De hooters van Jet

door René Schrier

Het was zoeken naar de eerste berg in de Vuelta van 2009. Drenthe is misschien niet zo plat als Zeeland, maar echte bergen hebben ze er ook niet. Het was dan ook de vraag waar de streep voor het bergklassement was. Die bleek niet op de afgesproken plek te zijn.

De streep in Witteveen werd op de verkeerde plek getrokken. foto René Schrier

De streep in Witteveen werd op de verkeerde plek getrokken. foto René Schrier

Ter ere van de overleden commissaris van de koningin in Drenthe, Relus ter Beek, die de Ronde naar Drenthe heeft gehaald, zou een streep bij zijn graf getrokken worden. Daar gaat het misschien net 30 meter naar boven. Maar er was geen streep. Die lag 500 meter  verder.  Jos Vaessen, de Nederlandse koersdirecteur  van de Vuelta in Drenthe, overwoog nog even op het laatste moment de streep op de goede plek te laten leggen,  maar hij zag wel in dat dat een grote chaos op zou leveren. Volgens hem hadden de Spanjaarden zich vergist.  Dus stonden er  ter hoogte van het graf van Ter Beek wel drie vlaggenmasten met vlaggen van Drenthe, Nederland en Spanje, maar geen boog van de eerste zogenaamde heuvel van  de vierde categorie. Die streep hadden de Spanjaarden  – trouwens ook op het laatste moment – met een rol bruine tape getrokken in Witteveen.  Daar was het feest en erg druk. Tom Leezer kwam als eerste over die streep en mag zich even bergkoning van de Vuelta noemen.

In Witteveen stapte ook Jet Bussemaker , staatssecretaris van sport, van een van de volgmotoren. Achterop  de motor  had ze een stuk van de Ronde van Spanje gevolgd. De plaatselijke omroeper  kondigde haar aldus aan: ,,Ze moet even haar motorjack uitdoen en dan komt ze.’’ Dat was koren op de molen van enkele plaatselijke Drentse boerenzonen die al aan het bier zaten. ‘Hooters, hooters, hooters’ scandeerden ze in de richting van de blonde bewindsvrouwe. Maar ze hield het natuurlijk netjes.

Zelfs Sinterklaas was speciaal voor de Vuelta naar Witteveen gekomen. foto René Schrier

Zelfs Sinterklaas was speciaal voor de Vuelta naar Witteveen gekomen. foto René Schrier

’s Morgens al had wielerfenomeen Jean Nelissen in een heel bijzondere rol opgetreden. Hij hield een preek tijdens een openlucht kerkdienst in Vries. Met een stem die doet vermoeden dat het einde nadert, dat van hem wel te verstaan, had hij het over combines, wielrennen en godsdienst  en bondgenootschappen. Volgens mij gaat het niet goed met Jean als hij nu al aan het preken slaat.

Wij zij  van Witteveen naar de enige kasseienstrook in deze etappe van de Vuelta gegaan. Van te voren zagen de Spanjaarden die schots en scheef liggende stenen helemaal niet zitten. En zeker toen het vanmorgen regende in Assen wilden ze dat een alternatief parkoers gevolg werd.

Ook Caisse D'Epargne hield rekening met lekke banden op de kasseien. foto René Schrier

Ook Caisse D'Epargne hield rekening met lekke banden op de kasseien. foto René Schrier

 Vaessen gaf niet toe. Ik moet zeggen, toen wij er aankwamen zagen de stenen er inderdaad onheilspellend uit. Ik dacht nog, dat wordt spektakel hier. Maar het viel allemaal reuze mee, of misschien tegen. Geen  taferelen als de Hel van het Noorden. De renners ramden er zonder problemen  overheen. Met Tom Boonen goed voorin het peloton. En zo werd het dus toch een eindsprint en de winnaar is inmiddels bekend.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Ronde van Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s