Delta Tour en Deltatocht: een unieke combinatie

Frits Bakker

MIDDELBURG/GOES Wat een genot om Piet Eversdijk met al zijn kennis en gedrevenheid vanaf de motor weer eens verslag te horen doen van de finale van de Delta Tour Zeeland. Wat aandoenlijk om voormalig wielerconsul Jan van Stee (,,ik heb het wel voor m’n donder gehad, hoor Frits”) weer tegen het lijf te lopen, m’n Harley Davidson rijder van vorig jaar te zien (,,ik vond het leuk, maar ik doe het nooit meer, in de koers rijden met m’n motor”) en veel bekenden te ontmoeten, zoals mijn Belgische vrienden Filip de Clercq en Marc van Hecke. En om Arnold Parre, een wielervriend met wie ik samen met Jo de Roo wel eens een gezellig dagje naar de koers ga, zo trots als een aap te zien rondlopen met zijn prachtige, piepjonge kleinzoontje.

De Delta Tour Zeeland heeft zijn eerste twee dagen achter de rug, de Delta toertocht heeft zijn vuurdoop ondergaan. We kunnen er, als Zeeuwen met een wielerhart, vol trots op terugkijken.

Tyler Farrar geïnterviewd voor dit weblog. foto Arnold Parre

Tyler Farrar geïnterviewd voor dit weblog. foto Arnold Parre

Het was  niet alleen gezellig druk, vrijdagavond in Hulst, waar Tyler Farrar de proloog won en vanmiddag in Goes, waar Alessandro Petacchi een klinkende naam op de erelijst van de Delta Tour zette. Daarnaast was het, met zo veel toeschouwers en prominenten uit het Zeeuwse wielrennen een topdag voor de Zeeuwse wielersport. De Delta Tour en de Deltatocht blijken een unieke combinatie te zijn. Vanmorgen vertrokken vanaf het terrein van de Zeelandhallen ruim drieduizend toerrijders, weggepraat door de wielerspeaker Pierre Eysackers en weggezongen door de Rose van Brandi Russel. Net als vorig jaar bij de echte Ride for the Roses was het een ontroerend moment.

Johnny Hoogerland poseert met het kleinkind van Arnold Parre.

Johnny Hoogerland poseert met het kleinkind van Arnold Parre.

Wat een indrukwekkend gezicht weer om die hele sliert van fietsers eerst over Noord Beveland, daarna over de Stormvloedkering, over Schouwen naar Zierikzee en terug over de Zeelandbrug naar Goes met een laatste rondje over de Kattendijksedijk te zien rijden. ,,We hebben zelf, met het PZC-team, die langste afstand van 120 kilometer gereden in een tempo dat zo rond de dertig per uur lag. Dat zijn toch al aardige snelheden, maar vooral voor die lange afstand waren de meeste deelnemers kennelijk goed getraind.

Kees Bal en Theo Schouwenaar liepen dan ook met stralende gezichten rond. ,,Het is een prachtige aanloop naar een jaarlijks terugkerend gebeuren”, zei Kees Bal kort voor de start met een brede glimlach. En Theo Schouwenaar kon het later alleen maar beamen. Drieduizend deelnemers en een paar, wat een mooi succes voor de eerste keer. En ook goed voor de Delta Tour, want de meeste toerrijders blijven toch hangen en maken het lekker druk als straks de profs aankomen.”

Twee dagen Delta Tour zijn vooral een gevecht geweest tussen twee sprinters van wereldniveau. Vrijdagavond won Tyler Farrar van Garmin Slipstream de proloog in Hulst, gevolgd door erkende proloogrijders als Michiel Elijzen en Rick Flens. Hij zetten Alessandro Petacchi, een concurrent voor de eindzege in de driedaagse op acht seconden.

Vanmiddag nam Petacchi revanche, zij het dat het met een millimeterspurt was. De Italiaan kwam in Goes van ver op kop en werd op de streep nog zo bedreigd door Tyler Farrar dat het met het blote oog bijna niet te zien was wie won. Het bleek Petacchi te zijn, die daarmee de tien bonificatieseconden wegsleepte, maar omdat Farrar er onderweg ook vier had gehaald en met zijn tweede plaats zes seconden, blijft de voorsprong van acht seconden in het klassement overeind.

De Zeeuwen reden zich aardig in de kijker op deze tweede dag. Hans Dekkers verrichte veel werk voor de leider, op het moment van de koers dat er een gaatje naar twee koplopers moest worden dichtgereden. Johnny Hoogerland sprong heel even weg, toen de twee leiders waren achterhaald, maar wist dat het onbegonnen werk was tegen het op hol geslagen peloton. En Nick Nieuwdorp, een amateur in dit profgeweld, sprintte in Goes naar een prachtige negentiende plaats.

Morgen is de etappe Terneuzen-Terneuzen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Delta Toertocht, Fietsen voor goed doel, Reportage, Toeren en trimmen, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s