Tour de France was al één keer eerder in Zeeland

Frits Bakker
 
PARIJS – De Tour de France komt naar Zeeland, zij het dat het alleen voor een doorkomst is. Volgend jaar, op zondag 4 juli, doet het peloton in de etappe van Rotterdam naar Brussel deze provincie aan. Tachtig kilometer rijden de renners over Zeeuws grondgebied.
 
Kees Bal, de ex-coureur, riep een paar jaar geleden, toen het Zeeuwse Tourcomité nog had ingezet op een start of finish, in al zijn enthousiasme dat het nooit eerder was gebeurd. Maar dat blijkt een misvatting te zijn. Het Tourpeloton, toen nog met landenploegen, reed op vrijdag 26 juni 1958 ook al eens over de Zeeuwse wegen.
 
Het ging toen weliswaar om een korte doortocht van 10.5 kilometer over Zeeuws-Vlaams grondgebied, maar alle groten uit die tijd trokken voorbij in de etappe met de start in Gent en de aankomst in de Franse badplaats Duinkerken. Met Tourdirecteur Jacques Goddet aan het hoofd trok de karavaan in Eede de grens over, vandaar ging het naar Aardenburg, Draaibrug, Sluis en vervolgens bij Sint Anna ter Muiden de grens weer over naar België.
De Fransman André Darrigade moest aan het eind van de etappe de gele trui afstaan, die hij op de eerste dag had veroverd. De etappe, met een prachtige finale, werd gewonnen door de 35-jarige Nederlander Gerrit Voorting uit de Nederlands/Luxemburgse ploeg. Hij versloeg in de eindsprint de Italiaan Baffi. De Tour van dat jaar, die in het tijdperk na Koblet, Coppi en Bobet verkeerde, werd ook gewonnen door een renner uit de gecombineerde landenploeg. De Luxemburger Charly Gaul werd op 19 juli in het Parc des Princes in Parijs gehuldigd als eindwinnaar.
De Zeeuws-Vlaamse doorkomst, in de tweede etappe, gaf nog weinig strijd te zien, omdat het peloton in gesloten gelederen voorbij suisde. Miel Verstraete, die later zelf ook prof werd, weet het zich nog amper te herinneren. ,,Ik was twintig toen en we stonden uren van tevoren aan de Rijksweg om de Tour te zien.”
De oudere Zeeuws-Vlamingen waren meer onder de indruk van de reclamekaravaan dan van het rennersveld. ,,Ze waren in een vloek en een zucht voorbij”, vertelde Kees Blaeke, de dorpsomroeper van Sluis. ,,Ik had een vrije dag gekregen van mijn baas Johan Cortvriendt, die in het organisatiecomite’ zat.”
Gerrit Malcus, oud-jurylid, herinnert zich dat er die dag een criterium werd gehouden in Sluis. ,,De organisatie van de Tour was vooral een zaak van de overheid. Verder waren er nauwelijks mensen uit de streek bij betrokken.”
Het Sluisse wielercomité hield op de dag dat de Tour voorbijkwam een criterium voor amateurs en onafhankelijken. Piet Rentmeester uit Yerseke, een van de grote favorieten voor de overwinning, kreeg al in de eerste ronde een lekke band. Hij stapte weer op de fiets, maar kon alleen nog meedoen in de premiesprints. De Rotterdammer Henk Giesen was na honderd kilometer de snelste.
De Tour van dat jaar viel samen met het wereldkampioenschap voetbal in Zweden. De Brazilianen, met Pele in het elftal, speelden het beste voetbal van het toernooi. De Fransman Just Fontaine werd topscorer met dertien doelpunten. Op de dag dat de Tour door Zeeuws-Vlaanderen trok, stond er een curieus bericht in de krant onder de kop: “Heja-heja-geroep verboden”.
Het was – in de PZC van zaterdag 27 juni 1958 – een bericht van één regel: ,,Op voorstel van onze landgenoot Karel Lotsy heeft de Fifa (de internationale voetbalbond) besloten zaterdag en zondag in Göteborg en Stockholm, bij de finale en de wedstrijd om de derde plaats, geen georganiseerd “heja-heja-geroep” toe te laten.”
Meer nieuws van die dag: Abe Lenstra besloot om niet naar het buitenland af te reizen. De legendarische Friese spits verlengde zijn contract met Sportclub Enschede. Hij had de club gevraagd hem op de transferlijst te zetten, maar Abe zwichtte voor een aanbod van de club. Roger Rivière verbeterde in de weken na de Tour het uurrecord en bracht het op 47.346 kilometer. Elsy Jacobs won het eerste wereldkampioenschap wielrennen voor vrouwen en de Fransen Anquetil, Darrigade en Terruzzi wonnen kort voor de Tour de zesdaagse van Parijs.
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Tour de France, Tour in Zeeland, Wielerhistorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s