Tourapplaus voor Contador, Armstrong en Johan Cruijff

Frits Bakker

GERONA/BARCELONA ,,Kijk´´, zei Johan Cruijff vanmorgen op de Plaza de Defesa, waar de Touretappe van vandaag van start ging. ,,Tactiek is tactiek, of het nou om voetballen gaat of om wielrennen.´´ Hij zou bij wijze van spreken zo maar aan het stuur van een ploegleiderswagen kunnen gaan zitten om een ploeg te leiden. Voor een impsante batterij van camera´s, dan weer in het Nederlands, dan weer in het Spaans, vermaakte hij in het Tourdorp zijn omvangrijke gehoor aan verslaggevers.

,,Jogan Kroejf´´, zoals de tienduizenden toeschouwers hem toeschreeuwden, was voor de start van de etappe minstens zo populair als Mark Cavendish of Fabian Cancellara. Alleen toen Alberto Contador en even later Lance Armstrong uit de bus van Astana stapten, werd de gekte nog  groter. Het wielervolk verlegde zijn aandacht van de voetbalgrootheid naar de wielerhelden.

Het opvallende van de Tour in Spanje was vanmorgen dat Tom Boonen er zowat ongezien kan rondlopen. Voor de tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen riep er af en toe eens een Vlaamse supporter uit het publiek om een handtekening, maar verder keek niemand om naar de Belg, die voor de Tour nog even wereldnieuws was in België.

 

Johan Cruijff vanmorgen in het Tourdorp in Gerona. foto Frits Bakker

Johan Cruijff vanmorgen in het Tourdorp in Gerona. foto Frits Bakker

Hij rijdt zelf ook rond met een gezicht alsof de Tour hem absoluut niets kan schelen, maar niemand schonk er aandacht aan. Het waren vooral de Spanjaarden die gloreerden, vanmorgen op het startpodium. De playboy Oscar Perreiro sprak even het publiek toe, Oscar Freire liet zijn innemende glimlach zien en Alberto Contador moest zich met handen en voeten een weg banen tussen de knotsgekke Spanjaarden.

Oscar Freire wordt geïnterviewd voor de start in Gerona. De sprinter van Rabobank werd later op de dag in Barcelona verslagen door Thor Hushovd. foto Frits Bakker

Oscar Freire wordt geïnterviewd voor de start in Gerona. De sprinter van Rabobank werd later op de dag in Barcelona verslagen door Thor Hushovd. foto Frits Bakker

En dan was er natuurlijk Johan Cruijff, het fenomeen, de verlosser, het genie dat in Barcelona zijn mooiste jaren heeft beleefd en in deze streek van Spanje immens populair is. Hij werd belaagd door camera´s, kreeg de gekste vragen op hem afgevuurd en stond iedereen te woord met een engelengeduld.

Voormalig Tourwinnaar Oscar Perreiro, die immens populair is in Spanje, sprak vanaf het startpodium het publiek toe in Gerona. foto Frits Bakker

Voormalig Tourwinnaar Oscar Perreiro, die immens populair is in Spanje, sprak vanaf het startpodium het publiek toe in Gerona. foto Frits Bakker

Waarom hij in de Tour was? Johan was de gast van Rabobank. ,,Ik ga een dagje volgen in een auto van de ploeg´´, vertelde hij. Maar voordat hij erin kon stappen, werd hij nog maar eens van de ene microfoon naar de andere gesleept en moest hij wéér even op de foto, met Hennie Kuiper, met Kenny van Hummel, met Michael Boogerd, die hem twee dagen rondleidt in het Tourcircus en met iedereen die in zijn buurt kon komen.

Koen de Kort was er gewoon heel eerlijk in. ,,Zullen we even de op de foto, Johan?´´, vroeg de jonge renner van Skil. Voor boven zijn bed, zei hij later, want van wie is Johan Cruijff eigenlijk geen jeugdidool geweest.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Dagboek Tour de France, Dagboeken, Tour de France, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s