UCI Pro Tour ploegen

door René Schrier

Thomas Vergouwen heeft op zijn weblog een overzicht gegeven van de ploegen die voor volgend jaar een Pro Tour Licentie van de UCI hebben gekregen. Altijd aardig het overzicht even bij elkaar te hebben. Ondertussen is op de transfermarkt nog volop beweging.

De volgende 17 ploegen hebben een bevestiging ontvangen voor hun UCI ProTour licentie (tussen haakjes ziet u het jaar waarin de licentie van iedere ploeg afloopt):

 • BelgiëBelgië – Omega Pharma-Lotto (2011), – Quick Step (2011)

 • DenemarkenDenemarken – Saxo Bank (2011)

 • DuitslandDuitsland – Team Milram (2010)

 • FrankrijkFrankrijk – AG2R La Mondiale (2012), – Française des Jeux (2010)

 • Groot-BrittanniëGroot-Brittannië – Team Sky (2013)

 • ItaliëItalië – Liquigas-Doimo (2010)

 • KazakhstanKazakhstan – Astana (2010)

 • NederlandNederland – Rabobank (2012)

 • RuslandRusland – Team Katusha (2011)

 • SpanjeSpanje – Caisse d’Epargne (2010),  Euskaltel-Euskadi (2010),  Footon-Servetto (2010)

 • Verenigde StatenVerenigde Staten – Columbia HTC (2010), – Garmin Transitions (2012), – Team Radioshack (2013)

Een paar bijzonderheden

Astana

Astana

Astana was één van de ploegen waarvan de licentie niet eind 2009 afloopt (hun licentie loopt eind 2010 af) maar was wel één van de ploegen waarvan het dossier in eerste instantie niet in order werd bevonden (net als voor Caisse d’Epargne, Euskaltel-Euskadi, Saxo Bank en Team Sky). Deze 5 ploegen hebben uiteindelijk hun zaakjes op orde gekregen maar voor Astana geeft de UCI aan dat naar aanleiding van de moeilijkheden die de ploeg heeft gehad wat betreft de betaling van salarissen van haar renners in het voorbije seizoen, de Président van de CUPT, M. Vittorio Adorni, in mei een verzoek tot intrekking van de licentie van de Kazakhse ploeg had ingediend bij de Licentiecommissie. Dit verzoek werd opgeschort toen de ploeg een oplossing had gevonden voor 2009. Voor 2010 heeft de UCI echter een extra bankgarantie gevraagd om te voorkomen dat de problemen van 2009 zich weer voordoen en het verzoek tot intrekking van de licentie van Astana opnieuw geactiveerd zou moeten worden.

De UCI geeft aan dat dit verzoek niets te maken heeft met de registratieprocedure van de UCI ProTeams, maar dat dit verzoek tot intrekking van de licentie van Astana (…) opnieuw geactiveerd zou worden indien de bankgarantie niet verstrekt wordt. Tegelijkertijd zegt de UCI echter dat zij er alle vertrouwen in heeft dat deze binnenkort afgegeven zal worden.

Na deze aankondiging liet de winnaar van de Tour de France 2007 en 2009, Alberto Contador, weten dat hij zijn contract wat hem nog één jaar aan de Kazakhse ploeg verbindt uit zal zitten. Even later liet Oscar Pereiro, de winnaar van de Tour de France 2006, weten dat hij zijn landgenoot het komende seizoen zal helpen om zijn doelen te bereiken (Pereiro is afkomstig van de Caisse d’Epargne ploeg).

Lampre Farnese Vini

Lampre Farnese ViniEind september had de UCI nog besloten de licentie van Lampre Farnese Vini (voorheen Lampre-N.G.C.) te verlengen, maar de UCI ProTour Council (UPTC) heeft de registratie van deze ploeg geweigerd. De Licentiecommissie moet zich nu uitspreken over een eventuele intrekking van de UCI ProTour licentie van deze ploeg.

Het toekennen van een UCI ProTour licentie en de registratie als UCI ProTeam zijn namelijk twee aparte dingen: de toekenning van de licentie is volgens de UCI met name gebaseerd op sportieve, etische en financiële criteria, rekening houdend met het verleden van de ploeg en de garanties die een ploeg geeft voor de toekomst terwijl de registratie een jaarlijkse procedure is die controleert of de ploeg haar zaakjes in orde heeft met betrekking tot de contracten en het budget om haar activiteit in het komende seizoen te kunnen uitoefenen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s