Zeeuws jaaroverzicht: vooral veel Johnny, maar ook Nick en Nick

Frits Bakker

TERNEUZEN – Het kan geen toeval meer zijn: op de Spaanse kustwegen tussen Benidorm en Calpe, maar meer nog in de prachtige, bergachtige binnenlanden trappen in deze laatste weken van het jaar drie Zeeuwse wielertalenten honderden kilometers weg in de voorbereiding op het komende wielerjaar. Johnny Hoogerland, de revelatie van het Nederlandse wielrennen in 2009, reisde al heel vroeg af naar het zuiden om de winterse omstandigheden te ontvluchten. Nick Nieuwdorp en Nick van der Lijke, nog maar aan het begin van een hopelijk mooie carrière, hebben er een korte stage van een ruime week van gemaakt en keren over een paar dagen weer terug.

Het zijn, niet toevallig natuurlijk, de renners die het Zeeuwse wielerjaar hebben gekleurd met aansprekende resultaten in 2009. Voor Johnny Hoogerland heeft dat een nieuw, verbeterd, tweejarige contract opgeleverd bij Vacansoleil. Nick Nieuwdorp reed zich als belofte zo in de kijker dat hij bij Line Lloyd Footwear Cycling een verbintenis kon tekenen en Nick van der Lijke is na een zeer succesvol tweede jaar als junior zelf doorgestroomd naar de talentenploeg van Rabobank.

Het Zeeuwse wielerjaar kende nog meer hoogtepunten: dat de Tour de France vanaf Rotterdam in 2010 een doorkomst zou maken, was al bekend, maar dat ook de Ronde van Italië langs zou komen (en zelfs met een etappe zou finishen in Middelburg) was groot nieuws. De delegatie van Middelburg, die eerst een jaar geleden naar Venetië trok en dit jaar naar Milaan, heeft een geweldig evenement binnengehaald. Het zal duizenden Zeeuwen dit jaar op maandag 10 mei een fantastische dag bezorgen.

De Tour de France maakt een doortocht, op de dag na de proloog in Rotterdam, maar ook dat zal op Neeltje Jans, op de Stormvloedkering en ongetwijfel ook in de binnenstad van Goes vele wielerfans op de been brengen. Kortom: Zeeland krijgt een wielerjaar om van te smullen in 2010, om nog maar niet te spreken van de verwachtingen van de individuele renners, die hoog gespannen zijn.

Johnny voor de start van een van de Belgische koersen. foto Karen Overberge

Johnny Hoogerland heeft het immers al aangekondigd: ,,Ik wil nog beter doen dan in 2009.” Dat belooft wat, want de 26-jarige Yersekenaar is uitgegroeid tot een renner die het publiek langs de kant en op tv kon boeien in het afgelopen jaar. Zijn aanvallende rijstijl maakte hem tot één van de opvallendste renners in de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Spanje, het WK in Mendrisio en de Ronde van Lombardije. Dat zijn natuurlijk niet geen kleine koersjes op de profkalender. De Zeeuw is dan ook gestegen naar een 53e plaats op de wereldranglijst.

Hij heeft behalve in de Ronde van Spanje (12e), het WK (14e), de Ronde van Vlaanderen (14e) en de Ronde van Lombardije (vijfde) nog niet de grote uitslagen gereden die hij voor 2010 wel voor ogen heeft. Johnny won wel één wedstrijd: op 8 maart werd hij eindwinnaar van de Driedaagse van West Vlaanderen, waarin hij ook de eerste etappe op zijn naam had geschreven.

