Maarten Ducrot heeft ook maar voor het geld gekozen

Frits Bakker

TERNEUZEN – Het Tourechec van Rabobank, de slechte commentaren tijdens de etappes, de toekomst van de Nederlandse wielersport die er zo somber uitziet: het is de laatste weken allemaal voorbij gekomen in de analyses. Maar of er veel aan zal gebeuren, is nog maar de vraag. Ik denk bijvoorbeeld niet dat Rabobank nu ineens de bezem door de ploeg gaat halen, zeker niet nadat Jose Manuel Garate op de Mont Ventoux de etappewinst mocht komen ophalen van de echte toprenners.

Het is achteraf gezien een overwinning op een slecht moment geweest, want nu kan de top van de Rabobank zich nog enigszins verschuilen en is de wanvertoning van bijna drie volle weken een beetje naar de achtergrond verdrongen.

Maarten Ducrot met Mart Smeets op de commentaarpositie van de NOS. foto flickr.com

Maarten Ducrot met Mart Smeets op de commentaarpositie van de NOS. foto flickr.com

Ik denk ook niet dat er nu plotseling iets wordt gedaan aan de jeugdopleiding, dat talenten nu opeens niet meer in de watten worden gelegd en dat ze eerst maar eens moeten bewijzen dat ze rijp voor de top zijn. Het is de cultuur die er al jaren heerst. Ik heb het gisteravond tijdens een borreluurtje nog eens opgehaald met Ap den Doelder, die toen nog voorzitter was van de internationale Juniorendriedaagse in Axel.

We reisden samen vaak naar wedstrijden in het buitenland, omdat we wielergek zijn en de jonge talenten aan het werk wilden zien. En overal kwamen we hetzelfde beeld tegen, in de Rubilandtour in Zwitserland, in een Franse koers in de buurt van Nantes. De jeugdselecties van alle landen sliepen in een jeugdherberg met soms wel vijftig man in een grote zaal, de renners van Rabobank in een duur hotel. We zagen de oostbloklanden op racefietsen rijden die volkomen uit de tijd waren, de Raborenners op het duurste materiaal.

Ik denk niet dat het nu ineens zal veranderen, zoals ik ook niet denk dat de NOS gaat ingrijpen op de commentaarposities. De kritieken waren weer niet van de lucht op het Nederlandse commentaarduo Ducrot/Dijkstra, maar alles blijft al jaren zoals het was. Ik heb zelf ook een uitgesproken mening over Maarten Ducrot, een geboren Zeeuw, een ex-renner met een bedrijfspsychologische achtergrond. Hij is voor de leeuwen gegooid als commentator, omdat Steven Rooks als zijn voorganger een regelrechte ramp was.

Ik weet niet zo goed meer wat Maarten precies deed in die tijd, maar hij was iets begonnen met Hans van Breukelen samen, peptalk houden voor bedrijven, zoals Gerrie Knetemann, Barry Hughes en Emiel Ratelband dat deden. Ik had niet gedacht dat Ducrot nog eens terug in het wielrennen zou keren, want hij was niet al te geliefd meer in de profwielerwereld. Hij werd uitgekotst nadat hij in 1999 in een tv-programma met Peter Winnen en Steven Rooks uit de school had geklapt over doping.

De NOS heeft hem teruggehaald in het peloton, in de hoop dat hij nog meer onthullingen tijdens de etappes zou doen. Daar heb ik hem nooit op betrapt, maar eerlijk is eerlijk: ondanks de storvloed aan cliché’s vind ik dat hij zich aardig heeft ontwikkeld. Je moet het toch maar doen, de hele middag praten over een etappe die niets voorstelt. En vooral ook: wedijveren met Michel Wuyts van de VRT, die niet te evenaren is als analyst

Ducrot werd vijf jaar na zijn zogenaamde onthullingen gevraagd door de NOS als commentator. Hij koos voor het geld, ging op de stoel naast Mart Smeets zitten en verloochende als het ware zichzelf. Maar geld is geld, moet Ducrot hebben gedacht. En dus begon hij aan een nieuwe kruistocht in het wielrennen. Alles was mooi, alles was nieuw, doping bestond niet meer, kortom: het nieuwe wielrennen had het peloton veroverd.

