De Colombière, een scherprechter in de Tour

Frits Bakker

BOURG-SAINT MAURICE – Volgens het grote boek van de Tour de France rijden we morgen naar Le Grand-Bornand, een prachtig Frans dorpje in de Alpen, dat in de winter wordt omgetoverd tot een bruisend skioord. En volgens de voorbeschouwingen in de kranten en op tv zullen de broers Andy en Frank Schleck niet alleen vandaag, maar ook in de komende dagen ten strijde trekken tegen het machtige blok van Astana. Dat belooft dus nog veel goeds in de laatste dagen van de Tour, die tot vorige zondag vooral uitblonk door saaiheid.

Andy Schleck heeft samen met zijn broer Frank een aanval op de gele trui beloofd. foto flickr.com

Andy Schleck heeft samen met zijn broer Frank een aanval op de gele trui beloofd. foto flickr.com

Vandaag staan twee alpenreuzen op het programma, de Grand St.Bernard en de Petit St. Bernard van respectievelijk 2473 meter en 2188 meter hoog. Die gaan een werkelijke aanslag plegen op het peloton en laat op de eerste klim zien dat Andy Schleck niet zo fris zit. Morgen heeft het parkoers  een venijnig karakter, met vanuit de start gelijk de klim naar de Cormet de Roselend, die 1968 meter hoog is en vooral in de eerste kilometers al slopend kan zijn. Het is niet voor niets dat trouwe volgers (en zeker ook mijn collega René, die een fan van hem is geworden) vrezen voor Kenny van Hummel, die na deze eerste klim nog zo’n lange martelgang te gaan heeft.

De Col de Saisies, waarvan de top (1650 meter) op 56 kilometer ligt, is wat minder steil, met een gemiddelde van rond de zes procent en rond de tiende kilometer een knik omlaag en gelijk weer omhoog maakt. Tot kilometer 126 gaat het daarna wat op en af, het terrein waar de gelosten voorin weer wat goed kunnen maken en de bus met achterblijvers tijd goed kan maken, als er tenminste voorin niet vol wordt doorgereden.

Het is een stilte voor de storm, want de finale zal de kuiten weer behoorlijk pijn doen. Het begint met de Col de Romme, die op 1297 meter hoogte ligt, waarvan de top op 140 kilometer ligt en het steigingspercentage op 8,9 procent. Het pittigste stukje ligt op de vijf kilometer, waar heel kort de steiging tot 12,3 procent oploopt. Het is daar dat de aanvaller (Schlecks?) wellicht een coup kunnen plegen om die later op de Colombière verder vorm te geven.

De Col de la Colombière is een prachtberg, die al vaak scherprechter is geweest in de bergetappes van de Tour. Ik heb er dikwijls de auto even stilgezet om in één van de kleine dorpjes met wielersupporters samen te schuilen in één van de eetcafeetjes en voor de komst van de renners de kranten door te nemen. Meestal tref ik daar ook Henk Theuns, de fotograaf, met zijn Brabantse vrienden, die bereid zijn om een nachtje in de auto te slapen om het beste plekje op de berg in te nemen. Twee jaar geleden zijn ze bij me in de auto gestapt om even een stukje omhoog te rijden naar de plaats waar Johan van der Velde in zijn beste jaren uit de bocht vloog en per helikopter naar het ziekenhuis werd vervoerd.

,,Ik was erbij die dag”, vertelt de man die wij alleen kennen als  ‘De Lange jas’ en die nog altijd alle Brabantse koersjes afstroopt, omdat hij een onverzadigbare wielerfan is. Henk Theuns, fotograaf en de grootste verzamelaar van wielershirts, maakte er even een paar foto’s en stapte weer in de auto. ,,Ik zal ze thuis bij Johan bezorgen.”

Ik hoop dat Andy Schleck daar toeslaat morgen, omdat hij in mijn ogen de enige is die Contador nog een beetje kan bedreigen. En dat hij het daarna volhoudt tot de finish, want na de top van de Colombière volgt nog een indrukwekkende afdaling. ,,Het is de langste die ik ooit heb gezien”, zegt de Amerikaan Phil Liggett, één van de bekendste wielerverslaggevers in het Tourpeloton, vandaag op twitter.

Wordt het de dag van Astana tegen Saxo Bank? Van Alberto Contador (met Armstrong als helper) tegen Andy Schleck (met zijn broer Frank als knecht)? ,,We zullen niet zo maar mee naar Parijs rijden zonder aan te vallen”, zegt Andy vanmorgen in de PZC. Het zou mooi zijn, want het kan de Tour zijn glans teruggeven, die hij in de eerste twee weken was verloren.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s