Duizelingwekkend dagje in Milaan

Frits Bakker

MILAAN – De Zeeuwse gedeputeerde Toine Poppelaars, de Middelburgse wethouder Albert de Vries en een delegatie uit zijn stad waren zaterdag in Milaan om de presentatie van de Ronde van Italië voor 2010 bij te wonen. De Giro, één jaar na het honderdjarige bestaan van de ronde, start volgend jaar op zaterdag 8 mei in Amsterdam met een proloog en rijdt daarna twee etappes door Nederland: op zondag 9 mei van Amsterdam naar Utrecht en op maandag 10 mei van Amsterdam naar Middelburg.

Het Zeeuwse gezelschap kwam in de vroege ochtenduren aan (,,twee uur opgestaan, poeeeh”, zuchtte Manon Veroude, chef communicatie) , moest eerst een jetlag verwerken en kwam daarna razendsnel tot leven in het hectische Milaan. Het werd, vooral voor de twee dames in het gezelschap, een dag om nooit te vergeten. Rianne van Iwaarden werd in de middaguren gebombardeerd tot tolk van Yolanthe Capau van Kasbergen tijdens de presentatie in de RAI studio’s, die live op tv werd uitgezonden. ,,Het lijkt wel een droom”, vertelde ze later.

Het verhaal van de Zeeuwse delegatie in vogelvlucht:

10 uur. De Zeeuwen zijn van het vliegveld gehaald en arriveren bij het hotel. Albert de Vries: ,,Wat zie ik in de Gazetta dello Sport? Die etappe van Amsterdam naar Middelburg is niet goed getekend, daar moeten we maar eens over praten vandaag.” Willem van Kooten raakt niet in paniek: ,,We hebben het allemaal goed voorbereid, met een route die door de Haarlemmermeer loopt, langs Leiden, Noordwijkerhout, naar beneden door de Beneluxtunnel naar Zeeland. Het zou een etappe moeten worden van 254 kilometer, als alles volgens de verwachting gaat.”

Toine Poppelaars, Albert de Vries en Willem van Kooten kijken in de Gazetta dello Sport naar de Zeeuwse etappe. foto Frits Bakker

Toine Poppelaars, Albert de Vries en Willem van Kooten kijken in de Gazetta dello Sport naar de Zeeuwse etappe. foto Frits Bakker

10.30 uur. Eerst maar even een korte wandeling in de buurt van het hotel. ,,Koffietje halen, goed om wakker te worden”, vindt Toine Poppelaars, die gestopt is met roken, maar nog wel eens graag een sigaartje opsteekt. Even poseren bij een typisch Milanees treintje, door een paar parkjes banjeren, op zoek naar een terras in de zon. Toine: ,,Zeg Frits, jij schreef laatst in de PZC dat het Tourcomité binnenkort zichzelf gaat opheffen. Heeft Pieter Stoter dat echt gezegd? Ik vind het nogal voorbarig hoor, nu de Tour volgend jaar komt.”

11.00 uur. De twee dames, Manon Veroude en Rianne van Iwaarden zijn in het hotel achtergebleven. ,,Ik wil even op bed liggen hoor”, zegt Manon, ,,anders kom ik vandaag echt niet meer op gang.” De heren schuiven aan op een terras. Willem van Kooten en Michel Joosse leggen uit hoe het parkoers er volgens de plannen van Middelburg het best uit zou kunnen zien. Albert de Vries: ,,We hebben de medewerking van Vlissingen gekregen en zijn in gesprek met andere gemeenten.” Willem: ,,Ik ben benieuwd wat het wordt vanmiddag bij de presentatie. We hebben alles heel goed voorbereid. De Italianen wilden een filmpje van ons, dat hebben we opgestuurd.”

12.30 uur. Twee auto’s van de Giro-organisatie staan klaar voor het hotel om ons naar een restaurant te brengen waar de lunch wordt geserveerd. Met een duizelingwekkende snelheid razen we door het centrum van Milaan naar het andere deel van de stad. Als we door een wat sjoemelige wijk rijden, kijken we elkaar even vragend aan. Plotseling stoppen de auto’s voor een authentiek restaurant. Op het terras is het al gezellig druk. Erik Breukink en Denis Menchov lopen er rond, de Amsterdamse delegatie, met wethouder Carolien Gehrels is al gearriveerd.

Yolanthe Cabau van Kasbergen: even bereid tot een fotootje voor het weblog. foto Frits Bakker

Yolanthe Cabau van Kasbergen: even bereid tot een fotootje voor het weblog. foto Frits Bakker

13.00 uur. Kijk wie we daar hebben. Yolanthe Cabau van Kasbergen, de ex van Jantje Smit, huidige vriendin van Wesley Sneijder en aankomend glamourgirl in Italië, is met twee vriendinnen aangekomen en beweegt zich opvallend tussen de menigte. Ze is al aangekondigd als de ‘Madrina’ van de Giro van volgend jaar. Wat we daarbij moeten denken? Een soort mascotte, denk ik, de Italianen noemen het de peetmoeder. Mijn collega, Theo Giele, zet het perfect neer: ,,Voor de Italianen, nu de Giro naar Nederland komt, is ze de ideale link tussen patat en pasta.”

