Een echte ontsnapping

door René Schrier

Ontsnappingen zijn uit den boze in deze boeventour de France.

Ontsnappingen zijn uit den boze in deze boeventour de France.

Gevangeneninstructeur Linda Vis zou graag de komende zomer met een groep gedetineerden meedoen aan de Ronde van Frankrijk. Dat liet ze onlangs in een radiointerview weten. Zoals jullie misschien wel gelezen of gezien heben is in de maand juni een groep Franse gevangenen op de fiets in etappes door Frankrijk getrokken. Het was een idee van een gevangenisdirecteur uit noord-Frankrijk die de gedetineerden op deze manier wil voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij.

Niet dat de deelnemers na de eerste 10 kilometer meteen alle kanten uitgingen. Of zoals een van hen, een drugssmokkelaar zei, je kunt wel vluchten, maar als ze je pakken gooi je alles weg. En zo lang hoef ik niet meer.

Vis mocht als enige buitenlandse gast een stukje meefietsen. In Frankrijk was er nogal wat kritiek op deze onderneming en de kosten die het met zich meebracht. Er was één bewaker op elke van de 200 gevangenen. Overigens hoefden de deelnemers niet het hele parkoers af te leggen. Ze mochten ook een paar etappes uitkiezen. Slechts zes van hen reden alle etappes. Volgend jaar komt er een nieuwe editie van deze alternative Tour de France, wellicht met een Nederlandse ploeg.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s