Johnny Hoogerland aan Middellandse Zee voorin dankzij routinier Hilario

Frits Bakker

SOUVAIN – De dialoog na de etappe in de Ronde van de Middellandse Zee in de auto van de ploegleider was vermakelijk. Hilaire van der Schueren (Hilario voor insiders) overzag de koers van die dag en stelde vast: ,,Het is mooi weer geweest, maar er stond verschrikkelijk veel wind en we hebben een mooie koers gezien.” En toen wendde hij zich naar Johnny Hoogerland, die net in de kopgroep van 21 man was gefinisht: ,,Ik heb het gezegd, hè, ge moet naar mij luisteren, dan staat ge zondag op het podium aan de Middellandse Zee.”

,,Ja, ik weet het wel, Hilaire, maar ik luister toch altijd naar jou”, reageerde Hoogerland met een glimlach. Hij was op advies van de ploegleider bij de start voorin gaan rijden, omdat er een keiharde wind stond. De Zeeuw werd in de eindsprint negende, twee plaatsen achter Alejandro Valverde. Winnaar werd de Rus Hutarovich.

Johnny: ,,We hadden al verwacht dat het er in een korte rit van 95 kilometer heel hard aan toe zou gaan. Dat bleek ook wel, want in het eerste uur hebben we zestig kilometer gereden en aan de finish hadden we 54 per uur op de teller. Dat zegt genoeg over hoe hard het ging.”

Yauheni Hutarovich wint in de sprint de eerste etappe in de Ronde van de Middellandse Zee, links is Johnny Hoogerland nog net zichtbaar. foto Cyclingnews

Yauheni Hutarovich, een 26-jarige sprinter uit de ploeg van Francaise des Jeux, won de etappe in de straten van Souvain. Johnny had de sprint goed voorbereid, maar vergiste zich in de verraderlijke wind die in de laatste kilometer op kop stond. ,,Ik heb het op den duur laten lopen en ben als negende geëindigd.”

Minstens zo belangrijk was dat hij tot de achttien koplopers behoorde, die zo’n anderhalve minuut voorsprong hadden op de rest. Het ziet er dan ook naar uit dat de winnaar van de Ronde van de Middellandse Zee uit deze kopgroep komt. Hoogerland: ,,Als ik het goed heb gezien had Caisse d’Epargne vier renners met Valverde mee, Vinokourov zat er bij, Nocentini, dus dat zijn jongens voor het klassement. Die Spanjaarden gooiden de zaak in een dorpje na een paar kilometer op de kant. Toen voelde al: nu moet ik meezitten. Als er zo veel wind zit, kun je er donder op zeggen dat het een razendsnelle etappe wordt.”

Vandaag, in de rit van Peynier naar Trets, start Johnny in de bergtrui. ,,Ik kwam als eerste boven op een klimmetje in de finale.” Rabobank had één man mee in de kopgroep. Rick Flens was als knecht meegeglipt, maar moest op weg naar de finish lossen. De ploegen die het best waren vertegenwoordigd waren Caisse d’Epargne, AG2R en Francaise des Jeux.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Actueel, Johnny Hoogerland, Vacansoleil, Voorjaarskoersen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s