Zeeuwse renners in een achterkamertje

René Schrier

,,Wielrennen blijft een historische baan. Dat is anders dan dat slappe zakken van voetballers. Zweeg er daar maar eens iemand van.”  Het kwam er ineens uit in een gesprek over zwijgende Zeeuwse wielrenners, zoals Theo Middelkamp, Kees Priem en Jan Raas. En daar ben ik het zelf wel hartgrondig mee eens.

Aan het woord was Marcel Rözer samen met Wilfried de Jong schrijver van een boekje over wielrennen vroeger in Zeeland. Het boekje genaamd ‘Wind zoekt peloton’ werd gepresenteerd bij de opening van de expositie over een rondje rond de kerk in het Zeeuws Museum te Middelburg.

Wilfried de Jong in de originele trui van Theo Middelkamp

Wilfried de Jong in de originele trui van Theo Middelkamp

Natuurlijk zijn  er op zo’n bijeenkomst veel vriendelijke woorden. Over fietsen in Zeeland en Zeeuwen en over zwijgende wielrenners. Raas omdat hij is afgekocht door de Rabobank, over Priem omdat hij een geheim met zich meedraagt na zijn affaire in Reims en over Middelkamp die van nature ook al zo zwijgzaam was.

Eerlijk gezegd stelde het allemaal niet zo veel voor. Wie denkt een expositie over het historie van Zeeuwse wielerhelden te bezoeken komt bedrogen uit. Een aantal truien en foto’s van Marieke Wijntjes die verwijzen naar plaatsen waar ooit een een Zeeuwse wielerbaan lag. Een boekje dat de omschrijving brochure nauwelijks overstijgt voor 15 euro en dan een filmpje samengesteld uit hoogtepunten van het Polygoon Journaal van ongeveer een kwartier met een aantal hoogtepunten van Jo de Roo en Jan Raas en gelukkig ook Keetie Hage, want het lijkt wel eens dat haar prestaties in al die mannelijke Zeeuwse wielersuccessen worden ondergesneeuwd.

Dan vind ik vind het allemaal nogal mager wat in het Zeeuws Museum te zien is. Zeker als je je realiseert dat een onderwerp als wielrennen maar zelden een Zeeuws Museum haalt. Het zal allemaal wel in een concept moeten passen, maar laat die beker dan maar aan ons voorbij gaan.

Misschien stelt het  Zeeuwse wielrennen niet meer  voor. Maar ja, als je het dan eens even snel op een rijtje zet, de eerste Nederlandse wereldkampioen een Zeeuw, de eerste etappewinneaar in de Tour de France een Zeeuw, klassieker koningen als Jo de Roo en Jan Raas, Zeeuwen, Keetie die keer op keer op de baan en op de weg allerlei kampioenschappen bleef winnen.

Ik vind het een gemiste kans. Misschien is er volgend jaar een herkansing met het Zeeuwse wielerjaar 2010 en de aankomst van de Giro en de doortocht van de Tour en allerlei andere fietsevenementen. Er is in Zeeland genoeg leuk materiaal te vinden om eens een echt iets moois te maken van de Zeeuwse wielergeschiedenis. Neem een voorbeeld  aan het centrum van de Ronde van Vlaanderen. Misschien dat het voetbalmuseum in Middelburg niet eeen hoekje over heeft…….

Wilfried de Jong leest een hoofdstuk voor uit het boekje.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geschiedenis, Wielervideo's, Zeeuwse koersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s