Ja, natuurlijk zijn de Tourcriteriums verkocht

Frits Bakker

CHAAM – Ik heb altijd een grenzeloze bewondering gehad voor Kees Maas als wielerspeaker, omdat hij van de saaiste wielerkoersen nog een waar spektakel kan maken. Daar wordt hij voor ingehuurd natuurlijk, maar je moet het maar kunnen. De Eneco Tour, die twee jaar in Terneuzen is gefinisht, was er weer een mooi voorbeeld van. Je weet op voorhand dat elke etappe in een massasprint eindigt en toch maakt Kees van elke demarrage in de koers een zinderende ontsnapping en voert hij de spanning op totdat uiteindelijk weer alles bij elkaar komt.

Laurens ten Dam na zijn overwinning in de Acht van Chaam. foto ANP

Laurens ten Dam na zijn overwinning in de Acht van Chaam. foto ANP

Het zijn de wetten van de wielersport in dat soort wedstrijden, die over een vlak parkoers gaan en gemaakt zijn voor de sprinters. Zo zijn de Tourcriteriums, met kleine rondjes rond de kerk, gemaakt voor de kopstukken van de Tour. Je moet geen kenner zijn om te voorzien dat Alberto Contador er één van wint, dat Andy Schleck een keer naar de overwinning mag sprinten en dat er na twee buitenlandse winnaars een Raborenner mag winnen. Dat gebeurde gisteren met Laurens ten Dam in de acht van Chaam.

Ik kom altijd nog wel van die twijfelaars tegen, bijvoorbeeld gisteravond op mijn avondje met de fietsclub. Dan komt er iemand naar me toe met de vraag: ,,Volgens mij is zo’n koers verkocht hoor, zoals gisteren aan Contador.” Ik liet hem maar in de waan: ,,Denk je dat, voor zo veel toeschouwers?” Maar natuurlijk werkt het zo, want al die duizenden komen kijken voor de vedetten van de Tour.

 

Dat zijn al een paar jaar geen Nederlanders meer. Met Michael Boogerd en Thomas Dekker hadden we, in de Tour waarin Michael Rasmussen door de achterdeur moest verdwijnen, nog renners die het waard waren om één van die criteriums te mogen winnen. Laurens ten Dam is aan één kant wel begrijpelijk, omdat er toch ook een Raborenner moet winnen, maar hij valt uit de toon op het palmares van de Acht van Chaam.

Ik weet een beetje hoe het werkt in die Tourcriteriums. Davy Dubbeldam heeft me in zijn proftijd wel eens verteld dat hij een startgeldje kreeg, maar dat hij voor de koers kreeg te horen dat hij absoluut niet bij de eerste vijf mocht rijden. Dat was voor de duur betaalde renners voor wie het publiek kwam kijken. Voor al die duizenden langs de kant van de Draai van de Kaai, de Ronde van Boxmeer, van Stiphout of de Acht van Chaam maakt het ook niets uit, ze komen voor de wielersfeer en om Contador en de Schleck-broers in het echt te zien.

Johnny Hoogerland zal dat vandaag en morgen ook wel merken, als hij terugkeert uit de Ronde van Wallonië en ook een paar van die criteriums meepikt voordat hij naar de Ronde van Polen vertrekt. Ik weet dat hij er graag één van zou willen winnen, maar het zou tegen het protocol zijn als hij dat zou doen.

Hij vertelde me trouwens gisteravond nog een mooi verhaal over de laatste etappe in de Ronde van Wallonië, die vijf dagen superzwaar is geweest en waarin de tijdsverschillen hoog opliepen. Zo’n dag was het gisteren ook weer. Johnny vertelde: ,,Het ging in de eerste twee uur van de koers tegen 48 per uur, terwijl het toch geen meter vlak was. Toen sprong er één weg, maar die moest al snel dringend naar de wc. Hij stopte ergens bij een huis om even naar binnen te gaan. Het werd even rustig in het peloton, omdat we op hem wilden wachten. Maar zo gauw als hij terug was, ging het weer snoeihard, om gek van te worden.”

De Waalse ronde is een mooie voorbereiding geworden voor Johnny, zullen we maar denken. Hij is 22e geworden in de eindstand, de beste man van Vacansoleil, rijdt nu twee criteriums en leeft verder in de aanloop naar de Ronde van Spanje. Hilaire Vanderschueren heeft zijn definitieve ploeg nog niet bekendgemaakt, maar het lijkt me sterk dat Johnny er niet bij is als de Vuelta in Assen van start gaat.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s