Kristof Goddaert, een talent net over de grens

Frits Bakker

SINT GILLIS WAAS – Wie wel eens op training gaat, of zo maar een tochtje met de fiets doet, komt hem wel eens tegen op de Zeeuws-Vlaamse polderwegen. Kristof Goddaert komt uit Sint Gillis Waes en hoeft maar een halfuurtje te rijden om de grens over te steken. Zoals de meeste Belgische profrenners (vroeger ook Roger de Vlaeminck, Johan de Muynck en zelfs Johan Museeuw als hij ver van huis was) vinden ze trainen op de Zeeuwse wegen prettiger dan in Vlaanderen.

Kristof Goddaert begon zijn wielercarrière in de Dikke banden wedstrijden in Zeeuws Vlaanderen en is nu niet ver van een definitieve doorbraak in het profpeloton. Zaterdag werd hij derde in Parijs-Brussel, achter de Australiërs Matthew Goss en Allan Davis. Ook in het Belgisch kampioenschap behaalde hij een derde plaats. En vorig jaar, in zijn allereerste Parijs-Brussel, werd hij al negende, net voor Tom Boonen.

Kristof Goddaert in actie tijdens de Delta Tour Zeeland. foto Bert Spits

Kristof Goddaert in actie tijdens de Delta Tour Zeeland. foto Bert Spits

De toen 21-jarige Kristof Goddaert is nu een jaar verder en wordt gezien als één van de grote Belgische talenten. Zijn voorjaar werd getekend door een gebeurtenis die hem nog lang zal bijblijven. In de Ronde van Qatar, als voorbereiding op het seizoen, sliep Goddaert op de kamer met Frederiek Nolf, ook een jonge belofte. Op een morgen voor de starft werd Nolf dood in zijn bed aangetroffen, overleden aan de gevolgen van een hartstilstand.

Kristof Goddaert brengt zijn laatste jaren vooral door in Wilrijk, waar hij zijn opleiding krijgt bij schoonvader Rik Van Linden. De voormalige spurtkoning, die in 1975 drie etappes en de puntentrui won in de Tour de France, is een voortreffelijke leermeester.

De jonge Goddaert debuteerde vorig jaar bij de profs met onverwacht mooie uitslagen. Hij bleek zowel snel in de spurt als goed in het tijdrijden te zijn. Hij reed aan het eind van dat eerste jaar veel top tien plaatsen, vooral in de Ronde van Groot-Brittannië. In de spurten nam hij het op tegen Petacchi, Hagen, Di Luca en Dean. En nog later pakte hij zilver in het Belgisch kampioenschap achter derny’s.

De Vlaming begon te koersen in de Nederlandse dikke banden races. Later pikte hij in alle jeugdcategorieën overwinningen mee met als top zijn tweede jaar bij de junioren toen hij dertien overwinningen behaalde. Bij de beloften volgde de doorbraak en in 2008 werd hij prof. Net op tijd om nog één jaartje te koersen in hetzelfde peloton als zijn idool Erik Zabel!

Hij reed eerst voor Cyclingteam Tielen van ploegleider Carl Roes en kreeg de tijd om bij te leren en ervaring en terreinkennis op te doen. In 2006 kwam de Waaslander voor het eerst boven water. Zijn prestaties gingen in stijgende lijn, zo bleek in april in Dwars door Waals-Brabant, en in mei had hij na een solo van meer dan 30 kilometer zijn eerste overwinning te pakken.

Paspoort:

Kristof Goddaert

Geboortedatum: 21/11/1986

Woonplaats: Sint-Gillis-Waas

Prof sinds: 2008

Gewicht: 75 kg

Lengte: 182 cm

Website: http://www.kristofgoddaert.be

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Belgische koersen, Jonge talenten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s