Jan Zomer heeft er in zijn Wielerexpress van dit jaar een heel artikel over geschreven: De Wartaal van Maarten Ducrot. Ik wil u, omdat het Tourcommentaar de laatste weken zo vaak onder vuur lag, een paar passages niet onthouden. Jan Zomer over Ducrot dus.

x Maarten Ducrot kon mij in eerste instantie met zijn muizige stemgeluid niet bekoren, maar hij heeft zich duidelijk verbeterd.

x Toen Ducrot echter vorig jaar tot vervelens toe de term ‘Het Nieuwe Wielrennen’ lanceerde, leidde dat tot een orkaan van ergernis.

x Maarten (50, uit Vlissingen) is een beminnelijk mens op wiens gezicht altijd de zon straalt.

x In de Tour de France van 1985 wint hij een etappe. Hij maakt deel uit van een kopgroepje en wordt door Jan Raas vanuit de ploegleidersauto helemaal verrot gescholden, omdat Maarten wel hard fietst, maar niet met de nodige intelligentie.

x In 1999 wordt al weken van tevoren een tv-programma aangekondigd waarin Ducrot, Winnen en Rooks alles gaan vertellen over doping.

x Met name Ducrot schittert door nietszeggende onthullingen. Hij vetelt nog nooit doping te hebben gebruikt, maar voelt zich blijkbaar getraumatiseerd, omdat hij ooit in de Ronde van Spanje, enigszins zwak en misselijk, paracetamol moest slikken.

x Zijn meest kwalijke opmerking is, dat hij zijn zoon zou verbieden om wielrenner te worden.

x Maar vijf jaar later klopt de NOS aan en voor geld zet bijna iedereen, dus ook een bedrijfspsychollog, zijn principes opzij.

x In 2008 begint Ducrot opeens de psycholoog uit te hangen tijdens zijn reportages. Hij lanceert de term Het Nieuwe Wielrennen, zo vaak op een dag dat het bij veel kijkers braakneigingen begint op te roepen.

x Ook in het peloton zelf wordt hij weggelachen om zijn analyses. Wat is er echt aan de hand: in 2008 is er een wisseling van generaties. Renners als Boogerd en Dekker maken plaats voor een nieuwe lichting.

x Ducrot spiegelt de kijkers en luisteraars voor dat er ineens een generatie staat die zich niet meer prepareert (geen doping meer gebruikt).

x Met die stelling beweert hij dus tegelijkertijd dat iedereen in het tijdperk daarvoor een pakhaas was.

x Als een renner solo een koers wint, als een kopgroepje wegblijft, als een treintje ontspoort in de voorbereiding op de spurt, als een jonge renner dartel vooruit rijdt, dan juicht Ducrot dat het allemaal het gevolg van het Nieuwe Wielrennen is.

x Als Herbert Dijkstra hem op een gegeven moment vraag wat dat nu eigenlijk betekent, het Nieuwe Wielrennen, komt er een een onsamenhangend en warrig betoog uit.

x Als in de Tour van 2008 de etappe naar Alpe d’Huez wordt verreden, is Michael Boogerd medecommentator. En als onder andere Bernard Kohl in die etappe sterk rijdt, wijst Ducrot erop dat dat het gevolg is van Het Nieuwe Wielrennen.

x Michael Boogerd lacht hem weg en zegt: zo is het wielrennen altijd al geweest.

x Arme Ducrot, hij heeft het wielrennen blijkbaar nooit begrepen en heeft waarschijnlijk in de koers nooit in de slag gezeten of een slag gemaakt.

x De NOS heeft Ducrot daarna in feite de mond gesnoerd, want hij heeft een verbod gekregen om nog langer te zeveren over het Nieuwe Wielrennen.

x Hij was pas echt geloofwaardig geweest als hij dat spreekverbod naast zich neer had gelegd en was blijven orakelen. Zo niet, dan is Ducrot een monddode marionet, die heeft gekozen voor het geld.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France, Wielersfeer

4 Reacties op “Maarten Ducrot heeft ook maar voor het geld gekozen

 1. Voor de liefhebbers, een verzameling quotes van Ducrot:
  http://nl.wikiquote.org/wiki/Maarten_Ducrot

 2. het is verschrikkelijk, maar ducrot is nu al weer dagenlang aan het zeveren over het NW:
  http://renzoverwer.web-log.nl/renzoverwer/2010/07/maarten-ducrot-en-het-nieuwe-wielrennen.html

  Ik moet er om lachen en huilen, als hij weer eens de werkelijkheid aanpast aan zijn theorieen.

 3. Joop

  Alleen nog even de eierschalen pellen ze zijn al gekookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s