Franco Ballerini, een Italiaanse kasseienvreter

Frits Bakker

ROME – Hij kwam voor het eerst naar de Vlaamse koersen als een nog onbekende renner, maar reed gelijk al met de beste Belgen over de kasseien van de Oude Kwaremont, Mater en de Paddestraat. Het werd later zijn handelsmerk, want meer dan welke Italiaanse renner ook groeide Franco Ballerini uit tot een kasseienvreter. Hij won niet alleen twee keer Parijs-Roubaix, in 1995 en 1998, maar hielp er Johan Museeuw ook aan de zege en won zelf nog de Omloop Het Volk en Parijs-Brussel.

Franco Ballerini, geboren op 11 december 1964 in Firenze, is vanochtend op 45-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een auto-ongeval.

De Italiaan was een fervent rallyrijder en nam dit weekeinde als co-piloot deel aan een amateurrace toen zijn wagen tussen Larciano en Florence van de weg raakte.

Franco Ballerini onderweg naar zijn overwinning in Parijs-Roubaix van 1998. foto Graham Watson.

Franco Ballerini was na zijn eigen wielercarrière bondscoach van de Italiaanse ploeg. Onder zijn leiding werden Mario Cipollini (2002), Paolo Bettini (2006 en 2007) en Alessandro Ballan (2008) wereldkampioen. Met Paolo Bettini won hij in 2004 ook het goud op de Olympische Spelen in Athene.

Franco Ballerini als winnaar van Parijs-Roubaix, zijn favoriete wedstrijd.

Zijn eigen wielercarrière speelde zich vooral af op de Vlaamse wegen, omdat hij in zijn beste jaren voor het Mapei van Patrick Lefevere reed in de periode dat Johan Museeuw er grote successen vierde en ook Andrea Tafi en Wilfried Peters er furore maakten. Met Museeuw, die won, en Andrea Tafi zorgde Ballerini in zelfs voor een indrukwekkende hattrick in Parijs-Roubaix.

Franco Ballerini was gemaakt voor de kasseien, zo leek het. Hij had het postuur van Thor Hushovd, kon in hoog tempo de meest schots en scheef liggende stenen verteren en kon ook nog een aardige sprint rijden.

De Italiaanse wielerwereld verliest in hem een prachtige oud-renner, een succesvolle bondscoach en bovenal een beminnelijk mens.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s