Mosselparty van TVM was hoogtepunt op de rustdagen van de Tour

Frits Bakker

MIDDELBURG – De rustdag in de Tour de France, in de jaren dat Cees Priem er met TVM in meereed, was de dag van de mosselparty. De Zeeuwse ploegleider liet honderden kilo’s mosselen overkomen, die werden gekookt in het hotel waar de ploeg verbleef. Wij mochten er als journalisten rondhangen, een mosseltje happen, in alle rust interviews doen met de ploegleiding en de renners en daarna nog wat rondstruinen tussen de prominenten.

Ik herrinner met nog Acropole in La Ricamerie, op de rustdag in 1997, op de dag voor de klimtijdrit in Saint Etienne. Bart Voskamp vertelde er dat hij later op de middag de rit nog ging verkennen en benieuwd was met welk verzet Jan Ullrich de 55 kilometer lange rit ging rijden. Anton Geesink was er voor een kort bezoekje, Relus ter Beek was al een hele week de gast van TVM.

Dick Dees, de staatssecretaris, was uitgenodigd, Ed Nijpels kwam het jaar daarop even buurten. Wie als bekende Nederlander toevallig net in de Tour was, werd door TVM voor de mosselparty geïnviteerd. Het was een traditie die in stand werd gehouden totdag de sponsor uit de wielersport verdween.

Pr-man Ad Bos van TVM vertelde ook altijd even hoe belangrijk de Tour was voor de verzekeraar en dat de mosselparty er niet uit weg was te denken. ,,Het heeft voor ons geen zin om met auto’s mee te rijden in de reclamekaravaan, omdat we niet actief zijn op de Franse markt. We zoeken het meer in de hospitality voor onze eigen klanten in Nederland en België. Tourbaas Jean Marie Leblanc heeft ons op een gegeven moment op de mogelijkheid gewezen om een grote bus bij de finish te huren. Daar kunnen we nu elke dag vijf gasten uitnodigen.”

Cees Priem, voorheen het brein achter de successen van TVM, nu de man die de Ronde van Italië naar Nederland heeft gehaald. foto Frits Bakker

Cees Priem, voorheen het brein achter de successen van TVM, nu de man die de Ronde van Italië naar Nederland heeft gehaald. foto Frits Bakker

Cees Priem: ,,We hebben negen keer de Tour gereden, na het eerste jaar zijn we met de mosselparty begonnen. Het kwam goed uit, omdat het gelijk viel met de opening van het mosselseizoen. We lieten een paar auto’s met mosselen uit Zeeland overkomen, die ’s nachts vertrokken en tegen de middag aankwamen. Het verst waar we het hebben gedaan, was in Andorra. En in het Franse hotel waar we zaten, lieten we een plaatselijk bandje spelen om een gezellig sfeertje te maken.”

Bliksembezoekjes van bekenden uit de sport, politiek en uit het zakenleven aan de Tour werden gecombineerd met een paar uur in de bus van TVM. Dat heeft geduurd tot en met 2000, toen Farm Frites de ploeg inmiddels had overgenomen en de ploegleiding een metamorfose had ondergaan. Cees Priem was op een zijspoor gezet, Jacques Hanegraaf werd de nieuwe leider met Teun van Vliet als ploegleider.

Het was een constructie die niet lang heeft geduurd, want de gemoedelijke sfeer bij TVM was ineens verdwenen. Ik herinner met de mosselparty op Courchevel in 2000, het jaar waarin de Tour slecht begon voor TVM, omdat Sergei Ivanov voor de start werd uitgesloten met een te hoge hematocrietwaarde. TVM was voor het eerste jaar afgehaakt als hoofdsponsor, Farm Frites had het overgenomen.

Cees Priem was al uitgerangeerd en vervangen door Jacques Hanegraaf, die met veel bravoure werd binnengehaald. Hij zette ook Egon van Kessel als ploegleider op straat en wilde met Teun van Vliet een strak regime invoeren.

Op de mosselparty van dat jaar, in Courchevel, hing een broeierig sfeertje. Jacques Hanegraaf was er niet, omdat hij geen vliegtuig had kunnen boeken. Egon van Kessel kwam wel, maar zei: ,,Als Hanegraaf er was geweest, was ik niet gekomen.” De sfeer tussen de renners en de ploegleiding  was eigenlijk al verziekt in de aanloop naar het seizoen, toen Hanegraaf een verbod had uitgevaardigd voor de renners om aan tafel nog wijn te drinken. Routiniers als Peter van Petegem, Robbie McEwen en Jesper Skibby gingen er dwars tegenin en zwaaiden na het diner uitdagend met flessen wijn.

Jeroen Blijlevens sprint voor TVM naar de winst in een Touretappe voor de Fransman Frederic Moncassin.

Jeroen Blijlevens sprint voor TVM naar de winst in een Touretappe voor de Fransman Frederic Moncassin.

 

Het ene jaar dat de mosselparty bij TVM werd afgeblazen, was in de dopingtour van 1998, toen er een inval was geweest in het hotel van de ploeg en er een dopingjacht in volle gang was. De rustdag was in hotel Ricarde in een vieze industriewijk in Pamiers, waar het beruchte interview van Mart Smeets met Cees Priem werd gehouden over de vondst van epo-ampullen in maart van dat jaar.

De TVM-ploeg wordt nu nog altijd als voorbeeld aangehaald van een vriendenploeg, die met een krap budget tot prachtige resultaten kwam. Het voorjaar was het favoriete terrein, met overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Volk, Gent-Wevelgem, de Brabantse Pijl, maar later ook Parijs-Tours. Ook in de Tour vierde TVM successen, onder meer met Jeroen Blijlevens en Bart Voskamp.

 

De TVM-Farm

De TVM-Farm Frites ploeg in zijn gloriejaren.

TVM (voorheen Transvemij) werd in 1986 een profploeg, vanaf 1988 stond de naam TVM op de shirts, totdat Farm Frites het in 1999 overnam. De bekendste renners uit het TVM-tijdperk zijn Peter van Petegem, Jeroen Blijlevens, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse, Dimitri Konyshev, Jesper Skibby, Servais Knaven, Phil Anderson, Bo Hamburger en Bart Voskamp.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Dagboek Tour de France, Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s