De Tour de France is voorbij, op naar de Ronde van Spanje

Frits Bakker en Fred Lubbers

ASSEN – ,,Ik denk wel dat het goedkomt, dat ik de Vuelta rijd”, zei Johnny Hoogerland, toen hij eind vorige week vertrok naar de Ronde van Wallonië. Daarom denk ik dat hij daar vooral zijn voorbereiding is gestart, net als straks in de Ronde van Polen, omdat het niet verstandig zou zijn om nu al een piek van zijn vorm te bereiken. We moeten dus niet echt op bijzondere uitslagen rekenen deze weken. Johnny zal zich natuurlijk af en toe wel eens testen, maar de aanloop naar de Vuelta is belangrijk en heeft de prioriteit.

Johnny Hoogerland (rechts) met Lars Boom tijdens het NK in Limburg. Beide renners zitten in de voorselectie van de Ronde van Spanje. foto Rudie Otten

Johnny Hoogerland (rechts) met Lars Boom tijdens het NK in Limburg. Beide renners zitten in de voorselectie van de Ronde van Spanje. foto Rudie Otten

De Tour de France is voorbij, op naar de Vuelta dus. We gingen gisteren even een kijkje nemen op de Champs Elysées, waar we Girobaas Angelo Zomegnan nog even troffen op de eretribune, de Rotterdamse burgemeester mee mocht flaneren op het podium, maar verder weinig Zeeuwse organisatoren waren te ontdekken. Dat is ook niet zo verwonderlijk, omdat Zeeland maar een marginale rol speelt volgend jaar in de Tour.

Ik verschil van mening met mijn collega René over de manier waarop Zeeland zich nu al moet profileren. Hij vindt bijvoorbeeld dat ze zich net als Rotterdam al in Monaco bij de start van de Tour hadden moeten laten zien met promotiemateriaal over Zeeland. Dat zou niet echt gewenst zijn, denk ik, bij de Tourdirectie, omdat Zeeland niet eens meedoet met een etappe. En dat Zeeland straks bij de presentatie van de Tour in het Palais des Congres in Parijs (in november) een vooraanstaande rol zou moeten spelen? Ik vrees dat de provincie, net als al die andere departementen waar de Tour door rijdt, niet eens wordt uitgenodigd.

Maar goed, de schaduw van de volgende Tour werpt zich vooruit. En ik ben het er wel mee eens dat de Zeeuwse organisatoren zich nu al moeten opmaken voor een fantastische doorkomst in de provincie. Maar voordat het zo ver is zal de Ronde van Italië een veel betere promotiestunt blijken te zijn met Middelburg als aankomstplaats.

Het is allemaal nog ver weg, want eerst komt de Ronde van Spanje nog naar Nederland. En die zullen we met de PZC, maar zeker ook met de schrijvers van dit weblog, zo veel mogelijk volgen in de eerste dagen en later ook in Spanje zelf, vooral als Johnny Hoogerland tot de ploeg van Vacansoleil behoort. ,,Ik denk dat het wel goedkomt”, zei hij. Volgens mij heeft Hilaire Vanderschueren, de ploegleider met wie hij een voortreffelijke band heeft, hem al een zekere toezegging gedaan.

De 64e editie van de Ronde van Spanje, die op 29 augustus in Assen begint, mag zich verheugen in de komst van diverse topcoureurs die uitstekend hebben gepresteerd in de Tour de France. De definitieve deelnemerslijst zal pas enkele dagen voor de proloog bekend zijn. Toch staat nu al vast dat een groot aantal toprenners in de Vuelta te bewonderen is.

Vast staat de deelname van Cadel Evens en Mario Aerts  (Silence-Lotto), evenals Ivan Basso (Liquigas), Andreas Klöden (zesde in de Tour) en Haimar Zubeldia (beiden Astana) en Tom Boonen (Quick Step). Onder de deelnemers ook de Zwitserse tijdritspecialist Fabian Cancellara, kanshebber voor de winst in de proloog. De Spaanse organisatie heeft 21 ploegen op haar deelnamelijst staan, waaronder twee Nederlandse teams: Rabobank en de debuterende profformatie Vacansoleilj, meer dan waarschijnlijk met Johnny Hoogerland.

Vacansoleil, dat voor het eerst aan één van de grote ronden meedoet, is al ver gevorderd met de selectie. De ploegleiding heeft een voorlopige ploeg samengesteld voor La Vuelta, met Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra, Bobby Traksel, Gerben Löwik, Matthé Pronk, Jens Mouris (allen Nederland), de Sloveen Borut Bozic, de Australiër Baden Cooke, de Italianen Matteo Carrara en Marco Marcato, de Oezbeek Sergei Lagoetin en de Belgen Björn Leukemans en Frederik Veuchelen.

Rabobank heeft nog geen voorselectie bekend gemaakt, toch staat de deelname van Robert Gesink en Koos Moerenhout vast. Ook Lars Boom is zich al aan het voorbereiden op La Vuelta. Verder zijn er nog Nederlanders in buitenlandse dienst die zich richten zich op de Vuelta. Onder hen is ook Karsten Kroon van Saxo Bank en Martijn Maaskant van Garmin.

Voor het eerst in de lange historie van deze wielerronde wordt voor de start het Iberisch schiereiland verlaten. De 64-ste editie van La Vuelta begint op 29 augustus in Assen, waar op het wereldberoemde TT Circuit de proloog wordt verreden. Daarna volgen de etappes Assen-Emmen (30 augustus), Zutphen-Venlo (31 augustus) en Venlo-Luik (1 september). Dan volgt er een verplaatsing naar Tarragona, waar op 3 september La Vuelta wordt hervat.

De organisatie in Assen, de Stichting La Vuelta ’09 Drenthe Hollanda, is in volle gang. Fred Lubbers, de perschef, voorziet ons zeer regelmatig van informatie, die wij graag ook publiceren op dit Zeeuwse weblog.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Ronde van Spanje

Een Reactie op “De Tour de France is voorbij, op naar de Ronde van Spanje

  1. Ben het in deze meer met Frits eens dan met Rene. Dat Zeeuwse Tourcomite heeft al die jaren hopeloos gefaald. Jarenlang lobbien en steeds misgrijpen. Maar omdat Rotterdam zich aandiende krijgt Zeeland een soort “goedmakertje”als dank voor de (mislukte) moeite. Aanwezigheid in Monaco had dus niks uitgemaakt want was ook weer op een mislukking uitgedraaid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s