Hoogerland durft de lat hoog te leggen

Patrick Delait

NOOTGEDACHT (GPD) In het vakantiehuis in Nooitgedacht, waar Vacansoleil zich voorbereidt op de start van de Vuelta in Assen, is er van rondestress nauwelijks iets te merken. Terwijl de mecaniciens de fietsen buiten nog een keer onder handen nemen, ligt tijdrijder Jens Mouris languit op de bank te spelen met de afstandsbediening. Marco Marcato is net ontwaakt uit een hazenslaapje als Johnny Hoogerland komt aangereden met een plastic draagtasje. In de supermarkt van vakantiepark ‘Hof van Saksen’ heeft de Zeeuw voor drie weken scheermesjes gekocht. De verkeerde, zo blijkt al gauw, maar zelfs dat kan het humeur van Hoogerland niet bederven.

Johnny (4) in RVBelgie van Karen

Vorig seizoen was ‘big Johnny’, zoals hij zichzelf graag noemt, nog de held in de Ronde van Limburg en de Ronde van Midden-Brabant. Dat hij een jaar later aan de start staat van de zoveel hoger aangeschreven Vuelta had hij toen niet durven dromen. Mijn enige doel was om beroepsrenner te worden. Aan een grote ronde dacht ik in de verste verte niet. Dat Vacansoleil in zijn eerste jaar meteen is uitgenodigd voor de Vuelta is heel speciaal. De
 start in Nederland is leuk, maar voor mij is het geen extra motivatie. Als de proloog in Valencia was verreden, had ik met evenveel toewijding naar deze ronde toegeleefd”, zegt Hoogerland terwijl hij een blikje cola light naar binnen klokt.
De verwachtingen van de 26-jarige renner uit Yerseke zijn hooggespannen. Volgens Hoogerland is Vacansoleil voldoende gewapend om op alle fronten een rol van betekenis te spelen. Met de Italianen Matteo Carrara en Marco Marcato mikt de Nederlandse ploeg op een goed klassement. En de Sloveen Borut Bozic, dit seizoen onder meer succesvol in de Ronde van België en de Ronde van Polen, is dé troef in de massasprints.

Voor zichzelf ziet Hoogerland vooral een rol weggelegd in een aantal  tussenetappes. Met name de ritten naar Luik (4de rit) en Avila (18de rit) heeft hij rood aangekruist. Maar ook in het hooggebergte wil ik een paar keer meegaan met een lange ontsnapping. Ik sta er van te kijken hoe makkelijk ik de laatste tijd bergop rijd. In de Route du Sud en de Ronde van Polen ging ik met de besten mee naar boven. Een tweede Kenny van Hummel zal ik zeker niet worden. Het mag voor mij geen probleem zijn om de Vuelta uit te rijden.”
Het deelnemersveld van de 64ste Ronde van Spanje doet Hoogerland niet beven van schrik. De Zeeuw is ervan overtuigd dat Vacansoleil niet hoeft onder te doen voor de meeste Pro Tour-ploegen. Onze ambitie om een rit te winnen, is reëel. Wij worden door de pers vaak vergeleken met Skil-Shimano, maar daar spiegelen wij ons niet aan. Skil heeft een knappe Tour gereden, maar ze hebben geen rit gewonnen en hadden niemand in de top van het klassement. Ik vind niet dat je tevreden moet zijn als je veel in beeld hebt gereden, maar niks hebt gewonnen. In een grote ronde moet je de lat hoger durven te leggen”, aldus Hoogerland.

Nu Vacansoleil er deze week in is geslaagd om de in Frankrijk immens populaire broers Brice en Romain Feillu te strikken, ziet de  toekomst er voor zijn ploeg nog mooier uit, verwacht de renner. Volgens Hoogerland moet het al gek lopen als zijn ploeg volgend jaar niet wordt uitgenodigd voor de Tour de France. Toch is het niet allemaal hosanna. Het plotse overlijden van de vader van Lieuwe Westra sloeg begin deze week in als een bom. Als eerbetoon aan zijn vader zal de Fries zaterdag toch starten in de proloog. Maar eerst is er morgen nog de begrafenis, waar ook Hoogerland naartoe zal gaan. Het klinkt misschien gek, maar van een grafstemming is er geen sprake. Lieuwe gaat er heel goed mee om. Hij wil per se rijden, omdat hij weet dat zijn vader het zo gewild zou hebben. Dat moeten we respecteren.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Ronde van Spanje, Zeeuwse beloften

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s