Delta Tour, prachtige winnaars, grootse organisatie

Frits Bakker

GOES/TERNEUZEN – Het was een podium waar de Delta Tour trots op mocht zijn. Tyler Farrar, een toekomstige vedette, als winnaar, Alessandro Petacchi, gevierd en gereputeerd sprinter, als tweede en Robert Wagner als derde. De zon was doorgebroken in de middaguren, op de lange aankomstlijn was het heerlijk druk en Kees Maas zorgde aan de microfoon voor een typische wielersfeer.

Hoe kon het toch, vroeg hij zich af, dat Tyler Farrar in zo’n geweldig veld van deelnemers alle truien had veroverd. De 25-jarige Amerikaan, die vlak bij de Korenmarkt in Gent woont om hier zijn wielercarrière verder te ontwikkelen, won niet alleen het eindklassement, maar ook de puntentrui, het sprintklassement en hij was de beste jongere.

Tyler Farrar mocht alle truien aantrekken van de Delta Tour. foto Marc van Hecke

Tyler Farrar mocht alle truien aantrekken van de Delta Tour. foto Marc van Hecke

De Delta Tour Zeeland is pas zijn tweede overwinning van dit jaar. Tyler Farrar won een etappe in Tirreno-Adriatico, was vrijdag de snelste in de proloog van de Delta Tour en won nu ook het eindklassement. En hij is twee keer nipt verslagen door Alessandro Petacchi in de Giro, zo vertelde hij in Terneuzen. Maar dat is geen schande, zo bleek ook nu weer, al was het verschil zaterdag maar hééél klein.

David Luteyn kon vanmiddag aan het eind van de drie dagen trots zijn, op de winnaars, op de belangstelling onderweg, maar vooral ook op het legertje vrijwilligers dat in touw is geweest in die drie dagen. We hebben ze zien opbouwen en afbreken, de weg zien afzetten, de motoren zien bemannen (of bevrouwen), de lunchpaketten zien klaarmaken en uitdelen, de koffie serveren, de dranghekken neerzetten. En dan zijn we natuurlijk nog heel veel vergeten, waarvoor een diepe buiging op zijn plaats is.

Het jurykorps, dat we op deze weblog een minpuntje hebben gegeven tijdens de Juniorendriedaagse van Axel, verdient nu niets dan lof. De Belgische wedstrijdleider voelde de koers goed aan, Tijn Swinkels is een routinier die niets ontgaat, op de hectische stroken van de kasseien, die spekglad waren door de regen, had het korps alles perfect in de hand.

Ik moet tot mijn grote schande bekennen dat ik zondag uit koers ben gezet. En het was nog volkomen terecht ook. Ik was even een verkeerde weg ingereden, wilde weer terug in koers en kwam tussen de kopgroep en het peloton terecht, waartussen een verschil van slechts tien seconden was. Tijn Swinkels liep rood aan van kwaadheid toen hij me bijna op hetzelfde moment een bevel gaf om de koers te verlaten. Ik heb het gedaan natuurlijk, omdat ik wist dat ik fout was, hoewel ik geen enkele renner heb gehinderd. Ik heb ook mijn excuus aangeboden aan Tijn, in het crisiscentrum na afloop. En hij schudde me bemoedigend de hand. ,,Je hebt heel stom gedaan, maar het is goed zo.” Ben ik blij om, meneer Swinkels.

Johnny Hoogerland nog even gesproken na afloop. Hij heeft de Delta Tour gereden met twee vingers in zijn neus. Wat onvoorstelbaar, zeker als je ziet hoe zwaar het vandaag was op de kasseien. Maar Johnny groeit langzaam weer naar een topvorm toe, die hem straks aan een mooie prestatie moet helpen in de Route du Sud en op het Nederlands kampioenschap. ,,Ik heb veel getraind vorige week en zaterdag nog veertig kilometer bijgetraind na de etappe naar Goes”, vertelde hij gisteren.

Johnny Hoogerland reed een sterke Delta Tour en vertrekt woensdag naar Spanje. foto Karen Overberghe

Johnny Hoogerland reed een sterke Delta Tour en vertrekt woensdag naar Spanje. foto Karen Overberghe

Hans Dekkers was eindelijk weer eens in een koers te bewonderen, wat veel te lang geleden was. Want na Parijs-Roubaix is hij nauwelijks aan wedstrijd toegekomen. Hij heeft vooral geknecht voor Tyler Farrar in de Delta Tour. Dat is goed om de goeie conditie weer te pakken te krijgen.

Nick Nieuwdorp debuteerde bewonderenswaardig, als een jong ventje tussen al die gelouterde profs. Hij reed met een leeuwenhart mee over de kasseien vandaag, maar moest zich op het einde toch gewonnen geven tegen al dat geweld voorin.

De Delta Tour is weer op de kaart gezet, het Zeeuwse wielerpubliek heeft er geweldig van genoten. En om af te sluiten, David Luteyn, Ronald Apers en al die medewerkers in en buiten de koers: een hartelijke gelukwens met deze prachtige ronde.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Delta Toertocht, Reportage

2 Reacties op “Delta Tour, prachtige winnaars, grootse organisatie

  1. Farrar wint alle truien omdat de verschillen zo klein zijn. En dat komt vooral door de veel te korte proloog. Nu was het na de 1e dag in feite al beslist. Hoewel het wel een prachtige massasprint was zaterdag. Maar inderdaad niets dan lof dit jaar wat mij betreft.

    • Tom

      Ik vind juist die korte proloog geniaal. De verschillen blijven klein en in theorie kon Farrar tijdens de laatste sprint alles nog verliezen. Wel mag de slotetappe zwaarder worden, door bijv. de kasseizone korter voor de finish te leggen.
      Verder leuke koers op een beetje ongelukkige datum met de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s