13.30 uur. We moeten naar binnen voor de lunch, op de menukaart staan typisch Milanese gerechten. Theo en ik schuiven aan bij Manon en Rianne, met een Italiaanse topzwemmer en skiër aan tafel. Yolanthe legt haar gouden tasje in de stoel tegenover mij, die nog vrij is. Ik zie het al een beetje voor me: afspraak maken voor een interview, gsm-nummer van Wesleij scoren, beetje keuvelen over de Giro en zo. Manon is wat opgewonden, zo lijkt het. Het zal toch niet waar zijn. Dat is het ook niet, want Yolanthe wordt op het laatste moment naar een andere tafel gedirigeerd, waar onder meer Albert de Vries ook zit. Ik had hem de avond tevoren een sms gestuurd: wij zitten in Milaan bij de Dom en we dineren met Yolanthe. Hij reageert er nu op met: ,,Ik maak het nu echt mee.”

De Zeeuwse etappe in de Gazetta dello Sport.

De Zeeuwse etappe in de Gazetta dello Sport.

14.00 uur. Toch even een vluchtig gesprekje met Yolanthe in de eetzaal. ,,Kunnen we straks even een interviewtje doen?” Ja hoor, reageert ze spontaan. Na het hoofdgerecht moet ze pijlsnel weg, naar de studio’s, om aangekleed en opgemaakt te worden. Ze loopt nog even voorbij en zegt: ,,Dat interview doen we straks in de studio wel.”

14.30 uur. We spreken even kort met Erik Breukink en Denis Menchov. Manon wil wel op de foto met de twee wielerhelden. ,,Leuk voor m’n vader.” Albert de Vries, Willem van Kooten en Michel Joosse verbazen zich over het rondeboek dat daar al wordt uitgedeeld. ,,We snappen het niet hoor, die etappe van Amsterdam naar Middelburg.” Albert: ,,Ik mag toch hopen dat het een geïmproviseerde route is, want zo hebben wij hem niet in gedachten.” Erik Breukink stelt de Zeeuwen gerust: ,,Zo’n rondeboek is maar een indicatie, dat verandert nog wel.”

Het decor van de Giro-presentatie is indrukwekkend. foto Frits Bakker

Het decor van de Giro-presentatie is indrukwekkend. foto Frits Bakker

15.00 uur. Weer een razendsnel ritje achter de rug naar de studio’s van de RAI. Daar treffen we een volle zaal met genodigden aan, veel wielerhistorie, helden uit het verleden (Mario Cipollini voorop), maar ook van nu, zoals Denis Menchov, Filippo Pozzato, Damiano Cunego, Alessandro Ballan en Alessandro Petacchi. Het decor is indrukwekkend mooi, met veel roze en veel spotlights.

15.30 uur. Ik word bestookt met smsjes van Manon. De Giro-organisatie was er vanuit gegaan dat Yolanthe, die op Ibiza geboren is, vloeiend Spaans zou spreken. Er is voor de rechtstreekse tv-uitzending een Spaans/Italiaanse tolk geregeld, maar Yolanthe bekent dat haar Spaans toch niet zo goed is. De paniek slaat toe, op een uurtje van de start. Eleonora, de contactpersoon tussen Giro en Yolanthe, belt het nummer van Rianne, die bij ons in de taxi zit. ,,Please, please, kun jij straks achter de schermen in het Italiaans vertalen wat Yolanthe in het Engels zegt?”

Wat miljoenen tv-kijkers niet hebben gezien: Yolanthe stond op veel te grote schoenen in de schijnwerpers. foto Frits Bakker

Wat miljoenen tv-kijkers niet hebben gezien: Yolanthe stond op veel te grote schoenen in de schijnwerpers. foto Frits Bakker

Manon, Yolanthe en Rianne achter de schermen in de studio's van de RAI. foto Frits Bakker

Manon, Yolanthe en Rianne achter de schermen in de studio's van de RAI. foto Frits Bakker

16.00 uur. Manon smst: ,,Ha, ha, wat een dag, go Rianne go.” En even later: ,,Ik ben achter de schermen met Rianne, zij staat in contact met Yolanthe op het podium. En opletten: de schoenen van Yolanthe zijn te groot.”

16.30 uur. De uitzending begint, Yolanthe wordt geïnterviewd, ze loopt als een volleerde actrice over het podium, straalt naar het publiek en de camera’s en maakt indruk met haar verschijning. Al vind ik persoonlijk het gouden jurkje wel wat krap. ,,Het is net een ingepakte bonbon”, zegt een collega later. Het interview gaat goed, Rianne speelt een wereldrol.

