Zeeland kan zich met een fietsster profileren

door René Schrier

In Spanje zie je ze wel eens op heuveltoppen staan. Van die enorme beelden van stieren. Altijd gedacht dat het reclame voor Osborne sherry was. Totdat ik jaren geleden eens een keer met mijn dochter op een camping in Spanje stond. Daar was een prima winkeltje, dus de eerste avond kocht ik daar een flesje Osborne. Sherry dacht ik. Het bleek brandy te zijn. Ook lekker, maar iets sterker. Geen wonder dat ik al na drie glaasjes wat licht in mijn hoofd raakte. Dar leer je van. En die stieren passeer ik nu dus met een knipoog. Vandaar dat ik aangenaam verrast was toen ik in augustus in Drenthe diezelfde stieren in het landschap zag staan. Een knipoog natuurlijk naar de Vuelta die dit jaar in Nederland begon.

Het fietsbeeld van Fred Landsbergen uit Hoek.

Kunstenaar Fred Landsbergen benaderde ons met de suggestie om in te spelen op dat beeld en de gedachte dat Zeeland dé fietsprovincie van Zeeeland moet worden. Hij koos voor deze weergave van een fietsster in het Zeeuwse landschap.

Ik vind het wel wat. Een mooi voorbeeld van hoe Zeeland zich kan profileren.Een toepasselijk woord in dit verband. De mevrouw op de fiets heeft wel een beetje een buikje maar daar kan die fiets wat aan doen.

roestigefietser En het is wel een heel eigen beeld. In een paar regio’s zou ik zo’n beeld willen zien. Daar kan de provincie zich mee onderscheiden. Helaas staan er ook in Zeeland te weinig koeien in de wei, maar die hebben dan ook weinig met fietsen te maken.

Maar zo’n beeld van een fietser daar heb ik wel wat mee. Kunstenaar Fred Landsbergen over zijn ontwerp: ,,Hij moet nog even egaal roesten. Het is Cortenstaal en dat roest een klein stukje aan de buitenkant en dan blijft het zo. Ik ben in de vakantie nog eens een heuvelopgetrokken om zo’n Osborne-stier van dichtbij te zien. Zijn mooie dingen, maar ik zie liever een fietsster in Zeeland. Woensdrecht heeft de veldrijders en ik reken op gemeenten, provincie of weet ik veel wie om deze fietsster een beetje groot op een goeie plek te krijgen.”

Wat mij betreft komt dat beeeld op meerdere plaatsen in de provincie te staan. Als de Spaanse stier. De provincie kan vast korting krijgen als ze er meer bestelt. Een fietsende vrouw bovenop een dijk, als je door Zeeland rijdt. Er had voor mij nog iets meer van een boodschap in gemogen. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw. Maar ja ik ben geen kunstenaar. Hoewel, als er toch mee iets meer kunnen komen.

Advertenties

12 reacties

Opgeslagen onder Actueel

12 Reacties op “Zeeland kan zich met een fietsster profileren

 1. Bea Klarenbeek

  Wat een geweldig idee, die fietsster!!!!!! Je ziet altijd mensen fietsen in het lege Zeeuwse landschap en deze beelden zouden fantastisch staan. Zeeland kan daar heel mooi op ingaan!!!

 2. heleen

  Zeeland heeft een prachtige horizon, vlak en weids.
  Zo’n beeld maakt de horizon nog interessanter en geeft mensen een reden om nog eens te kijken en het mooie Zeeuwse landschap te bewonderen.
  Zo’n fietser hoort daar zeker in thuis!

  • rschrier

   Leuk dat je mijn suggestie waardeert. Zegt het voort zou ik zeggen. Als veel mensen het idee steunen gaat de politiek – want daar moet toch het geld vandaan komen – misschien overstag.
   René

 3. Conny van Loon

  Dat vind ik nou echt een hartstikke goed idee! Kunst, Zeeland en sportiviteit. Wat kunnen jullie met de krant doen om dit idee echt uit te voeren? Iedere Zeeuw moet dit plan toch ondersteunen? Ik heb er wel 5 euro voor over. Begint u de actie?

  • rschrier

   Ja Conny,
   voorlopig is dit blog het forum waarop het allemaal moet gebeuren. Ik hoorde al iemand die zei: ik wil wel zo’n beeld in mijn tuin. Maar die dijken, horizonten en dat beeld. Ik zie het wel voor me. Dus mobiliseren maar. Wel opvallend dat het vooral vrouwen zijn die reageren, of misschien ligt het ook wel voor de hand gelet op het ontwerp. Het fietsjaar 2010 begint bijna dus ik ben benieuwd.
   Groeten René Schrier

 4. fbakker

  Ja, inderdaad, een prachtig initiatief René, zoals we er meer moeten bedenken. Arnold Parre heeft bijvoorbeeld bij de provincie het plan gelanceerd om grote billboards langs de snelweg te zetten in de aanloop naar Giro en Tour. De reactie van de provincie is nog wat afhoudend, met veel ambtelijke taal, maar ik proef er toch ook wat enthousiasme uit. Zou ook mooi zijn om de twee grote ronden in de maanden vooraf zo te promoten.
  Frits

 5. Evan

  Leuk idee voor een beeld, de media zou zich hierop moeten storten zodat het er komt. Fietsen hoort echt bij Zeeland.

 6. Arjen van Geffen

  Fietsen hoort bij Nederland zoals beschuit met muisjes. Maar zelden zie je een beeld van een fietser en waar beter dan in het Zeeuwse landschap. Dit idee zou niet mogen verdwijnen! Zet het in de krant. Dit beeld is een oneindig genoegen voor alle kijkers naar Giro en Tour. Laat zien dat Zeeland altijd fietsbaar is.

 7. Elly Stender

  Ik vind dit een fantastisch initiatief dat nadere promotie verdient. Zeeland is de provincie bij uitstek om te fietsen. Ik vind dat dit idee van deze Fred meer aandacht verdient.

 8. leny reijgersberg

  leuk idee, maar heeft het al in de krant gestaan? Hoe bereik je nou een grote groep om dit beeld te laten verrijzen langs de route. Ik zie de helicopter al inzoomen tijdens de tour. Geen land ter wereld dat zo’n beeld heeft staan. Geen provincie die zo fietsbaar is en zoveel schoonheid in landschap en lucht biedt en dan die uren zon…… Start nou toch een actie met de krant en bestook de politiek. Je hebt een half jaar. Luctor et fietsenmaar.

 9. Nicole van der Stelt

  Een goed idee om dit beeld te plaatsen! Vele toeschouwers kunnen dan van het beeld tijdens de Giro en de Tour genieten. Deze bijzondere gebeurtenis kan wel de ondersteuning van zo’n mooi beeld gebruiken. Ik zie dit beeld al voor me in het zeeuwse landschap; een mooi contrast met de lege vlaktes, en het prachtige zeeuwse licht.
  Ik ben benieuwd waar het komt te staan!

 10. Fred Landsbergen

  Nou, mooi jaar van de fiets in Zeeland. Op 5 maart bespreking met gedeputeerde.Hij beloofde na een maand te reageren en zag mogelijkheden. Nooit meer iets van gehoord en de mails van mij worden NIET beantwoord. Zeeland mist een kansje zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s