Wielersentiment in Zeeuws Museum

door Rene Schrier

De al eerder aangekondigde expositie ‘Rondje rond de kerk’ over wielrennen in Zeeland in het Zeeuws museum nadert. Ook wordt zaterdag 20 juni een boek gepresenteerd over Zeeuwse rondjes die inmiddels verdwenen zijn.

Een jeugdfoto van Jan Raas zoals die op de tentoonstelling te zien is.

Een jeugdfoto van Jan Raas zoals die op de tentoonstelling te zien is.


Wielrennen was tussen 1930 en 1980 de belangrijkste sport van Zeeland. Iedereen kwam kijken naar het rondje rondom de kerk: woest trappende mannen met moddervuile gezichten, helden op dunne bandjes in razende vaart rond de kerk voor ze verder langs de winderige dijk op weg naar het volgende dorp moesten. Bij de kerk stond de harmonieband, er werd koffie met bolussen verkocht, meisjes werden versierd, pepermuntjes uitgewisseld. Elke familie leverde wielrenners, en veel dorpen hadden een eigen ronde. Er zijn befaamde rondes, zoals de ronde van Hengstdijk in 1955 (lang betwiste finish) en die van ’s Heerenhoek in 1984 (voor een publiek van 20.000), en er zijn legendarische renners, zoals Theo Middelkamp, Jo de Roo en Jan Raas.
De geschiedenis van dit rondje is een kleine geschiedenis van de Zeeuwen, die onder meer wordt belicht aan de hand van oude filmbeelden en interviews met grote renners. In de tentoonstelling komen oude televisiefragmenten van o.a het polygoonjournaal en Brandpunt. Het zijn fragmenten van belangrijke Zeeuwse renners zoals Jo de Roo, Jan Raas en Keetie Hage.
Daarnaast zijn foto’s te bewonderen van Marieke Wijntjes. Wilfried de Jong, Marcel Rözer en Jan-Willem Antheunisse en Marieke Wijntjes maakten samen een roadtrip langs de ‘lieux de memoires’ van het Zeeuwse wielrennen. De tentoonstelling is te zien van 20 juni tot en met 20 september in het Zeeuws Museum.
Het Zeeuws Museum en Literair Productiehuis De Wintertuin hebben samen het initiatief genomen voor het boek ‘Wind zoekt peloton’. Marcel Rözer en Wilfried de Jong zijn verantwoordelijk voor de teksten, Marieke Wijntjes maakte de foto’s van de plekken waar voorheen ‘de rondjes’ werden gereden. Jan-Willem Antheunisse (Omroep Zeeland) deed het onderzoek. Het boek is voor € 15,- te koop in onder meer de museumwinkel.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Geschiedenis, Wielersfeer, Zeeuwse koersen

Een Reactie op “Wielersentiment in Zeeuws Museum

  1. Leuk, want er zijn echt heel veel vergeten en verloren gegane koersen in Zeeland. Ik heb in mijn archief ook nog een foto van de Regenboogkoers (12-8-84) die een dag later op de sportpagina\’s van de PZC stond. Bernard Hinault wint dit criterium in de straten van \’s Heerenhoek, voor Oosterbosch en Zoetemelk en onder de ruim 20.000 supporters ook ondergetekende, die tevens op de foto te zien is. http://img21.imageshack.us/i/regenboogkoers.jpg/De Regenboogkoers is in mijn bijna 30 jarige carriere dat ik wielerkoersen bezoek toch wel degene die ik het meest mis van alle verdwenen wedstrijden. Mede ook vanwege de \”sfeer\” in HET wielerdorp van Zeeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s