Yolanthe tijdens de presentatie in de studio's: duim op voor de Giro. foto Frits Bakker

Yolanthe tijdens de presentatie in de studio's: duim op voor de Giro. foto Frits Bakker

17.00 uur. De Giro van 2010 rolt op het scherm aan ons voorbij, voor Amsterdam is maar een bescheiden rol weggelegd. Het is niet zo dat, zoals in de Tour, de organisator van het Grand Depart zijn stad mag promoten tijdens de voorstelling. Wethouder Gehrels moet in de zaal blijven. De presentatie wordt begeleid door commentaar van Angelo Zomegnan, de directeur. En door Davide Cassani, de wielerkenner die Michael Rasmussen in Italië tegenkwam toen de Deen volgens zijn where abouts zogenaamd in Mexico verbleef. De verklaring van Cassani leidde tot de verwijdering van Rasmussen uit de Tour waarin hij in het geel reed.

17.30 uur. Yolanthe poseert nog een half uur lang op het podium als de voorstelling klaar is. Met Amsterdam, met de Zeeuwse delegatie (Michel Joosse koketteert wel héél opvallend met de mascotte), voor de kaart met het parkoers, met de renners en met de organisatie. Ze lijkt wel onvermoeibaar, maar duikt af en toe even achter de schermen. Rianne en Manon gaan op de foto met haar, als was het maar als dank voor bewezen diensten voor het tolken.

Yolanthe staat nog even de tv te woord, daarna is er tijd voor een exclusief interview met de PZC. foto Theo Giele

Yolanthe staat nog even de tv te woord, daarna is er tijd voor een exclusief interview met de PZC. foto Theo Giele

18.00 uur. Ik voel me een klein beetje vereerd. Met een batterij van Italiaanse fotografen voor haar, zegt Yolanthe ineens: ,,Ik heb die meneer een interview beloofd (wijst naar mij), dat ga ik nu doen.” Ze neemt me mee achter het podium, collega Theo gaat ook mee, we doen een kort interview en Theo legt het vast voor de PZC. Mijn laatste vraag: ,,Kom je ook naar Middelburg?” Ja, ze zal er bij zijn als de Giro naar Zeeland komt.

Yolanthe poseert voor de kaart van de Giro met Stafano Garzelli, Damiano Cunego, Denis Menchov, Filippo Pozzato en Alessandro Ballan. foto Frits Bakker

Yolanthe poseert voor de kaart van de Giro met Stafano Garzelli, Damiano Cunego, Denis Menchov, Filippo Pozzato en Alessandro Ballan. foto Frits Bakker

19.30 uur. We hebben even wat uitgeblazen met een hapje en een drankje, in de café bij de studio’s en rijden nu in taxi’s (met gierende banden) naar het San Siro stadion voor een thuiswedstrijd van Inter Milan. Daar arriveren we precies op tijd. We staan voor het imposante stadion en horen de opstellingen al, begeleid door een orkaan van geluid. De wedstrijd is niet best. We genieten alleen van een prachtige goal uit een vrije trap van Wesley Sneijder. Inter komt met 2-0 voor, gooit op zijn Italiaans de deur dicht en wint met 2-1.

23.30 uur. De Giro-organisatie brengt ons naar het hotel toe. De vermoeidheid slaat toe, hoewel nog niet bij de jeugdigen onder ons. Toch besluiten we tot een laatste drankje in de lounge van het hotel, waar een luidruchtig Engels gezelschap rondhangt. Albert de Vries spreekt als eerste wijze woorden: ,,Ik ga slapen, zie jullie morgen aan het ontbijt.”

PZC-verslaggever Theo Giele in het verlaten stadion van Inter met zijn buurman Michel Joosse. foto Frits Bakker

PZC-verslaggever Theo Giele in het verlaten stadion van Inter met zijn buurman Michel Joosse. foto Frits Bakker

Wesley Sneijder scoort voor Inter uit een vrije trap. foto Theo Giele

Wesley Sneijder scoort voor Inter uit een vrije trap. foto Theo Giele

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Actueel, Giro, Reportage, Ronde van Italie, Ronde van Italie in Zeeland, Wielersfeer

4 Reacties op “Duizelingwekkend dagje in Milaan

 1. Danny

  Dag Frits,
  Heb je Yolanthe haar gsm nummer voor me of die van Wesley ??

  Goed gedaan man daar in Milaan, laat de Giro maar komen !!

  Gr Danny

 2. enrico

  hoi Frits,

  heerlijke journalistiek “bijna in romanvorm”
  eens iets heel anders dan statistiekjes en cijferkolommen uit de meeste kranten; even pauzeren en dan toch even naar het voetbal of biljart; stiekem zijn we toch een beetje jaloers…
  mgv enrico

 3. Leuk “stuk” hoor! Ben benieuwd naar de Zeeuwse inbreng in de Giro van volgend jaar, maar met Yolanthe als uithangbord ben ik daar niet bang voor. Ik hoop overigens dat de voetbalwedstrijd een succes was.

 4. Apolonia

  Hallo Frits,

  Goed gedaan in Milaan,Rianne mijn nichtje heeft tegen Yolanthe gezegd dat ze een intervieuw met de PZC
  heel leuk zou vinden…

  Zelfs in Turkije heb ik de foto’s kunnen bekijken
  Leuk voor de PZC..
  groet Apolonia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s