Ploegenpresentatie Tour 2010 op Willemsplein

ROTTERDAM – De ploegenpresentatie van de Tour de France zal op donderdag 1 juli op het Willemsplein worden gehouden. Deze nu gekozen locatie biedt plaats aan ongeveer tienduizend toeschouwers. De organisatie van Le Grand Départ 2010 wil er niet alleen een klassieke presentatie, met alleen het voorstellen van de renners, van maken, maar het geheel omlijsten met een groots showprogramma. Hoe dat er precies gaat uitzien is zal de komende tijd duidelijk moeten worden.

Tijdstip proloog

De organisatie van de Tour de France overweegt om de start van de proloog volgend jaar in Rotterdam toch weer naar een ander tijdstip te verplaatsen. Omdat de start van de Tour samenvalt met het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika werd eerder besloten de proloog al vroeg op de dag te houden. Op zaterdag 3 juli staan er bij het WK twee kwartfinales op het programma. De eerste van die twee wedstrijden begint om 16.00 uur Nederlandse tijd in Kaapstad, de andere om 21.00 uur. ‘Als het voetballen begint, moet het wielrennen zijn afgelopen’, was oorspronkelijk de opdracht aan Rotterdam, maar inmiddels wordt er overlegd of de proloog niet tussen beide voetbalwedstrijden in kan worden verreden.

Keet als Tourkunsttwerk

Het zijn weer heuse kunstwerken geworden. De twee nieuw beschilderde mobiele keten van waaruit medewerkers in de stad aan het werk zijn. Verspreid over Rotterdam staan er nu al veertien, uiteindelijk zullen alle 35 koppels, bestaande uit een stratenmaker en een opperman, hun eigen beschilderde keet hebben. De keten waren altijd een geliefd object voor graffiti. Door ze te laten beschilderen worden ze door graffitispuiters, die respect hebben voor de mooie schilderingen, met rust gelaten. Dat de gemeente voor de twee nieuwste het thema Tour de France heeft gekozen ligt, met Le Grand Départ volgend jaar juli in het verschiet, voor de hand. Kunstenares Ivonne van den Nieuwendijk had voor Gemeentewerken eerder al een schoolbus en dinosauriërkeet beschilderd. Kaarten met afbeeldingen van deze en andere beschilderde keten zijn te verkrijgen bij het City Informatie Centrum op Coolsingel 197.

Le Grand Départ steunt drie goede doelen

De organisatie van de Tourstart in Rotterdam gaat drie goede doelen steunen. Als eerste werd het Ivo Opstelten Sportfonds geadopteerd. Het fonds van de oud-burgemeester van Rotterdam heeft tot doel de bevordering, stimulering en begeleiding van jonge talentvolle sporters die een binding hebben met Rotterdam. Zij krijgen, als zij daarvoor in aanmerking komen, een financiële bijdrage die hen moet helpen bij de uitoefening van hun sport en het daardoor op een hoger peil brengen van hun prestaties. Het Ivo Opstelten Rotterdam Sportfonds is een onderdeel van het Ivo Opstelten Rotterdam Fonds dat ook projecten ondersteunt op het gebied van cultuureducatie. Ook de Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis zal financieel worden gesteund door de Rotterdamse Tourorganisatie. Deze stichting financiert met hulp van donateurs extra wetenschappelijk onderzoek gericht op het verbeteren van behandelmethoden en ondersteunt bovendien projecten die erop gericht zijn om het verblijf van patiëntjes en hun ouders in het Sophia zo aangenaam mogelijk te maken. Als derde werd het Fonds Gehandicaptensport gekozen. Dit is een landelijke organisatie die sport mogelijk maakt voor alle gehandicapten, zodat zij zich minder geremd en/of beperkt voelen in het dagelijks leven.

‘Ook WK voetbal en Olympische Spelen’

Rotterdam wil na de Tour de France heel graag ook het WK voetbal en de Olympische Spelen binnen halen. „We kunnen nu wel op onze lauweren gaan rusten, maar na het derde sportevenement ter wereld zijn er ook nog het tweede en het eerste”, zegt Wim Hoogendoorn, de projectdirecteur van Le Grand Départ Rotterdam 2010. „Meteen weer verder kijken, naar nog beter, nog hoger. Dat is een instelling die typisch Rotterdam is. Daar is bij voorbeeld ook de haven groot mee geworden. Het is een instelling die mij enorm aanspreekt.”. Hoogendoorn, die vanuit Amersfoort naar De Maasstad verhuisde, roemt Rotterdam niet alleen als een mooie, maar ook als een ambitieuze stad. „Er wonen hier mensen die de handen uit hun mouwen willen steken, die niet zeuren, maar aan de slag gaan. Het is een stad met een prachtige sportcultuur. Rotterdam Topsport en de politiek hebben hier samen iets neergezet. Met liefde, zorg en lef een grote internationale naam opgebouwd. Met een prachtig trackrecord. Al dat succes gaat rondzingen. Het werkt bovendien verslavend.”

