Oude koppen van oude renners

door René Schrier

Vanavond ben ik naar Sportpunt Zeeland in Goes gegaan omdat ik van een collega hoorde dat daar een expositie van Vlaamse wielerfoto’s te zien is. Ik moest een beetje snel gaan want de foto’s zijn alleen deze week te zien tijdens de Seniorgames. Het viel viel me niet tegen.

Buiten bij de ingang van Sportpunt Zeeland hangt een banier als aankondiging van de expositie. foto René Schrier

Buiten bij de ingang van Sportpunt Zeeland hangt een banier als aankondiging van de expositie. foto René Schrier

De foto’s zijn van fotograaf Stephan Vanfleteren. Het is een  tentoonstelling die is samengesteld door Louis De Pelsmaecker en vervolgens aangeschaft door de Vlaamse Gemeenschap. Het is de eerste keer dat de collectie buiten België te zien is. Mooie sfeervolle foto’s van veel oude mannen en soms vrouwen die aan wielrennen doen of er naar kijken.

Maandag bij dde opening van de Seniorgames in Sportpunt Zeeland waren Roger De Vlaeminck en Jo de Roo aanwezig. De Vlaeminck kon zo een foto van zichzelf bekijken want hij is een van renners op de fotos. Als je die koppen ziet weet je meteen wat ze met de uitdrukking Flandriën bedoelen. Die harde kerels die maar doorstoempten in weer en wind. Over gladde kasseien vaak voor een paar grijpstuivers. Ik kan dat natuurlijk allemaal niet zo mooi beschrijven. Daar heb je dichters voor nodig. En het is dan ook niet toevallig dat onder elke foto een gedicht is gehangen. Daarin wordt in welgekozen woorden de sfeer van het leven van de Flandriëns verteld. Er is ook een gedicht van Hans Warren, Zeeuws dichter en dagboekenschrijver. Ik wil het jullie niet onthouden. 

Koppen die een verhaal vertellen met een gedicht er onder. foto René Schrier

Koppen die een verhaal vertellen met een gedicht er onder. foto René Schrier

Ik fietste, een prachtige, ranke donkere wielrenner suisde me voorbij,Glimp van vooroverhangend krulhaar, de geur die daar bij hoort, ruige, gebronsde benen.Stoplichten, net op rood springend, en voor fietsers zeer langdurig, naar ik wist.Hij schoot er schaamteloos doorheen.
Hans Warren
Het zijn mooie foto’s en mooie gedichten. Jammer dat ze nog maar twee dagen te zien zijn. Donderdag en vrijdag nog tot ongeveer 23.00 uur in Sportpunt Zeeland in Goes.Bij de tentoonstelling hoort een boekje genaamd WielerSportCultuur. Een mooie uitgave die ook in Goes beschikbaar is. De moeite waard. Misschien dat dat alles nog een keer geleend kan worden van Topsport Vlaanderen, volgend jaar als de Tour de France of Giro Zeeland aandoen. Dan hebben we nog een keer de kans dit stukje Vlaamse wielergeschiedenis te bekijken.Van iets minder lang geleden, Johan Museeuw. reproductie René Schrier
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Belgische koersen, Wielerhistorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s