De Ventoux en Lance Armstrong

door René Schrier

Ik vind het aardig een bericht dat ik 2 maart van dit jaar al op dit blog zette, nog eens te herhalen. We zjn inmiddels vijf maanden verder en iets wijzer.

Het meest interessante wielernieuws lijkt tegenwoordig de vraag waar Lance Armstrong start. Zo werd vanavond door zijn team geroepen dat hij start in Castilla y Leon en in Milan-San Remo. Nu kennen we Armstrong en weten we dat hij zijn zinnen zet op slechts een enkele koers. En dat zal niet Castilla zijn. Milan-San Remo zou een mooie strijd op kunnen leveren, maar ik denk dat hij dat nog steeds als een trainingsrit zal beschouwen. Volgens mij komt het echte vuurwerk – als hij niet voortijdig door een blessure of zo uitgeschakeld wordt – later deze zomer.

In 2000 sloeg Armstrong nog eens genadeloos toe op de Mont Ventoux en sprong hij onnavolgbaar naar Marco Pantani toe.

Ik denk dat Armstrong de handschoen heeft opgepakt die Tour de France baas Christian Prudhomme hem heeft toegeworpen. Prudhomme houdt namelijke wel van een geintje. Dan weer schrapt hij een proloog, zoals in Bretagne vorig jaar. En nu gooit hij ineens voor de Tour van dit jaar op de voorlaatste dag de Mont Ventoux in de race. Die voorlaatste dag waarop alle renners blij zijn dat het er op zit. Een dag meestal voor de sprinters. Een dag ook waarop het klassement van de Tour al zo goed als vast staat. Moeten ze ineens die niets ontziende pukkel op.

De Mont Ventoux is een berg die ontzag inboezemt. Je rijdt vanuit het bos en dan kom je ineens op die stenen vlakte. Voor je uit zie de weg naar boven slingeren en je weet dat je ergens hoog bij die witte gebouwen uit moet komen. En daar ben je dan nog lang niet. Daar kunnen verschillen worden gemaakt. En dat op zo’n laatste dag voor de finish in Parijs. Het is de reus van de Provence. De berg die Tom Simpson in 1967 het leven kostte. De berg zal zo’n grote rol spelen in de Tour van dit jaar dat de organisatie er voor gekozen heeft om de gele trui die vaak figureert als logo van de ronde, dit jaar af te beelden in de vorm van het profiel van de berg.

logotour2009

 En kennelijk speelt Lance Armstrong dat spelletje van Prudhomme graag mee.  Hij heeft wel iets met die berg. Ik stond er in het jaar 2000 op de plek waar Armstrong demarreerde om naar Marco Pantani te rijden. Ze zouden als eersten aankomen. Armstrong zei later – zeer tot de woede van de Italiaan – dat hij Pantani had laten winnen. Vorige week vertelde een Engelsman, Jon Moonie, via Twitter aan Armstrong dat hij naar Europa wil komen en dat hij de Amerikaan graag zou zien rijden. Waar zou hij het beste naar toe kunnen komen, vroeg hij hem. Als je me een etappe aan zou kunnen bevelen, welke zou dat dan zijn?, wilde Moonie weten. Armstrong antwoordde via twitter slechts één woord: Ventoux. Dat is veelbetekenend.

Zal hij er staan op de Mont Ventoux?

Zal hij er staan op de Mont Ventoux?

 Ik neem tenminste niet aan dat Armstrong doelt op Parijs-Nice. Want daaraan neemt zijn team ook deel.  Ook die koers naar de zon komt op vrijdag de 13-de maart langs de Mont Ventoux. De achterkant wel te verstaan. Armstrong zal er niet zijn.

Toch ga ik die vrijdagmiddag kijken bij de aankomst in La Montagne de Lure. En ik volg de renners tot ze de zondag daarop in Nice over de finish gaan. De rit naar de zon, is altijd leuk. Wie er ook meedoen.  Ondertussen functioneert Armstrong als een bliksemafleider voor de dopingperikelen die anders de aandacht van de koersen opeisen. Op die manier bewijst hij de wielrennerij in ieder geval al een dienst.

Het is trouwens interessant wanneer de eerste koers van Armstong op Franse bodem is, want zijn haat-liefde-verhouding met de Fransen is ook nog steeds niet over. Voor het echte vuurwerk van Armstrong moeten we dus wachten op de Tour en kennelijk vooral op de voorlaatste etappe. We zullen zien of de Amerikaan dan een vuist kan maken.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Geschiedenis, Tour de France, Wielervideo's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s