Robert Gesink winnaar, Dennis van Winden, trofee én Emilia Fahlin

Frits Bakker

DEN BOSCH – Het is natuurlijk aardig om een dag na de verkiezing van Wielrenner van het Jaar de reacties van de straat te horen. Die van de kenners weten we nu wel, bijvoorbeeld dat Robert Gesink als renner meer resultaten heeft behaald dan Johnny Hoogerland, die opviel door zijn aanvallende stijl van rijden. Jo de Roo verwoordde dat nogal opvallend in Den Bosch: ,,Als er geen televisie was geweest, dan had nu niemand Johnny Hoogerland gekend.” Ik vond het geen terechte opmerking, want net buiten de top tien van de Ronde van Spanje eindigen en vijfde worden in de Ronde van Lombardije zijn absoluut uitslagen die internationaal grote indruk hebben gemaakt.

Robert Gesink rijdt op kop van het peloton. foto Peter Stevens

Ik had eerlijk gezegd dat Johnny Hoogerland de prijs zou krijgen, omdat hij eigenlijk uit het niets is gekomen. Hij heeft niet – zoals Robert Gesink en Lars Boom – de dure opleiding van Rabobank gevolgd, heeft zichzelf de laatste jaren ontwikkeld tot wat hij nu is, reed voor een relatief kleinere ploeg als Vacansoleil, die het van het vrijbuiten moest hebben, maar slaagde er toch maar in om met de groten in beeld te rijden in de Vuelta en het WK in Mendrisio kleur te geven.

Maar goed, ik heb vrede met Robert Gesink, die toch als de grote belofte van ons wielrennen wordt gezien. Dat moet hij in de komende jaren nog maar bewijzen, maar hij heeft de potentie van een allroundrenner die hoog in de grote ronden kan eindigen.

Toch waren de meningen op de straat (en op het wielren/prikbord, waar nogal wat wielerkenners hun mening geven) zeer verdeeld. De één vond het heel onterecht dat Johnny niet had gewonnen, velen vonden dat er maar één recht op had: Robert Gesink. Ik sprak een wielervriend die zei: het zal weer wel vriendjespolitiek zijn geweest, omdat Rabobank ook deze club wel zal sponsoren en Johnny daarom niet mocht winnen. Ik dacht: het zal toch niet zo zijn dat doorgewinterde krasse knarren zoals Peter Post en Jo de Roo aan de hand van de bankier lopen als ze hun stemmen moeten uitbrengen?

Johnny Hoogerland

 Aan de andere kant: waarom heeft Jan Raas geweigerd om te stemmen? Dat kan wel weer met de Rabobank te maken hebben, omdat hij absoluut niets meer te maken wil hebben met wat hij zelf vroeger steevast ‘die boerenleenbanke’ noemde. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de mening van Jan Raas over de renner van het jaar, maar als ik dat wil weten, zal ik even op een kaartmiddagje bij Kee in ‘s-Heerenhoek langs moeten gaan. En dat zit er in mijn huidige toestand (blessure) nog niet in.

Marianne Vos won de titel bij de vrouwen, dát was natuurlijk geen verrassing. Zoals ze nu weer door het veld ploetert, na een jaar lang ook op de weg en af en toe op de baan te hebben geschitterd, dat geeft aan wat een veelzijdig talent ze is.

Emilia Fahlin

Dennis van Winden won de titel bij de beloften, maar volgens de prikside is dat niet zijn enige prijs die hij heeft binnengehaald. ,,Hij heeft ook Emilia Fahlin gescoord, dat is nog een grotere prijs.” Voor wie het nog niet weet: Emilia Fahlin is de Zweedse wielrenster met wie wij op dit wielerblog vrijwel dagelijks hoge kijkcijfers scoren.

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Actueel

5 Reacties op “Robert Gesink winnaar, Dennis van Winden, trofee én Emilia Fahlin

 1. Cees

  Frits, natuurlijk ben ik ook teleurgesteld over de uitslag maar meer nog over de mening van Jo de Roo. Hoe kun je nu zoiets zeggen als echte Zeeuw. Daarnaast speelt er een commercieel belang waardoor Johnny nooit had kunnen en mogen winnen.
  Tot slot beterschap!

 2. Cees Hoogerland

  Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat Johnny gisteren niet heeft gewonnen. Meer teleurgesteld ben ik over de vreemde verklaring van Jo de Roo.
  Overigens: Johnny had gisteren nooit kunnen en mogen winnen. Daarvoor waren de commerciele belangen van de verkiezing te groot.
  Jammer maar het is de realiteit.

 3. Janne

  De dame op de foto is niet Emilia Fahlin, maar de mountainbikester Gunn Rita Dahle… foutje, bedankt!

 4. Allereerst wil ik wel even zeggen dat Robert Gesink een hele goede renner is natuurlijk.

  De verkiezing renner van het jaar is eigenlijk een grote wasse neus. Volgend jaar is Gesink het gewoon weer en in 2011 ook weer. Overal in de polls (bv. Wielerland) op internet stond johnny bovenaan, maar een oudbollige club van 48 (voornamelijk Rabo vrienden) beslist daar anders over. Ik begrijp heel goed waarom Jan Raas niet heeft gestemd. Het heeft namelijk geen enkele zin.
  Iedereen heeft het nog steeds over die etappe van de Vuelta waar Johnny een prachtig duel uitvocht met die Fransman, voor velen is dat één van de mooiste momenten van het afgelopen jaar. Had hij dit gedaan in Rabo shirt was hij nu wielrenner van het jaar geweest. Over Gesink hoor je veel dat hij een prima Vuelta heeft gereden (wat ook zo was), alleen jammer van die valpartij en over de Tour kwam het ongeveer op het zelfde neer “weer die valpartij”
  Nu rest mij alleen nog te zeggen dat ze beter de naam kunnen veranderen in “Rabo wielrenner van het jaar” dit is wel zo eerlijk naar de buitenwereld toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s