Het seizoen van Johnny in vogelvlucht:

8 maart: winnaar van Driedaagse West Vlaanderen; 5 april: sterke finale in de Ronde van Vlaanderen, waarin hij met Gerben Löwik tot de uitblinkers van het laatste uur behoort; 12 juni: Vacansoleil krijgt uitnodiging voor Ronde van Spanje, Johnny stippelt zijn programma uit om de Vuelta voor te bereiden, al krijgt hij de definitieve toezegging later pas; 29 augustus: Vuelta start in Assen, Johnny rijdt de proloog in de stromende regen; 1 september: na veel aanvallend werk komt Johnny in een massale valpartij terecht in Luik; hij komt er met wat zware schaafwonden vanaf en kan de Vuelta gewoon voortzetten; 12 september: Johnny heeft zich al in vrijwel alle bergetappes laten zien en rijdt in de etappe naar Sierra Nevada, waar hij met de ploeg het trainingskamp had belegd, lang met de Fransman Moncoutié mee. Die dag toont hij onvermoede klimmerskwaliteiten. Moncoutié wint, Johnny rijdt zich naar een twaalfde positie in het klassement; Die positie behoudt hij tot de slotdag van de Vuelta; 27 september: Johnny rijdt in Mendrisio het beste WK van alle Nederlanders, is lang in de aanval, rijdt zelfs in de finale nog even alleen voorop en eindigt als veertiende; 17 oktober: de laatste stunt van het jaar: Johnny rijdt een geweldige Ronde van Lombardije en wordt vijfde; 22 oktober: Johnny tekent voor de komende twee jaar voor Vacansoleil.

Nick Nieuwdorp

Nick Nieuwdorp behaalde in de ploeg van Van Hemert/De Jonge Renner zijn grootste triomf dit jaar in de Altena Biesbosch Ronde, een koers over 174 kilometer waarin hij in de eindspurt indrukwekkend de snelste was. Dat was op 19 april van dit jaar. Het bracht de Zeeuwse renner, zoon van oud-prof Heddie Nieuwdorp, voor het eerst goed in beeld in het nationale beloftenpeloton, maar ondanks lichte probleempjes met zijn gezondheid (vorm van astma) reed hij meer opvallende uitslagen bij elkaar. Zo werd Nieuwdorp tweede in Schoten en Clinge, vierde in de Friesche Wouden Omloop, zesde in Olympia’s Tour in de ploegentijdrit en achtste en negende in de rituitslagen, vijfde in de Wim Hendrikstrofee, vierde in Aartsele en werd hij districtskampioen Zuid West.

Nick van der Lijke wint de Omloop van Borsele

Nick van der Lijke schitterde allereerst  in zijn eigen omgeving: hij werd de glorieuze winnaar van de klassieke Omloop van Borsele, die in het juniorenpeloton hoog staat aangeschreven. De jonge Middelburger begon al imponerend aan het voorjaar, onder meer met een vijfde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne, een overwinning in Arendonck, een tweede plaats in de Commauté Artois Lys, een tweede plaats in Koln-Schuld-Frechen en een derde plaats in Wambeek-Ternat. Na zijn eindzege in de Borselse Omloop, die met veel publiciteit werd omgeven, volgde vrij snel daarna de triomf in ’t Hoogland Tweedaagse, waarin hij ook tweede werd in de tweede etappe. Verder waren er nog overwinningen dit jaar in de eerste etappe an La Cantonale D’hirson en in Bonheiden-Rijmenam, een vierde plaats in de 3 Etappen Rundfahrt, een derde in de Klein Brabant Classic en een tweede plaats in de Tour de Lorraine, waarin hij de eerste etappe won.

Hans Dekkers, de tweede Zeeuwse prof, had een wat ongelukkig seizoen. Hij werd nogal eens gekweld door blessures en moest in de sterke Garmin ploeg, waarin toprenners als Tyler Farrar en Bradley Wiggins vaak knechtenwerk leveren. Zijn tweejarige contract werd tussentijds verbroken. Komend seizoen kan de razendsnelle Dekkers meer voor eigen kansen gaan bij Landbouwkrediet.

Sander Stiegelis reed in dienst van een Belgische ploeg drie overwinningen bij elkaar. De snelle spurter uit Sluiskil won in Zomergem, Clinge en Itterbeek-Dilbeek. Verder was hij nog tweeede in Eeklo en derde in Sint Jansteen.

De beloningen voor de Zeeuwse beloften bleven niet uit. Nick van der Lijke rijdt volgend seizoen een prachtig programma in het Raboshirt en krijgt de best mogelijke opleiding op weg naar een profcarrière. Nick Nieuwdorp gaat ook veel internationale wedstrijden rijden in zijn nieuwe omgeving.

