Nu is het aan Zeeland

De Spaanse armada in Asssen. foto René Schrier

De Spaanse armada in Asssen. foto René Schrier

door René Schrier

 De Ronde van Spanje zit er weer op. Eigenlijk zijn er maar drie grote ronden die er toe doen. Natuurlijk er wordt wel gefietst in Australië en Californie, maar als het er op aankomt gaat het toch om de Rondes van Italië, Frankrijk en Spanje. Ht bezoek van de eerste van die drie grote ronden aan Nederland hebben we nu gehad. Volgend jaar is het aan de Tour de France en de Giro d´Italia. En dat maakt het komend wielerjaar voor Zeeland wel heel bijzonder, want ze doen allebei deze provincie aan.

Het rondedorp in de regen in Assen. foto René Schrier

Het rondedorp in de regen in Assen. foto René Schrier

Ik moest nog eens terugdenken aan de start van de Ronde van Spanje in Drenthe en wat we daar in Zeeland mee zouden kunnen. In Drenthe is enorm meegeleefd met de passage van de renners. Langs heel het parkoers stond het zwart van de mensen. En de Spaanse organisatie wist niet wat ze overkwam. Er is ook al lang van te voren van alles georganiseerd om de mensen in de Spaanse mood te brengen. Een greep uit de vele activiteiten in Drenthe: een Spaanse vlindermarkt, optredens van Spaanse bands, de grootste paellaschotel van de provincie, een tomatenfestival naar Spaanse traditie, Spaanse dansdemonstraties, de toerversie van de Vuelta waar duizenden fietsers aan deelnamen, dikke banden wedstrijden, Spaanse kunst in de etalages van winkels in Zutphen, spinning activiteiten, Spaanse culinaire feesten in de horeca, de internationale fietsjeugd toer (junior Vuelta), een Spaanse/Nederlandse jongerenuitwisseling, Spaanse ruiters in Assen, fotoprojecten, Spaanse feesten en tentoonstellingen.

Ook de boeren hadden zich niet onbetuigd gelaten. foto René Schrier

Ook de boeren hadden zich niet onbetuigd gelaten. foto René Schrier

 Maar ook onderweg hadden de inwoners van de provincies waar de renners doorheen trokken zich niet onbetuigd gelaten. Van boerenorganisatie LTO tot een van de hoogtepunten die ik zelf heb meegemaakt in Witteveen, waar het een compleet volksfeest was. Een groot succes was ook het uitbrengen van een woordenboekje met komische (wieler)termen in het Drents, Nederlands en Spaans. Het was binnen de kortste keren uitverkocht. Met al die activiteiten is er niet alleen voor de wielerliefhebbers wat te beleven geweest in augustus in Drenthe.

Ik schreef al eerder in dit blog over de jeugdafdeling van de wielerafdeling de Metoor Assen/Roden die de komst van de Vuelta aangreep om –  helaas in de stromende regen – met een dikke bandenwedstrijd promotie te maken voor wielrennen voor jongeren. Zo pikt iedereen wat mee van de activiteiten rond de Vuelta. En als de verschillende Zeeuwse organisatiecomités goed hebben opgelet kunnen ze hun voordeel doen met de ervaringen die in augustus in Drenthe zijn opgedaan.

In Witteveen was het een drukte van belang. foto René Schrier

In Witteveen was het een drukte van belang. foto René Schrier

Vanzelfsprekend zal de aankomst van een etappe van de Ronde van Italië leuker zijn om mee aan de slag te gaan dan de doorkomst van de Ronde van Frankrijk. Immers een etappe van de giro komt in Middelburg aan en dat is aanleiding genoeg om die stad helemaal in het roze te zetten. De Rondde van Frankrijk raast slechts door Zeeland heen. Maar dat wil niet zeggen dat het daarmee over en uit is. Het was een goede zet van de provinciaal bestuur om 2010 uit te roepen tot Zeeuws wielerjaar. Er zijn genoeg leuke dingen rond de giro en tour volgend jaar te doen. Ik heb me laten vertellen dat er al verschillende leuke ideeën bij de gemeente Middelburg zijn binnengekomen. Drenthe heeft het voorbeeld laten zien.

In Zeeland is vast ook wel een kaseistrookje te vinden, zoals in Drenthe. foto René Schrier

In Zeeland is vast ook wel een kaseistrookje te vinden, zoals in Drenthe. foto René Schrier

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Giro, Ronde van Italie in Zeeland, Ronde van Spanje, Tour de France, Tour in Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s