Over boeken en wielrennen

door René Schrier

 Je moet niet denken dat er midden in de winter, als je tijdens de lange avonden eens tijd hebt om wat te lezen, een boek over de wielrennerij verschijnt. Dat sparen ze dus allemaal op voor de maand juni. Als iedereen opgefokt moet worden rond de Tour de France. Er is dan even niets belangrijkers. Dan komen ze allemaal tegelijk met hun nieuwe boeken. Alsof we alleen dan geïnteresseerd zijn in wielerverhalen.

Zucht, dus daar gaan we dan maar weer met een opsomming van de oogst tot nu toe. Voor het gemak gooi ik de Franse, Belgische en Nederlandse uitgaven die ik tot nu toe ben tegengekomen op één hoop.

bladventoux

Ik begin voor de gein met een extra uitgave van 74 pagina’s van de krant La Provence, die ik vanmorgen heb gekocht en die geheel gewijd is aan de Mont Ventoux. De berg die op de voorlaatste dag van de Ronde van Frankrijk naar verwachting een belangrijke rol gaat spelen. Voor 2,50 euro ligt hij bij de krantenverkopers. Over diezelfde Mont Ventoux gaat een boek genaamd ‘Tour de France, Le Ventoux, Sommet de la folie’ een uitgave van de Franse sportkrant l’Equipe. Alle verhalen en veel historische foto’s voor 22,90 euro voor 112 pagina’s.

Erg duur (48,50 euro) vind ik een boek over Eddie Merckx van uitgeverij de Kannnibaal van Karl Vannieuwkerke en een aantal gastauteurs. Het is een van de vele boeken over de deze Vlaamse renner die in  zijn vaderland nog steeds tot de verbeelding spreekt. Het kan via internet besteld worden op www.sportmediashop.nl

Laurent Jalabert heeft ook een  boek geschreven of laten schrijven onder de titel ‘A chacun son défi’, waarin hij vooral veel van zijn persoonlijke kijk op het leven prijsgeeft. Editions Solar 240 pagina’s, 18,90 euro.

Een renner uit het verre verleden, Louison Bobet, heeft zijn eigen (prijzige) wielerbiografie met veel anecdotes. Het boek van 256 pagina’s wordt uitgegeven bij Editions Palantines  en is te koop voor 55 euro.

Een minder bekende Franse renner, Christian Tosi, schreef ‘Dans mon beau velo’ met daarin een aantal portretten en sfeertekeningen van allerlei dingen die met fietsen te maken hebben. Uitgeverij Points de suspension éditeur, 256 pagina’s voor 15 euro. Het is ook rechtstreeks bij de schrijver te bestellen op faustosi@free.fr

Uit Frankrijk verder nog de fietsgids ‘Belles échappées’ ter gelegenheid van het kampioenschap van Frankrijk dat van 25 tot 28 juni aanstaande wordt gereden het Bretonse Saint-Brieuc. De wielrennerij in Bretagne is een beetje in opkomst met de plaatselijke wielerploegen Besson Chaussures-Sojansun en Bretagne-Schuller. Toen Frits en ik vorig jaar met de Tour de France door Bretagne trokken zagen we met eigen ogen dat de wielersport daar in ieder geval veel liefhebbers trok. De passage op de Mur de Bretagne deed niet onder voor die op een forse bergcol. De Conseil General des Côtes-d’Armor wil daar bij aanhaken en heeft de brochure uitgegeven. Wie er echt in geïnteresseerd is, misschien met het oog op naderende vakanties in die streek, kan deze nummers in Frankrijk bellen: 0825002222 of 0296627200.

Het tourspektakel laat alweer van zich horen. Dit was vorig jaar in Bretagne.

Het tourspektakel laat alweer van zich horen. Dit was vorig jaar in Bretagne.

Ook uit Bretagne een boek over de geschiedenis van de eendaagse koers de Grand Prix de Plouay van de hand van Damien en David Chemillé. Het boek begint in 1931 en gaat tot 2008. Het zijn 400 pagina’s Bretonse wielergeschiedenis voor 32 euro.

In Nederland is dan nog een boek verschenen van NOS-verslaggever Gio Lippens, met als titel ‘Een engel op een rotsblok’, eeen bundeling van eerder gepubliceerde tourcolumns en dingen die hij in het peloton meemaakte. Een inkijkje van een tourvolger dus. Uitgeverij Boom creatief, 14,95 euro.

Dan is er ook nog (al weer wat langer) een roman met als achtergrond de Tour de France van Thijs Zonneveld genaamd ‘Wie is de eland?’ over een coureur en diens privéleven. Uitgeverij LJ Veen, 14,90 euro.

In Frankrijk verscheen ‘Paris-Roubaix, le dico’ van Pascal Sergent over de koningin van de klassiekers. Een boek van 192 pagina’s voor 22 euro.

Tot slot een boek genaamd ‘Le plus grands duels du cyclisme’van Tana éditions over de strijd van renner tot renner door de jaren heen. Van Fausto Coppi en Gino Bartali tot Lance Armstrong en Jan Ullrich. Een boek van 95 bladzijden voor 15 euro.

Het is natuurlijk maar een greep en er zullen er ongetwijfeld nog wel komen, maar als het de moeite is komen we daar in het wielerblog op terug. Wie niet kan wachten tot de beelden over het scherm rollen kan in ieder geval alvast gaan lezen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France

2 Reacties op “Over boeken en wielrennen

  1. Ronnie

    Nog een tip bij bol.com: “De waarheid van de tourbaas”. Auteur: Jean-Marie Leblanc.
    Slechts € 6,90 voor bijna 400 pagina’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s