De Tour van Toon in Andorra

Frits Bakker

MONTPELLIER – Mijn vriend Toon komt morgen voor een paar dagen naar de Tour. Met zijn gloednieuwe camper, zijn vrouw Siska en een ongeëvenaarde kennis van de wielersport strijkt hij neer in Andorra om er donderdag het Tourcircus voorbij te zien trekken. Dat is op zich al een klein wonder, want vijf dagen geleden lag hij nog zwaar ziek in bed.

Het gaat nu weer een stuk beter met Toon Deij, die elke maand een speciale kuur gaat halen in Frankfurt en meestal een wonderbaarlijke impuls krijgt om het leven weer voor even aan te kunnen met zijn typische Bourgondische humor.

Ik ken niemand die het wielrennen zo van binnenuit kent, die zo veel renners herkent, de geheimen van de doping heeft leren kennen, de Pot Belge bij wijze van spreken zelf heeft uitgevonden en ale koersen en kleine cafeetjes heeft afgestruind om gezellig met het Vlaamse wielervolk een pint te drinken.

Hij is een Axelaar van origine, maar woont nu met zijn vrouw en drie kinderen net over de grens in Moerbeke. Van daaruit trekt hij er af en toe ook eens samen met mij op uit, zoals vorig jaar nog naar de Tourstart in Londen.

Ooit was hij met Deto Jeans, de winkelketen die hij nog altijd in bezit heeft, sponsor van PDM. Het was de tijd van Sean Kelly, Raul Alcala, Jogi Müller, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. De beroemde leren jacks van de coureurs kwamen van Toon, net als de vrijetijdskleding. Toen Jan Gisbers, de ploegleider, later verkaste naar Festina, werd Toon daar ook sponsor.

Voor de duizenden shirts, die hij op vraag van de sponsor voor de marketing liet maken, moest hij om z´n geld te krijgen zelf naar Andorra, waar hij op het hoofdkantoor van de sponsor in zijn beste Spaans met de vuist op tafel sloeg.

Festina had wel een grote naam in het peloton, maar was geen beste betaler. Morgen keert Toon terug in Andorra. Ik heb hem gevraagd om zijn ervaringen van donderdag aan me te vertellen voor dit daboek.

De Tour van Toon in Andorra, zullen we het maar noemen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel, Dagboeken, Tour de France, Wielersfeer

Een Reactie op “De Tour van Toon in Andorra

  1. Jan-Willem Antheunisse

    Een hartelijk groet voor Toon. En wat een fraaie foto hangt er van hem in het Zeeuws Museum!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s