Vacansoleil heeft een grenzeloos vertrouwen in 2010

Frits Bakker

WERNHOUT – Wat is mooier? Borut Bozic die op maandag 10 mei in de Ronde van Italië in de historische binnenstad van Middelburg naar de overwinning sprint voor Vacansoleil? Of Johnny Hoogerland die op zondag 4 juli in de Tour de France een onvergetelijke solo rijdt voor zijn eigen Zeeuwse supporters? Het waren allemaal vragen die vanmorgen even voorbij kwamen op de presentatie van de wielerploeg van Vacansoleil in het Jaiselings Royal Palace in Wernhout. Maar hoe pril de voorbereiding ook is, zeker is al dat de Nederlandse ploeg, die een totaal budget van vijf tot zes miljoen heeft te besteden, een grenzeloos vertrouwen uitstraalt voor 2010.

De nieuwe ploeg van Vacansoleil voor 2010. foto Frits Bakker

Hilaire van der Schueren is geen man die dat van de daken schreeuwt. Michel Cornelisse doet dat nog eerder met zijn Amsterdamse bluf. De Vacansoleil-jongens gaan een jaar tegemoet waarin ze op alle fronten mee willen doen. Het liefst ook in de Tour de France, in de Ronde van Italië en in de Ronde van Spanje, maar zeker in klassiekers zoals de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

Of dat te hoog gegrepen is? Het zag er naar uit van niet met al die toppers op het podium. Johnny Hoogerland is met zijn voorbereiding vast van plan om dit jaar weer verder te groeien en al te schitteren in het voorjaar. ,,De Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik zijn de wedstrijden die me het meest moeten liggen”, zei hij. Michel Cornelisse: ,,Ik zie Johnny zelfs in staat om de Amstel te winnen, zo sterk is hij in dat eerste jaar bij de profs al geworden.”

De Franse broers Feillu zijn jongens met hoog gespannen verwachtingen. Brice, de jongste (24) won vorig jaar al één van de zwaarste bergritten in de Tour de France. Romain, zijn één jaar oudere broer, droeg in 2008 even de gele trui in de Tour. Het zijn kortom twee jongens die de Tourorganisatie er maar wat graag bij wil hebben.

Borut Bozic won een etappe in de Vuelta, twee in de Ronde van België, één in de Ronde van Polen en één in de Tour de Limousin. Hij werd ook nog derde in Parijs-Tours, die op het eind van het jaar door Philippe Gilbert werd gewonnen. De Sloveen krijgt er een niet te verwaarlozen gangmaker bij dit jaar met de routinier Alberto Ongarato, voormalig sprintaantrekker van Cipollini en Petachhi.

Het is nog niet alles. Matteo Carrara kan veel, zo bewees hij in het Circuit de Lorraine, waar hij eindwinnaar werd. Marco Marcato reed naar topklasseringen in de Ronde van België, Luxemburg en Picardië, Sergey Lagutin werd kampioen van Oezbekistan, won het eindklassement in de Tour van Korea. Lieuwe Westra reed een prachtige Vuelta en Jens Mouris verraste met een vierde plaats in de proloog van de Spaanse ronde.

Het kan niet anders of er bloeit iets moois in deze ploeg, die de uitdagingen voor 2010 niet uit de weg gaat. De terugblik was al indrukwekkend genoeg. Vacansoleil eindigde vorig jaar als tweede team in de UCI Europe Tour ranking voor Pro-Continentale ploegen, er werden in totaal dertien zeges geboekt en 42 podiumplaatsen. Maar bovenal werd er fris en aanvallend gekoerst, met Johnny Hoogerland als exponent.

Johnny Hoogerland kijkt vooruit naar het seizoen voor de microfoon van de NOS. foto Frits Bakker

De Zeeuwse debutant stond er van begin tot eind van het seizoen. Hij begon met een overwinning in de Driedaagse van West Vlaanderen, waar hij ook de eerste rit won, reed een briljante Ronde van Spanje, waarin hij bijna dagelijks in beeld was, zijn klimkwaliteiten toonde aan het grote publiek en uiteindelijk ook nog twaalfde werd in het eindklassement. Daarna volgde nog een prachtig optreden op het WK, waar hij als beste Nederlander op de veertiende plaats eindigde en als klap op de vuurpijl een vijfde plaats in de Ronde van Lombardije.

Manager Daan Luijkx: ,,Met het aantrekken van nieuwe sprinters en de groeimogelijkheden van de kern is de volgende stap naar volwassenheid op komst: we willen vrijwel in elke wedstrijd een opvallende rol spelen. Het motto sportief, transparant en ambitieus is de basis waarbinnen de groei moet passen.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Reportage, Vacansoleil, Wielersfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s