Voor een interview met Wim Hoogendoorn zie: tourdefrancerotterdam.nl

Tweede etappe ‘Muur on Tour’

De Muur On Tour beleeft deze week zijn tweede etappe. Het literair-theatrale wielerspektakel in het Katendrechtse Theater Walhalla draait aanstaande donderdag met een stevige Belgische inbreng. Wilfried de Jong en huisband Ocobar ontvangen VRT-tv-commentator Michel Wuyts, de Vlaamse wielerdichter Willie Verhegghe, Nederlands wegkampioen Koos Moerenhout, de Utrechtse band The Gasoline Brothers (‘For Koos’) en Jules Deelder, die graaft in het roemruchte Rotterdamse wielerleven. De Muur On Tour, rit 2, telt wegens overweldigend succes opnieuw twee voorstellingen: 21.00 en 22.30 uur. Beide shows zijn uitverkocht. Er zijn nog wel kaarten verkrijgbaar voor de volgende drie Muur on Tour-avonden in de Walhalla: op de donderdagen 25 februari, 29 april en 27 mei 2010. Voor de Grande Finale van de Muur On Tour, op maandag 28 juni in het Nieuwe Luxor Theater, is de voorverkoop inmiddels gestart. Die kick-off van de Grand Départweek wordt gespeeld met Wilfried de Jong & Ocobar, Mart Smeets, wielerschrijvers, wielerdichters, prominente (ex-)wielrenners, veelgeprezen muzikale gasten, cineasten, mecaniciens, soigneurs, VIP’s en VOP’s én rondemissen. Voor mee informatie zie: theaterwalhalla.nl en luxortheater.nl

Rotterdam het land in

 Rotterdam promoot de Tourstart overal in het land. Zo was de tijdritbak van Le Grand Départ aanwezig bij het jubileumcongres van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen in Ede waar Prins Pieter-Christiaan van Vollenhoven het startsein gaf voor de actie ‘Heel Nederlands Fietst’. De Prins werd daarbij ‘fietsend’ ondersteund door vijf prominenten: Clémence Ross (directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), Ivo Opstelten (voorzitter Council Olympisch Plan), Paul Rosenmöller (Convenant Overgewicht), Paul Huijts (directeur-generaal volksgezondheid ministerie van VWS) en Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond). Ook zij maakten dus kennis met de tijdritbak, die elke vier weken iets voller zal worden. Maandelijks komt er immers een heus Rotterdams gebouw in miniatuur bij. Het wedstrijdje van de prominenten werd gewonnen door Hugo van der Steenhoven.

‘Gele truien’ op beurs

Ook de bezoekers van Bike MOTION Benelux in de Jaarbeurs in Utrecht konden niet om de Tourstart in Rotterdam heen. Le Grand Départ 2010 was opvallend aanwezig bij deze beurs waarop alle toonaangevende importeurs en fabrikanten van fietsproducten met een sportief karakter hun nieuwe collectie voor het seizoen 2010 toonden. De gangpaden bij Bike MOTION Benelux lagen vol met ‘gele truien’ die de aandacht vestigden op het evenement volgend jaar in de Maasstad. De beurs trok het recordaantal van 30.000 bezoekers.

Illegale verkoop van hospitality-pakketten

De Gemeente Rotterdam en de Stichting Grand Départ Rotterdam 2010 hebben vastgesteld dat er illegale verkoop plaatsvindt van VIP-plaatsen voor de start van de Tour de France. Deze niet geautoriseerde verkoop gebeurt via diverse websites. Hospitality-plaatsen die gekocht zijn via de zwarte markt zijn ongeldig en kunnen dan ook niet gebruikt worden tijdens Le Grand Départ in juli 2010. De Gemeente Rotterdam en de Stichting Grand Départ Rotterdam 2010 overwegen om juridische stappen te ondernemen als de illegale verkoop niet stopt. Het feit dat er illegale verkoop plaatsvindt is reden voor de Gemeente Rotterdam en de Stichting Grand Départ Rotterdam 2010 om iedereen nogmaals te wijzen op de officiële wederverkopers. Dit zijn Ahoy, wielerwebsite wielerland.nl, MenM Events, Uniglobe A&P Travel en Hospitality Service Rotterdam. De adressen van de wederverkopers en het aanbod van de hospitality-pakketten zijn terug te vinden op de website tourdefrancerotterdam.nl U ontvangt deze email omdat u zich heeft ingeschreven op tourdefrancerotterdam.nl of rotterdamtopsport.nl

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Tour de France

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s