven ze minutenlang staan, want iedereen wilde die premie wel hebben. Uiteindelijk hebben we ze met zachte drang over de eindstreep gekregen, maar we moesten met vijf man van de jury een paar weken later opdraven op het bondsbureau, waar we een waarschuwing kregen.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s