Frans Driessens, het boegbeeld van de Marechausseetocht

Frits Bakker

TERNEUZEN – ,,Kijk”, zegt Frans Driessens op het zonnige terras van de gastvrije voetbalclub Terneuzense Boys, ,,ik zou het nog wel willen hoor, dat organiseren, maar toch weet ik niet of ik er volgend jaar nog wel bij ben.” Hij trekt aan het eind van de Marechausseetocht, waarvan de IJzendijkenaar al 29 jaar het boegbeeld is, voor zijn doen een melancholische blik. ,,Ik stop bij de Marechaussee, volgend jaar op 1 mei, dan is het welletjes geweest. En ik geeft het toe, de Marechausseetocht, dat is mijn mooiste dag van het jaar.” Wat volgt is een veeelzeggend lachje: ,,Veel meer was er eerlijk gezegd niet.”

Frans Driessens werd na afloop van de tocht door Nanda Filius uit Kloetinge met enige charme verzocht om de tocht ook volgend jaar te organiseren. foto Frits Bakker

Frans Driessens werd na afloop van de tocht door Nanda Filius uit Kloetinge met enige charme verzocht om de tocht ook volgend jaar te organiseren. foto Frits Bakker

De Marechausseetocht zonder Frans Driessens, da’s een café zonder bier, zegt de al wat oudere toerfietser die er vanaf het begin bij is geweest. Ja, ja, knikt Frans maar eens vriendelijk. Maar niets is zo veranderlijk als een mens. Want als er een Belgische fietser langs hem loopt aan het eind van de tocht, slikt hij even iets weg. ,,Frans”, roept de Vlaming, ,,pensioen of geen pensioen, gij moet er volgend jaar weer bij zijn. De Marechausseetocht mag niet verloren gaan.”

En als er dan ook nog één van de vrouwelijke deelneemsters, Nanda Filius uit Kloetinge, zo maar spontaan op zijn schoot komt zitten en hem eens liefkozend aankijkt, weet Frans het al helemaal niet meer. ,,Tja, wat doe je dan hè, 39 jaar bij de Marechaussee, 29 jaar bij de tocht, toch een heel leven hè…”

De Tc Axel had de grootste delegatie in de Marechausseetocht.

De Tc Axel had de grootste delegatie in de Marechausseetocht.

Zo maar wat herinneringen. ,,We zijn begonnen met een man of zeven, toen werden het er twintig, toen dertig, vijftig en op den duur hadden we zelfs honderd man. En altijd volgens hetzelfde principe. Een tocht over honderd kilometer, met voorrijders, met begeleidende motoren en auto’s van de marechaussee, die de wegen onderweg afzetten. Het ene jaar door het oosten van Zeeuws Vlaanderen het andere jaar door het westen. We hebben wel eens geprobeerd om ook nog eens naar het zuiden te gaan, naar België dus, maar dan moest je een jaar van tevoren al vergunningen aan gaan vragen. Dat hebben we maar niet gedaan.”

marechausee sfeer 2

En toch: zo’n tachtig procent van de deelnemers aan de tocht, die de laatste jaren zo rond de honderdvijftig deelnemers trekt, komt uit België. Vanmiddag stonden er 145 aan de start, onder geweldige omstandigheden. Daarvan waren er 102 Belg, 42 Nederlander en één met een Noord Afrikaans uiterlijk, die zich wel onnoemelijk populair heeft gemaakt in Nederland.  Ze kwamen natuurlijk om te fietsen, maar ook een beetje om Frans Driessens te bewegen er volgend jaar gewoon weer bij te zijn.

Frans, bescheiden: ,,Ik moet wel zeggen dat Johan Reitsma een geweldige opvolger is, die heeft nu al bijna al het voorbereidend werk opgeknapt.”

Of hij nog een mooie anecdote had van de 29 tochten, vroegen ze hem toen hij aanschoof bij de TC Axel, die met het grootste aantal leden deelnam aan de tocht?

Ja, die had hij wel. ,,We hebben eens een jaar geprobeerd om een ziekenwagen mee te laten rijden. We wilden een militaire ziekenwagen en hebben daar een verzoek voor ingediend bij het leger. Dat kan, kregen we te horen, maar we moeten er wel bij zijn dat er geen personen in vervoerd mogen worden. We hebben maar een vriendelijk briefje teruggestuurd, dat we er dan geen gebruik van wilden maken.”

Frans Driessens, namens al die fietsers bedankt, voor 29 jaar organiseren van een geweldige fietstocht. En het applaus dat opklonk na de tocht van vanmiddag, moet de weg vrij maken om er volgend jaar, wel of niet in functie, weer bij te zijn.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Actueel, Toeren en trimmen

Een Reactie op “Frans Driessens, het boegbeeld van de Marechausseetocht

  1. Esmi

    Vanuit een warm en mooi italie, het ziet erg gezellig uit. Mooie foto’s. Jammer dat niet iedereen zijn mooie Tc Axel teneu aanheeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s