Johnny moet nog heel wat cols verteren in Vuelta

Frits Bakker

CARAVACA DE LA CRUZ – De Alto de Aitana, de Puerto de la Carrasqueta, de Alto de Xorret del Cati: het zijn allemaal klinkende namen voor de bergen die de renners in de Ronde van Spanje tot nu toe hebben beklommen. Maar Johnny Hoogerland weet het natuurlijk al lang: het zijn maar voorproefjes voor wat de renners in de komende dagen nog staat te wachten. Vandaag, in de etappe van Murcia naar Caravaca de la Cruz, valt het nog wel mee met twee bergen, één van eerste en één van tweede categorie. Het gaat pas echt omhoog na de rustdag van morgen.

Robert Gesink, kanshebber voor top drie in Vuelta

Robert Gesink, kanshebber voor top drie in Vuelta

Johnny Hoogerland staat op een veelbelovende zestiende plaats in het klassement, maar hij moet nog heel wat cols verteren. De Vuelta is in dat opzicht zelfs zwaarder dan de Tour de France van dit jaar, met meer aankomsten bergop en in totaal 48 bergen. Drie keer is er de kwalificatie Special aan gegeven, wat in de Tour een berg van Hors categorie heet. De eerste was op Alto de Aitana, zaterdag is de tweede op Sierra Nevada, zondag de derde op Sierra de la Pandera.

De etappe naar Sierra Nevada is door Johnny en zijn ploegmaats uitvoerig verkend tijdens het trainingskamp voor de Vuelta. Het peloton krijgt die dag eerst de Puerta de la Ragua voorgeschoteld, die tweeduizend meter hoog is met stijgingspercentages tot acht procent. De slotklim gaat naar Sierra Nevada en stijgt tot 2380 meter met stukken van tien procent.

De renners krijgen geen moment rust, want de volgende dag (zondag) gaat het op weg naar Sierra de la Pandera in de 14e etappe ook weer de hele dag op en neer. De slotklim is 1840 meter hoog, is 8.4 kilometer lang en heeft stukken van dertien procent. Het wordt dus een weekendje voor de echte wielerliefhebbers voor tv, maar een slijtageslag voor de renners.

Hoe doorstaat Johnny Hoogerland de zwaarste cols in de Vuelta? foto Karin Overberge

Hoe doorstaat Johnny Hoogerland de zwaarste cols in de Vuelta? foto Karin Overberge

Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe het Johnny zal vergaan op die zware klimmen, maar vooral ook wordt het een gevecht tussen de toppers van het klassement. Alejandro Valverde, Cadel Evans, Samuel Sànchez, Ivan Basso en Robert Gesink gaan op de flanken van die Spaanse cols uitvechten wie voor de eindwinst gaan in de Spaanse ronde. Robert Gesink doet het tot nu toe wonderbaarlijk goed. Ook voor de jonge Rabokopman wordt het weekend bepalend voor zijn klassement.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Ronde van Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s