Johnny Hoogerland gokt op een optreden in de Giro, al zou hij vanzelfsprekend ook niet terugdeinzen voor een debuut in de Tour de France als Vacansoleil een wildcard krijgt. Die kans is niet zo klein, omdat ook Borut Bozic (met een etappezege in de Vuelta), Lieuwe Westra en Jens Mouris voor prachtige publiciteit hebben gezorgd. Voor het voorjaar heeft Johnny ook andere plannen. Hij wil zich richten op de klassiekers waarin het meer bergop gaat, zoals Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en de Amstel Gold Race.

Wat had het Zeeuwse wielrennen nog meer te bieden?

Tyler Farrar als eindwinnaar van de Delta Tour Zeeland

De Amerikaan Tyler Farrar toonde zich in de Delta Tour Zeeland voor het eerst als aankomend toprenner. Hij won de proloog in Hulst en later na enerverennde sprints met Alessandro Petacchi en Robert Wagner ook het eindklassement van de Zeeuwse profronde. Johnny Hoogerland reed zich een paar keer in de kijker, maar kon voor het klassement geen rol van betekenis spelen. De Delta Tour Zeeland profileert zich steeds meer als een ronde die een vooraanstaande plaats verdient op de kalender. Tyler Farrar en Alessandro Petacchi hebben er zeker toe bijgedragen dat het Zeeuwse wielrennen op organisatorisch gebied weer wat meer bekendheid kreeg.

De ZLM Tour kreeg een internationaal podium na een attractieve koers en een supersnelle finale. De overwinning ging naar de Engelsman Luke Rowe voor de Tsjech Vojtek Hacecky en de Duitser John Degenkolb. Nog net op de valreep van het jaar was er ook bestuurlijk nieuws: Danny Moens stapt na jaren trouwe dienst op als voorzitter van de organisatie.

De Rabo Ster Zeeuwsche Eilanden blijft een prachtwedstrijd, ook al liet Marianne Vos er dit jaar verstek gaan. Linda Melanie Villumsen, Suzanne de Goede en Andrea Bosman wonnen de etappes, Ina Yoko Teutenberg werd eindwinnares voor Chantal Beltman en Linda Villumsen. Beste Zeeuwse was Anne Eversdijk met een 29e plaats, Baukje Doedee, teruggekeerd in het peloton, werd keurig 47e.

De winnaars van de Juniorendriedaagse van Axel tijdens de huldiging in Zottegem.

Jasper Bovenhuis was voor de tweede opeenvolgende keer de sterkste in de internationale Juniorendriedaagse van Axel, wat een prestatie van formaat is. De etappes werden gewonnen door de Nederlander Dylan van Baarle, de Duitser Niklas Arndt, de Zwiser Jelle Keller en de Belg Jelle Mannaerts.

De Omloop van de Braakman werd gewonnen door André van Reek, de Wim Hendrikstrofee door Martijn Verschoor.

Nog wat uitslagen van criteriums: Marcel Alma won de eerste van het jaar, de Ronde van Oud-Vosmeer. Nico Vuurens, die in een grijs verleden nog voor de Zeeuwse Erotic ploeg reed, was de snelste in de Omloop van Tholen. Johnny van der Klooster regeerde in het criterium van Axel, Koen van de Velde uit Stekene won de Boekweitronde in Zuiddorpe, Robbert Vleugel uit Wemeldinge versloeg de concurrentie in Sint Jansteen, Peter van Agtmaal won in Kruiningen, Ferdinand Boogaard kleurde zijn aanvallende rijden met een overwinning in Philippine, Sander Stiegelis, die volgend jaar overstapt naar dezelfde ploeg als Nick Nieuwdorp, won in Clinge en Peter Woestenberg in Kwadendamme.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Anne Eversdijk, Dames, Delta Tour Zeeland, Hans Dekkers, Johnny Hoogerland, Jonge talenten, Nick Nieuwdorp, Nick van der Lijke, Rabo Lady Force, Raboster Zeeuwsche Eilanden, Tour in Zeeland, Zeeuws jaaroverzicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s