Hilaire en Michel leggen de lat weer wat hoger

Frits Bakker

WERNHOUT – Jarenlang stond hij in de schaduw van Jan Raas, die hij nog altijd roemt als de beste ploegleider die hij heeft gekend. Vorig jaar kwam hij na wat kleine Belgische ploegjes bij Vacansoleil als eerste ploegleider. Hilaire van der Schueren, uit Geraardsbergen, was de grondlegger van het succes van de Nederlandse ploeg in het eerste jaar. Samen met Michel Cornelisse, een ras-Amsterdammer, werd een teamgeest gekweekt die resulteerde in een prachtig debuutjaar.

Hij is de psycholoog van de ploeg, zo staat het in de presentatiegids van Vacansoleil. En die combinatie, met de branie en de humor van Cornelisse, heeft wonderbaarlijk goed gewerkt. Hilaire (bijnaam Hilario) zei vandaag op de presentatie dat het belangrijk wordt om vanaf de eerste dag mee te doen. ,,Ik heb daar bij de jongens op gehamerd. Februari, vooral de Omloop Het Nieuwsblad, is een waardemeter. Als je daar goed zit, werkt dat door naar de volgende maanden. Maar doe je in het begin niet mee, dan loop je er een heel jaar achteraan. Dan word je nerveus en maak je fouten. Vorig jaar ging het perfect en ook nu zullen ze snel in de winning mood moeten komen.”

Het bijzondere van de ploeg, vindt hij, is dat ze op alle fronten mee kunnen spelen. ,,Ik heb vorig jaar aan het begin van de Ronde van Spanje gezegd: we hebben renners die in elke etappe mee kunnen doen voor een overwinning. Dat was ook zo. Daar hebben we met de samenstelling van de ploeg over nagedacht. Niemand dacht dat Hoogerland, Westra of Mouris zo’n niveau zouden halen. Laat staan dat Bozic een rit in de Ronde van Spanje zou winnen. Ik heb voor Marcato en Bozic moeten vechten. Het zijn zeer goede renners. Bozic is een van de rapsten van het peloton, Marcato kan wel eens de revelatie van het voorjaar worden. Die kan namelijk alles: klimmen en sprinten. Hij kan in de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race met de besten mee.”

De ploegleiding wil de stijgende lijn oppakken en dit jaar doortrekken. Van der Schueren: ,,De ambitie is een podiumplaats in een wielermonument. Oké, dat is zeer hoog gegrepen. Maar dat is ons doel voor 2010.” Cornelisse: ,,Waarom zouden we geen grote klassieker kunnen winnen. Met iemand als Johnny Hoogerland in de ploeg weet je nooit. Hij kan zo maar de Amstel Gold Race winnen.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Vacansoleil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s