Veel bewondering voor start van Lieuwe Westra in Vuelta

Frits Bakker

ZUTPHEN – Hij zat er nog wat stilletjes bij, zaterdagmorgen voor de start van de Ronde van Spanje. Lieuwe Westra had een dag eerder zijn voorbereiding onderbroken voor de begrafenis van zijn vader. De Fries kreeg er een mentale klap van, was een week lang geëmotioneerd, omdat het overlijden zo plotseling was gekomen, maar heeft zich ongelooflijk snel hersteld. 

In de eerste etappe, gisteren van Assen naar Emmen, reed hij zowat de hele dag mee voorop in een kopgroepje en reed hij nog tien kilometer solo. Binnen de ploeg was na de etappe grote bewondering. Want na Jens Mouris in de proloog had hij Vacansoleil op Nederlandse bodem weer in de volle schijnwerpers van de publiciteit gebracht.

Lieuwe Westra, in derde positie achter Tom Leezer, in de kopgroep van de zondagetappe van de Vuelta. foto Rudie Ottens

Lieuwe Westra, in derde positie achter Tom Leezer, in de kopgroep van de zondagetappe van de Vuelta. foto Rudie Ottens

 Zaterdag kreeg hij op het circuit van Assen de volle steun van zijn familie. De Nederlandse ploeggenoten hebben hem moreel gesteund en waren ook maar wat graag meegegaan naar de begrafenis. Johnny Hoogerland nog het meest: ,,We hadden het Lieuwe beloofd, ik vond ook dat het makkelijk kon, maar uiteindelijk heeft Hilaire, de ploegleider, het afgeblazen. Ik was er behoorlijk kwaad om. En ik heb tegen Hilaire gezegd: je gaat het zelf maar tegen Lieuwe vertellen.”

 Hilaire heeft dat ook gedaan. ,,Ik kon de jongens wel begrijpen, maar zij moeten ook beseffen dat het niet kan. We zaten een dag voor de start van de Ronde van Spanje, dan kun je toch niet honderd kilometer heen, honderd kilometer terug en een paar uur op de begrafenis zijn? Met alle emoties die daarbij komen. Kijk, als het nou Putte-Capelle was geweest, dan was het geen probleem, maar de Vuelta…?”

Mijn collega René merkte zaterdag op: ,,Misschien put hij er wel moraal uit, zoals Paolo Bettini dat deed na het overlijden van zijn broer.” De kleine Italiaan won op zondag 24 september 2006 de wereldtitel in Salzburg en verloor een week later zijn broer Sauro door een auto-ongeval. Paolo won op 14 oktober van dat jaar de Ronde van Lombardije en droeg de zege op aan zijn broer.

Lieuwe Westra deed het wat minder spectaculair, maar reed zich toch maar mooi in de kijker in de zondagetappe van de Vuelta. Hij vertelde tegen Mart Smeets voor de camera’s dat hij het voor zijn vader had gedaan en voor iedereen die hem had gesteund. ,,Dat waren er heel veel, bijna heel Nederland”, zei Smeets gevat.  We kunnen, zoals hij zondag demonstreerde, nog veel van Lieuwe Westra, bijnaam Het beest van Friesland, verwachten in de komende drie weken.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Ronde van Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s